Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čisti hedonizam

Okusi Istočne Europe u vašem domu

Mađarski tjedan
Foto: Lidl
1/5
28.09.2020.
u 16:26

Kefiri, svježe punjene tjestenine, dimljene papaline, Boršč ili knedle sa sirom samo su neki od zanimljivih okusa Istočne Europe koji izazivaju zazubice već na sami pogled na fotografije

Puna začina, bogata raznim okusima i omiljena svugdje u svijetu, tako bi glasio najčešći opis kuhinje Istočne Europe kada bismo napravili veliku anketu među svjetskim putnicima i hedonistima. Razvijana tijekom bogate povijesti, njihova kultna jela postala su dio baštine i kulturne ponude pa je tako Istočna Europa diljem svijeta danas poznata po hladnoj zimi, toploj dobrodošlici i bakinoj kuhinji.

Kažu da je najbolji način za upoznati zemlju, kulturu i ljude kroz lokalna tradicijska jela, stoga isprobajte neke od ovih tipičnih specijaliteta Istočne Europe i oduševite se susjednom gastronomijom.

Gulaš (Gulyás)

Foto: Lidl

Gulaš je jedno od najpoznatijih mađarskih jela, ako ne i najpoznatije. Varivo od mesa i povrća s puno paprike se tradicionalno radi od govedine, mrkve i krumpira, ali možete naići i na gulaše sa svinjetinom ili piletinom. Ako vas put navede u Mađarsku, gulaš ćete moći probati u praktički svakom restoranu, a dobar gulaš možete pojesti i u Osječko-baranjskoj županiji gdje živi veliki broj Mađara u Hrvatskoj. Ako ni sami ne znate otkud početi, isprobajte Bohnengulasch, svinjski gulaš s grahom,  idealan za ovo prelazno jesensko vrijeme kada tijelo žudi za jušnim jelima. Osim odličnog okusa, mnoge će vratiti u djetinjstvo jer je ovo jedno od jela koje smo godinama tradicionalno radili zimi.

Fiš paprikaš (Halászlé)

Fiš ili riblji paprikaš je ljuta, začinjena juha od ribe i također jedno od tradicionalnih mađarskih jela. Jarko crvene boje zbog obilnog korištenja začinske paprike, juha se tradicionalno pripremala uz Dunav od friško ulovljenih šarana i ostale miješane riječne ribe. Kao i gulaš, tradicionalno se priprema u kotliću iznad otvorene vatre i teško je reći koliko varijanti fiš paprikaša postoji jer svaka regija prilagođava recept svojim običajima. U svakom slučaju dobar fiš ugrijat će vas i u najhladnijim zimskim danima, a ne morate ga izbjegavati ni ljeti.

Boršč

Boršč je nacionalno jelo Ukrajine i Rusije, a riječ je o gustoj juhi koja je toliko gusta da ju mnogi nazivaju varivom. Kada čujete da se radi o juhi od kuhane cikle i bijelog zelja, vjerojatno vam zvuči kao jedno od jela za koje mislite da ih nikada nećete ni okusiti, no ako volite variva, onda ćete ovu jušnu delikatesu obožavati. Recept je drugačiji od kuhara do kuhara, no svi se slažu da Boršč ne bi mogao postojati bez cikle, koja mu daje njegovu karakterističnu boju, a i nezamjenjivu aromu. Boršč možete poslužiti kao predjelo ili glavno jelo, a kaže se da je pravi Boršč onaj u kojem kuhača ostane stajati okomito (zbog gustoće i obilja sastojaka). Ako ste vegetarijanac ili vegan, ovo jelo možete pripremiti i bez mesnog temeljca.

Tripice

Foto: Lidl

Tripice

Ako ne znate što su tripice, sigurno znate što su fileki, tripe, vampi, drobčići ili škembići. Kako god ih zvali i od kud god dolazite, jedna stvar je ista, a to je da ih ili obožavate ili nikada niste probali jer vam je netko rekao da nije ukusno. Zato je najbolje da se uvjerite sami, pogotovo ako volite začinjena jela kao što su prethodna dva. Goveđi fileki, izgledaju i mirišu predivno te nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Uz fileke se slobodno počastite svijetlim ili tamnim pivom i saznajte zašto je ovo, nekad težačko jelo siromašnih, postalo delicija u najfinijim restoranima.

Doboš torta (Dobos torte)

Doboš torta je najpoznatiji mađarski desert, a ime je dobila po svom izumitelju, József C. Dobosu koji je ovu posebnu tortu osmislio za veliku izložbu u Budimpešti 1885. godine, a među prvim „kušačima“ bili su Franc Jozef i kraljica Elizabeta. Torta je ubrzo postala popularna u cijeloj Europi, a i danas predstavlja poslasticu u kojoj uživaju sve generacije. Ako ste ljubitelj slatkog, nakon ljutih glavnih jela, svakako ostavite mjesta za komad Doboš torte.

Knedle/Okruglice sa sirom

Foto: Lidl

Još jedno starinsko jelo koje je izdržalo test vremena su knedle. Omiljene u svim prigodama, od carskih primanja do seljačkih stolova, ovo jelo održalo se na ovim prostorima zbog svoje jednostavnosti i prikladnosti služenja u svako doba godine. Pogotovo su omiljene u jesensko i zimsko doba kada toplo tijesto i punjenje može poslužiti i kao desert i kao glavno jelo. Probajte klasične knedle sa sirom ili pak uz dodatak jagoda ili borovnica.

Proizvode za jela Istočne Europe pronađite u Lidlu od ponedjeljka, 28. rujna.

Sadržaj omogućio Lidl

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije