Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZELENO JE ZDRAVO

Određeno povrće pomaže u sprečavanju pojave dijabetesa

brokula
Arhiva
26.08.2010.
u 10:26

Brokula, špinat, blitva, kupus... sve što je zeleno ili lisnato pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

Brokula, špinat, blitva, kupus... sve što je zeleno ili lisnato pomaže u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, i to čak za 14 posto, pokazala je najnovija studija Sveučilišta Leicester. Riječ je, naime, o povrću bogatom antioksidansima i magnezijem, koje je izravno povezano sa smanjenjem stupnjeva dijabetesa.

Provedeno je istraživanje tako otkrilo kako osobe koje su konzumirale više od jednog obroka zelenog povrća dnevno imaju manji rizik od pojave dijabetesa nego oni koji su ga jedva jeli.

I dok je zaključak kako ubacivanje određenog povrća u prehranu može imati zaštitnički učinak, studije provedene s vitaminskim nadomjescima dale su razočaravajuće rezultate. Naime, nije otkrivena nikakva značajna dobrobit od konzumiranja takvih dodataka.

Trenutačne su preporuke u Velikoj Britaniji da se dnevno konzumira pet porcija voća i povrća.

- Pokazalo se kako su promjene u stilu življenja itekako važan faktor u prevenciji dijabetesa tipa 2 - stoji u studiji objavljenoj u časopisu British Medical Journal.

Komentara 1

Avatar arcanius
arcanius
12:13 05.03.2011.

dijabetes imam već mjesec dana, ali ne koristim inzulin 3 tjedna..... i to od kad sam počeo jesti enormne količine \'\'grmlja\'\' i batat.... da ne spominjem zaslađivač stevija.... još doktori nemaju pojma koji sam tip, ali znam da mi povrće strašno pomaže..... nema umora iako spavam max 6 sati, nema bolova u mišićima, itd....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije