Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez

Najčešći uzrok oticanja limfnih čvorova u djece je – mačji ogreb!

Mačka
Igor Kralj/Pixsell
15.01.2013.
u 17:00

Bolest se najčešće spontano povuče u roku od dva do četiri mjeseca, a u slučaju komplikacija liječi se antibioticima

Oticanje limfnih čvorova u djece zabrinjava svakog roditelja, a kad bolest postane kronična i liječnici su često u nedoumici - jer uzroka može biti više. Mnogi ne znaju da su čest krivac za to – mačke! Bolest mačjeg ogreba je možda najčešći uzrok kroničnog oticanja limfnih čvorova u djece.

Točna dijagnoza

Do danas se bolest često nije prepoznavala zbog teškoća u ispitivanju. Međutim, nedavno se indirektni test fluorescentnih protutijela na bakteriju Bartonella henselae pokazao vrlo osjetljivim i specifičnim za otkrivanje infekcije i za dijagnosticiranje bolesti mačjeg ogreba.

Najčešće obolijevaju djeca i mladi. Bolest se širi kontaktom sa zaraženom mačkom, kao posljedica mačjeg ugriza ili ogreba, ili kontaktom s mačjom slinom, s oštećenom kožom ili spojnicom oka.

Bolest mačjeg ogreba uzrokovana je gram negativnim bacilom (bakterija štapićastog oblika) koji se danas naziva bacil bolesti mačjeg ogreba ili Bartonella henselae. Oticanje limfnih čvorova započinje dva-tri tjedna nakon infekcije i može trajati mjesecima. Oticanje se može pojaviti na mjestu početne infekcije, nakon čega se pojavljuju povećani limfni čvorovi uzduž toka limfne drenaže s mjesta ozljede. Ponekad čvorovi mogu stvoriti fistulu kroz kožu i njihov sadržaj može istjecati izvan tijela.

U nekim slučajevima, fizikalnim pregledom se također otkriva povećana slezena.

Izbjegavati slinu

Bolest mačjeg ogreba se uglavnom spontano povuče u roku od 2 do 4 mjeseca. A u slučaju komplikacija liječenje se provodi antibioticima. Najbolja je prevencija izbjegavanje mačke koja voli grepsti. Kad to nije moguće, obvezno je temeljito pranje ruku nakon igre s mačkom, uz izbjegavanje ogreba ili ugriza te kontakta s mačjom slinom.

Djeca s normalnim imunološkim sustavom spontano ozdrave i oporave se, a osobe oslabljena imuniteta oporave se liječenjem antibioticima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije