Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REGIONALNI FESTIVAL

Na kušanju plemenita kapljica dobijena bez kemijanja

grožđe
Marijan Sušenj/PIXSELL
22.11.2013.
u 12:49

Smotra originalnih vina i vinara Label Grand Karakterre održat će se u zagrebačkom Westinu 1. prosinca, dan prije u Ljubljani

Počelo je lani u ovo doba kao skromna izložba u restoranu Apetit City, da bi ove godine iz toga izrastao prvi regionalni festival organskih, biodinamičkih i prirodnih vina.

Priredba, pod nazivom Label Grand Karakterre, održat će se u zagrebačkom Westinu 1. prosinca, pa se tako odlično nastavlja na dvodnevnu međunarodnu izložbu vina i kulinarskih delicija 8. Zagreb Vino.com u Esplanadi. Dan prije, u subotu, ta originalna vina moći će se kušati u Ljubljani na Ljubljanskom gradu. Organska i biodinamička metoda podrazumijeva proizvodnju vina u vinogradu i u podrumu na najprirodniji način, bez kemijanja, bez korištenja raznih umjetnih preparata. Takva se vina, naravno ako su besprijekorno spravljena, odlikuju posebnim osobinama, originalna su, jedinstvena, s autorskim potpisom, a važno je i da se naslanjaju na domorodne sorte, u preradi na vlastite kvasce. Karakteristično je da su to manje, privatne vinarije. Sve je više pobornika takvih vina, sve je više festivala posvuda po svijetu, pa i na tržištu raste potražnja za njima.

Program festivala u restoranu Dubravnik put predstavili su organizatori, direktor Marko Kovač i Primož Štajer. Moći će se kušati čak 200 takvih vina (i neka svjetski poznata žestoka pića), a osobito je značajno da će 70-ak vinara osobno predstavljati svoja vina. Oni su iz Austrije, Francuske, Italije, Mađarske, Slovenije, Portugala i Japana (sake!), iz poznatih regija kao što su Douro, doline Rhone i Loire, Sicilija…Od hrvatskih proizvođača biodinamičkih i organskih vina odnosno vinarija najavljen je dolazak Kosovca, Krauthakera, Miloša i Piquentuma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije