Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Chefovi predlažu

Možete vi to! Za mille feuille s bijelom čokoladom i kremom od pitaje i malina treba samo pažljivo pratiti recept

Lili Bašić
18.09.2022.
u 07:00

Mille feuille, poznati francuski desert od slojeva lisnatog tijesta i slastičarske kreme pravi je izazov za svakoga tko uživa u pripremi slastica, a kad ga poslužite svojim gostima ovacije neće izostati.

Ljeto se bliži kraju, ali ne i u ovom desertu koji je raj za oči i za okusne pupoljke. Mille feuille, poznati francuski desert od slojeva lisnatog tijesta i slastičarske kreme, obogatili smo egzotičnim voćem pitajom kako bismo što duže zadržali okus ljeta. Njegov blago kiselkasti okus izvrsno će se uklopiti sa slatkoćom bijele čokolade, a lagana priprema savršena je za nenajavljena druženja s obitelji i prijateljima. Uz čašu prosecca ovaj desert je savršeno upotpunjen, savjetuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.

Foto: Hotel Esplanade

Mille feuille s bijelom čokoladom i kremom od pitaje i malina 

Za pire od pitaje:

100 g pitaje

100 g malina

50 g šećera

Priprema:

Ogulite pitaju na način da prvo odrežete krajeve te nožem prepolovite voće na pola. Žlicom ogulite mesnati dio voća te ga narežite na komadiće. Maline prerežite na pola te sve zajedno prebacite u lonac. U lonac dodajte šećer te kuhajte na jakom plamenu sve dok ne zakipi. Nakon toga, smanjite vatru na lagani plamen, poklopite lonac i ostavite da se kuha 15 minuta lagano miješajući. Nakon 15 minuta maknite lonac s plamena te ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Foto: Lili Bašić

Za kremu od bijele čokolade i pitaje:

400 g slatkog vrhnja

350 g bijele čokolade

5 g želatine i 25 ml vode

200 ml mlijeka

Priprema:

Isjeckajte bijelu čokoladu na komadiće te je stavite na stranu. Ulijte mlijeko u lonac te ga kuhajte dok ne zakipi. Za to vrijeme istresite želatinu iz vrećice u posebnu posudu i pomiješajte s hladnom vode te ostavite da nabubri. Kada želatinasta smjesa nabubri, prelijte je u lonac s vrućim mlijekom te pomiješajte sve dok se potpuno ne otopi u kremi. Zatim, umiješajte tekuće slatko vrhnje i dodajte prethodno napravljen pire od pitaje. Kremu zatim prelijte u drugu posudu te stavite posudu u hladnjak na 1,5 do 2 h da se potpuno ohladi.

Za lisnato tijesto:

gotovo lisnato tijesto

Priprema:

Gotovo lisnato tijesto potrebno je prethodno odmrznuti na sobnoj temperaturi. Na pobrašnjenoj podlozi razvucite tijesto na srednju debljinu te ga ravnomjerno probodite vilicom. Izrežite tijesto na jednake pravokutnike. Zatim, tijesto položite na lim za pečenje koji se prethodno lagano nauljili uljem te ga stavite u zagrijanu pećnicu na 200 °C na 30 minuta. Nakon 30 minuta izvadite ga iz pećnice te ostavite na sobnoj temperaturi da se ohladi.

Za dekoraciju:

100 listića badema

100 g pitaje

Priprema:

Pitaji odrežite vrhove te je nasijecite na komadiće. Stavite komadiće pitaje i listiće badema na lim te ih lagano sušite u pećnici na 100 °C sve dok bademi ne budu prženi, a pitaja ne poprimi izgled čipsa. Izvadite ih iz pećnice te isušenu pitaju sameljite u blenderu sve dok ne dobijete prah.

Priprema deserta:

Komad lisnatog tijesta namažite obilatim slojem kreme od bijele čokolade i pitaje te preklopite kremu još jednim komadom lisnatog tijesta. Zatim, ponovno namažite obilatim slojem kreme od bijele čokolade i pitaje te ukrasite prženim listićima badema i prahom od pitaje.

Foto: Lili Bašić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije