Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Lekenik – općina ugodnog življenja

Lekenik
Foto: Promo
1/8
26.06.2019.
u 14:21

Turističke osobitosti Općine Lekenik su ljepota prirode kroz sva četiri godišnja doba, mogućnost lova, ribolova i kupanja, tradicijska arhitektura bogata drvenim čardacima i kapelama, bogatstvo narodnih običaja, vinogradarska i gastronomska ponuda

Za kraj lipnja i početak ljeta Općina Lekenik pripremila je već tradicionalnu kulturno-turističku manifestaciju „Letovanić, selo pokraj Kupe“ koja će se održati u subotu 29. 6. 2019. Tijekom dana možete uživati u 13. utrci kupskih čamaca koja kreće od Starog Broda do Letovanića, fišijadi i Ribarskoj noći, a za dobru zabavu će se pobrinuti Slavonia banda i TS Simfonia. U nedjelju 30. 6. 2019. možete uživati u koncertu grupe Pirati i 18. Smotri izvornog folklora Pokuplja, Turopolja, Posavine i Banovine. Ako se odlučite posjetiti ovu manifestaciju budite sigurni da zabave, plesa i smijeha neće nedostajati!

Turističke osobitosti Općine Lekenik su ljepota prirode kroz sva četiri godišnja doba, mogućnost lova, ribolova i kupanja, tradicijska arhitektura bogata drvenim čardacima i kapelama, bogatstvo narodnih običaja, vinogradarska i gastronomska ponuda.

Foto: Promo

Na dlanu turopoljsko-pokupljanske ravnice, obgrljena Vukomeričkim goricama i riječnim ljepoticama Kupom i Odrom,  smjestila se Općina Lekenik. Izrazito ravničarsko - brdskog reljefa ukupne površine 231,2 km2 sa svojih 18 naselja razvila se na važnoj cestovno-željezničkoj trasi Zagreb – Sisak, u sjevernom dijelu Sisačko – moslavačke županije. Na sjeveru i zapadu graniči sa Zagrebačkom županijom, odnosno Gradom Velika Gorica, na istoku s Općinom Martinska Ves i Gradom Siskom, te na jugu sa Gradom Petrinja i Gradom Glina. Najveći dio općine je pod šumskim predjelima, ukupno 9.000 ha.

Foto: Promo

Naseljenost šireg područja općine Lekenik datira od prapovijesnih vremena. Nakon razdoblja ilirske i rimske vlasti na ovim područjima prvi pisani spomeni mjesta potječu  iz  početaka 13. stoljeća kada se spominju Pešćenica, Brkiševina i Lekenik. Iz lekeničke povijesti ističe se događaj iz 1848. godine. Tada je lekenički poštar Josip Klempaj uručio pukovniku Josipu Jelačiću upravo u Lekeniku dekret o imenovanju za hrvatskog bana. Ubrzo je poštar Klempaj imenovan za prvog Hrvatsko-slavonskog vrhovnog upravitelja pošta. U Lekeniku je snimljen dvama oscarima nagrađen hollywoodski mjuzikl Guslač na krovu, te dječji klasik Šegrt Hlapić. 

Današnje područje Općine Lekenika ima šest tisuća stanovnika. Samo naselje Lekenik po svojim karakteristikama ulazi u kategoriju jače urbaniziranih naselja što se očituje i u njegovoj strateškoj, funkcionalnoj i gospodarskoj funkciji. U njemu je smješteno SOS Dječje selo, osnovna škola i vrtić,  Narodna knjižnica i čitaonica, Dom zdravlja, pošta i šumarija. Turističke osobitosti Općine Lekenik su ljepota prirode kroz sva četiri godišnja doba, mogućnost lova, ribolova i kupanja, tradicijska arhitektura bogata drvenim čardacima i kapelama, bogatstvo narodnih običaja, vinogradarska i gastronomska ponuda. Biciklističke staze kroz šume i vinogorja, kvalitetna vina,  izvanredni i rijetki tartufi  i druge gljive, mogućnost lova i ribolova, široko otvaraju vrata za obiteljske izlete i turističku ponudu svima koji bi uživali u nedirnutoj ljepoti općine Lekenik.

Foto: Promo

Turističke manifestacije kao što su Dani bana Jelačića i poštara Klempaja u Lekeniku, Letovanić selo pokraj Kupe, smotre folklora, Milenijsko čitanje bajki te proslava Sv. Jurja koji je zaštitnik Općine Lekenik također obogaćuju turističku i kulturnu ponudu.  Uspomenu na kulturnu baštinu našeg kraja čuva i zaštićena Etnografska zbirka Škofač u Letovaniću, opjevanom selu pokraj Kupe, a brojne su i zaštićene povijesne cjeline u naseljima.  Prekrasni šumski i vinogradarski krajolici Vukomeričkih gorica, slikovite riječne ljepotice, zaštićena kulturna baština i tradicijska arhitektura, kulturna i turistička ponuda,  više nego dobar su poziv  na aktivni odmor ili ugodan život u Općini Lekenik.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije