Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjena izgleda

Krumpire treba dobro čuvati, a evo u kojem slučaju ih nikako ne biste smjeli pojesti

Shutterstock
29.09.2020.
u 07:00

Da ne bi proklijao, možete u posudu u kojoj stoji dodati jednu jabuku. Tim starim trikom mnogi se koriste i zaista djeluje.

Možda se čini kao namirnica koja može svašta preživjeti, ali krumpir zapravo treba dobro čuvati, pogotovo u hladnijim danima. Ako ga predugo ostavite da stoji na njemu počnu rasti klice. Za to je odgovorna toplina vašeg doma i bilo kakvo svjetlo kojem su krumpiri izloženi. 

Upravo iz tog razloga trebalo bi ga držati na hladnom i tamnom mjestu, a kako ne bi proklijao, možete u posudu u kojoj stoji dodati jednu jabuku. Tim starim trikom mnogi se koriste i zaista djeluje.

Jedna stvar je ključna u prevenciji bolesti srca, a mladi kardiolog objašnjava koja!

Ipak, što kada krumpir promijeni boju? Kada postane zelen? Takav može biti opasan za zdravlje, a promjena izgleda događa se kada je izložen svjetlu jer ono pokreće određene reakcije. Proizvodnja klorofila pokreće zelenu boju i iako to nije štetno, svjetlost i toplina također pokreću proizvodnju solanina, otrovnog alkaloidnog spoja koji može izazvati simptome trovanja kod ljudi ako se unese u velikim količinama. Simptomi uključuju mučninu, proljev, povraćanje, grčeve u želucu, glavobolju i vrtoglavicu. Ova se kemijska tvar koncentrira ispod ljuske krumpira uz klorofil te u novorazvijenim klicama, prenosi IFL Science.

Sve se to može ukloniti guljenjem kore, što svakako i smanjuje i moguće trovanje, ali i dalje okus može biti loš, odnosno gorak.

Probajte pripremiti krumpir na ovaj način, oduševit ćete se!

1/6
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije