Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Koristite li ih ispravno? Stručnjaci kažu kako bi kapsule za pranje rublja mogle uništiti vašu odjeću..

Shutterstock
04.09.2023.
u 07:00

Ako ih ne koristite ispravno, riskirate oštećenje odjeće

Kapsule deterdženta za pranje rublja učinile su pranje vaše odjeće praktičnijim nego ikad. Više se ne morate brinuti o odmjeravanju točne količine deterdženta, već umjesto toga možete jednostavno zgrabiti kapsulu i ubaciti je. Međutim, pogodnost se isplati samo ako ove kapsule koristite ispravno. A ako ste izvlačili svoju odjeću iz perilice samo da biste otkrili da je oštećena mrljama ili prugama, to može biti zato što niste. Čitajte dalje kako biste saznali kako čestice deterdženta za pranje rublja mogu uništiti vašu odjeću i što možete učiniti da se to ne dogodi, piše Best Life

 

Kapsule deterdženta za pranje rublja moraju se pravilno otopiti: Važno je razumjeti kako djeluju kapsule deterdženta za pranje rublja. Ključ? Njihov kontakt s vodom u perilici rublja. "Kapsule deterdženta dizajnirane su tako da se potpuno otope u vodi, ravnomjerno otpuštajući sredstva za čišćenje tijekom ciklusa pranja", kaže Muffetta Krueger, stručnjakinja za čišćenje i osnivačica Muffetta's Domestic Assistants, za Best Life. Ovaj proces otapanja ključan je za "učinkovito čišćenje", dodaje Karina Toner, voditeljica operacija u tvrtki Spekless Cleaning. "Kad se kapsula potpuno ne otopi, sredstva za čišćenje i enzimi unutar nje možda neće biti ravnomjerno raspoređeni", objašnjava ona. "To može dovesti do lijepljenja ostataka na odjeću, uzrokujući blijeđenje, pruge ili čak iritaciju kože zbog zarobljenih deterdženata." Drugim riječima, kapsule deterdženta za pranje rublja mogu uništiti vašu odjeću ako se ne mogu pravilno otopiti—a upravo to će se dogoditi ako ih ne koristite ispravno.

VEZANI ČLANCI:

Prvo ih treba staviti u perilicu rublja: Postoji nekoliko problema koji se mogu pojaviti kada se kapsule deterdženta za pranje rublja ne otope pravilno, a glavni čimbenik koji tome pridonosi svodi se na to kada ih stavljate. "Jedna uobičajena pogreška je dodavanje kapsula deterdženta izravno na vrh odjeće u perilici", kaže Toner. "Mahune uvijek treba staviti na dno bubnja prije dodavanja odjeće." Kad prvo stavite kapsulu, dajete joj veću priliku da se potpuno poveže s vodom dok se stroj puni, što će joj omogućiti da se otopi, kaže Laura Mountford, influencerica za čišćenje i pranje rublja. "S druge strane, ako kapsulu stavite na odjeću, vjerojatno će pasti u brtvu na vratima perilice rublja i neće se pravilno otopiti", upozorava ona.

Također ne biste trebali preopteretiti perilicu: Kapsule deterdženta za pranje rublja također rade dobro samo kada je perilica napunjena do odgovarajućeg kapaciteta. "Ključno je slijediti smjernice proizvođača za veličinu punjenja", kaže Krueger. "Ako prenatrpate perilicu i dodate previše odjeće, kapsula se možda neće pravilno otopiti." Prema Kruegeru, preopterećeni stroj neće ostaviti mjesta za pravilno otapanje kapsula deterdženta. "Kada je perilica previše puna, možda neće biti dovoljno prostora da se kapsula otopi i ravnomjerno rasporedi po odjeći", kaže ona. "To bi moglo rezultirati time da neki predmeti dobiju previše deterdženta, dok drugi prime premalo."

Možda ćete morati prilagoditi i temperaturu vode: Temperatura vode u kojoj perete odjeću također može utjecati na učinkovitost spremnika deterdženta za pranje rublja. Dok je većina kapsula napravljena za rad s hladnom i toplom vodom, potonja je najučinkovitija, prema Toneru. "Korištenje postavki za hladnu vodu možda neće osigurati dovoljno topline za potpuno otapanje kapsule, što dovodi do ostataka deterdženta na odjeći i unutar stroja", upozorava ona. Zapravo, proizvođač Tide Pods predlaže promjenu temperature vode kako biste postigli bolje rezultate. "Prebacite se na pranje toplom vodom tijekom zimskih mjeseci ili kad god je voda iznimno hladna", navodi Tide kao savjet. 

Liječnica otkrila da rublje nikada ne bismo trebali sušiti u kući, nije dobro za zdravlje!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije