Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti stručnjaka

Kockica leda je sve što trebate da biste smirili misli i riješili se stresa; evo kako ona umiruje

shutterstock
05.10.2020.
u 07:00

Samo jedna kocka leda pomoći će vam u rješavanju tjeskobnih misli i osjećaja.

Kada se pojave tjeskobni osjećaji, korisno je znati tehnike upravljanja svojim osjećajima, kao i tehnike smirivanja misli. Slično disanju i meditaciji, kirurg Karana Rangarajana iz Londona otkrio je jednostavan i učinkovit način za smanjivanje tjeskobe, a potrebna vam je samo kockica leda, prenosi MindBodyGreen. Prema Rangarajanu, cuclanje jedne kockice leda kada osjetite tjeskobu i stres pomoći će vam u smirivanju tih osjećaja. No kako to zapravo funkcionira? Postoje dva načina kako led pomaže u smirivanju tjeskobe:

1. Odvraća pažnju od tjeskobnih misli

Cuclanje kocke leda može nekoga odvratiti od tjeskobnih misli preusmjeravanjem pozornosti na osjećaj hlađenja u ustima. - Uz to, distrakcija smanjuje aktivaciju amigdale u mozgu. Amigdala je zadužena za emocionalnu obradu, uključujući anksioznost, pa će smanjenje aktivnosti u ovom području neizbježno smanjiti tjeskobne osjećaje - objašnjava nutricionistica Uma Naidoo.

2. Aktivira parasimpatički živčani sustav

Jedna od nuspojava prirodnog odgovora tijela na borbu ili bijeg su suha usta. - U tjeskobi mozak nastoji imati negativnu pristranost, što znači da briga tjera tjeskobne ljude da uvijek budu u potrazi za prijetnjom - objašnjava Naidoo. Kada je tijelo fiksirano na potencijalnu prijetnju, ono oduzima prioritete funkcijama poput probave i stvaranja sline. Suprotno od reakcije borbe ili bijega, funkcija je odmora koju aktivira parasimpatički živčani sustav. Cuclanjem kocke leda riješit ćete se suhoće usta i povećati stvaranje sline. - Cuclanje kocke leda aktivira parasimpatički živčani sustav za kretanje, što može imati umirujući učinak - kaže ona.

Također, Naidoo otkriva još jedan dodatan trik za smanjenje tjeskobe. Čaj od kamilice zamrznite u posudi za led. Iako svaka osoba može različito reagirati, Naidoo kaže da bi čaj mogao imati smirujući učinak na tijelo, dok će hladnoća imati umirujući učinak na um.

Psiholozi otkrivaju: Očekujemo porast tjeskobe i depresije kod mladih:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije