Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Maruni i kesteni

Kesten – zanemareni žir bogova

kesten
Foto: Thinkstock
1/4
23.10.2017.
u 18:28

Imamo niz sorata kestena za koje su početne DNK analize u usporedbi s drugim zemljama pokazale kako su unikatne i vrijedne zaštite

Svjež, sušen, pržen, kuhan, u brašnu, marmeladi, kompotima, juhama, umacima, namazima, kolačima, tjestenini, bombonijerama, sirevima, pivu, rakijama... više je od 270 različitih proizvoda poznatih u svijetu u kojima je zvijezda pitomi kesten.

Stručnjaci tvrde da bi se plantažni uzgoj kestena u nas isplatio više od smokava ili maslina, no ta zanemarena voćka u nas na važnosti dobiva samo ujesen kad s obližnjih štandova zapucketa vatra i poznati nam miris koji se širi zrakom iz novčanika za mjericu izvuče i 30 kuna.

Iako su i stari Grci bili svjesni gospodarske važnosti kestena pa su njegov plod zvali i “žirom bogova“, a Marija Terezija 1769. proglasila državni monopol u iskorištavanju kestenika, doznajemo kako je malo vjerojatno i da je 20-ak pečenih kestena koje smo upravo masno platili raslo u Hrvatskoj gdje su kesteni, uglavnom u društvu hrasta kitnjaka i graba, rasprostranjeni na površini većoj od 135.000 hektara.

Skupljaju se “na divljaka”

Imamo, naime, samo nekoliko desetaka hektara plantažnih nasada kestena maruna, mahom u Istri, dok se manji primjerci iz šuma oko Zagreba, Karlovca, Hrvatske Kostajnice (premda se i tu nađe većih iznimaka) skupljaju još uglavnom “na divljaka” za vlastite potrebe ili trže na tržnicama. Stoga nije čudno da hrvatsku tradiciju delicije “s nogu” ili pak potrebe prehrambene industrije podgrijavaju skupi kesteni uvezeni iz Italije, Španjolske, Albanije, Njemačke, BiH, Makedonije... I dok s lovranskim Marunadama ili kostajničkim Kestenijadama pokušavamo produljiti turističku sezonu, prema podacima HGK lani smo u ljusci i oguljenih kestena uvezli u vrijednosti 715.000 eura, a izvezli u vrijednosti 3900 eura. A apsurd je tim veći zna li se da imamo niz sorata kestena za koje su i početne DNK analize u usporedbi s talijanskim, španjolskim, portugalskim ili francuskim pokazale kako su unikatne i vrijedne zaštite, kaže voćar i najveći poznavatelj kestena Željko Prgomet.

Ističe kako su sve vrste kestena u Hrvatskoj europski pitomi kesten latinskog naziva Castanea sativa, dok je grupa maruna, od kojih su u nas najcjenjeniji lovranski, lovrinski i creski, njihova podvrsta.

– Maruni su uglavnom krupnijeg ploda, nešto svjetlije boje pokožice, lakše ih se guli i ukusniji su – objašnjava Prgomet, ističući kako po organoleptici i veličini ipak prednjače lovranski maruni.

Koliko su za okuse i veličinu presudni i određena mikroklima i podneblje, zasad se može samo nagađati. Jedino što je potvrđeno jest da su prema dosadašnjim DNK analizama to sve različite autohtone hrvatske sorte, ali u istraživačkom dijelu sve to treba napokon definirati, zaštititi i dati im prave nazive, govori Prgomet, naglašavajući kako je razloga da bismo se više posvetili kestenu napretek, od ekoloških do ekonomskih.

Sve je iskoristivo

Europa uvozi čak 98 posto potreba za tom voćkom iz Azije, poglavito iz Kine, tako da bi Hrvatska u tome svakako mogla naći računicu ozbiljnom proizvodnjom, koja u početku traži intenzivnije agrotehničke mjere od drugih voćaka te navodnjavanje.
Priča kaže kako su lovranski maruni, primjerice, nastali križanjem domaćih divljih kestena i sadnica koje su lovranski pomorci donijeli s Dalekog istoka, najvjerojatnije iz Japana, te su od 17. do 19. stoljeća, uz masline, vino i trešnje, bili glavne izvozne kulture toga dijela Istre.

Patka, teletina, lignje izvrsni su s nadjevom od maruna, divljač s umacima od maruna, a nezaobilazni su i u kroketima, raviolima i drugoj tjestenini te u kolačima i slasticama. Nekada su se maruni pekli pa mljeli i kuhali kao nadomjestak za kavu, a od kestenova meda radila se medica.

Sve je iskoristivo od pitomoga kestena – drvo, plod, list i cvijet. Plod ima veliku nutritivnu vrijednost, a kako ne sadrži gluten, na cijeni je i lako probavljivo kestenovo bezglutensko brašno, idealno za osobe osjetljive na gluten i celijakičare. Pri kupnji treba obratiti pozornost da su plodovi veći, sjajni, bez rupica na ljusci, a čuvati ih treba na hladnome mjestu do dva tjedna.

Lovranski marun najveći je među domaćim marunima, ima najveću masu, svjetliji je, lako se čisti, slađi je i žući iznutra, najviše se sadio po obroncima Učke, u okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage

Lovrinski marun krupan je, veličinom je između lovranskoga i creskoga, stanište mu je mikrolokacija oko Pazina

Creski marun je veći od standardnog pitomog kestena kakvog nalazimo na kontinentu, ali tamniji i nešto manji od lovranskoga i lovrinskoga

Sljemenski kesten najčešće nalazimo u mješovitim hrastovim, bukovim ili grabovim šumama, no iako i kontinent ima svoje iznimke po veličini, kesteni su u načelu manji od maruna

Kostajnički kesten sličan sljemenskome, no dok ne zaštitimo autohtone sorte kestena, čime će se pobliže opisati i istražiti, njihov glavni adut je priča koju pričaju

Pitomi kesten u Hrvatskoj je rasprostranjen u dva areala u različitim klimatskim područjima, na površini većoj od 135.000 ha:
– središnja Hrvatska, od slovenske granice do granice s BiH, a najveći i
najljepši su na Zrinskoj i Petrovoj gori te na Medvednici.
– Istra te otoci Cres i Krk

Rolada od kestena bez pečenja

Sastojci: 50 dag propasiranog kestena (kesten-pire), 10 dag mljevenih oraha, 10 dag maslaca, 15 dag šećera u prahu, 1 žlica ruma, 10 dag otopljene čokolade
Za glazuru: 10 dag čokolade, 2 žlice šećera u prahu, 3 žlice vode, 8 dag maslaca
Priprema: Pomiješajte sve sastojke osim čokolade. Smjesu podijelite na dva dijela i u jedan umiješajte otopljenu čokoladu. Kuhinjsku krpu navlažite i rastegnite na radnoj plohi, ili upotrijebite navlaženu najlonsku foliju. Prvo na nju rasporedite tamnu smjesu, poravnajte špatulom u pravokutnik podjednake debljine. Potom na njega rasporedite svijetlu smjesu i poravnajte. Podignite jedan kraj krpe i zarolajte sve u roladu. Sastojke za glazuru lagano zagrijte u zdjelici na toploj vodenoj pari, pa kad se posve otope, prelijte dobivenom glazurom roladu. Ostavite je 2 do 3 sata u
hladnjaku da se stisne.

Juha od kestena

Pola kg kestena ispecite u ljusci, ogulite ga pa kuhajte 45 minuta. Ocijedite vodu i izblendajte kestene da dobijete pire. Pripravljeni kesten-pire podlijte povrtnim temeljcem i kuhajte dok se ne sjedini. U smjesu dodajte vrhnje za kuhanje, kratko zakuhajte. Dodajte sol, papar i maslinovo ulje.


Kuglice od kestena

Sastojci: 200 g oguljenih kestena (pečenih ili kuhanih), 200 g čokolade za kuhanje, 150 ml vrhnja za šlag, 20 ml ruma, 15 g meda, 30 g kakaa u prahu, 30 g šećera u prahu
Priprema: Čokoladu i med otopite na pari. U sjekač stavite kestene, dodajte polovicu kakaa i šećera u prahu, ulijte vrhnje za šlag, rum i izradite. U dobivenu smjesu umiješajte čokoladu i med i stavite je na nekoliko sati u hladnjak da se stvrdne. Potom od nje dlanovima oblikujte kuglice, uvaljajte ih u mješavinu preostaloga kakaa i šećera te poslužite.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije