Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promislite kakav dojam ostavljate

Kakvi ste prema kolegama? Preispitajte se je li s vama zapravo teško raditi

Shuttershock
10.11.2021.
u 07:00

Vrijeme je da razmislimo i priznamo ako griješimo, te da preispitamo je li s nama lako raditi, kaže stručnjak za menadžment Salman Raza.

Iako prema nekim istraživanjima većina zaposlenika u različitim djelatnostima smatra da im šef na poslu stvara toksičnu atmosferu i/ili da rade s dosadnim i bezidejnim kolegama, jeste li kad promislili da problem, ili barem dio problema, leži u vama?

- Vrijeme je da razmislimo i priznamo ako griješimo, te da obratimo pažnju na znakove koji nas upozoravaju da zapravo s nama nije baš lako raditi - kaže stručnjak za menadžment i autor knjige Life’s Non-Conformities: An Auditor’s Tale of Practical Application of Social, Emotional & Behavioral Strategies, Salman Raza.

On zato dijeli neke od najčešćih znakova upozorenja na koje bismo, napominje, svi trebali obratiti pozornost, a koji nam govore da nešto kod sebe trebamo mijenjati.  

Youtuberica iz Kanade u Hrvatskoj živi već devet godina: Ovdje se ljudi više druže, život im nije usmjeren samo na posao

1/2

Vi ste taj koji ne sluša

Budite iskreni prema sebi: kad netko od kolega s vama pokušava razgovarati, koliko često barem u mislima zakolutate očima?, pita Raza i napominje da drugi primijete ako ih smatramo dosadnima ili napornima. 

- Možete se s nekim ne slagati ili misliti da ima pogrešan pristup, ali ako samo napola slušate i odmah u glavi pripremate svoj odgovor, kolege će prema vama razviti nepovjerenje - rekao je Raza.

Kako to promijeniti:

Ako shvatite da niste dovoljno uključeni u razgovor, zastanite i zapitajte se slušate li pozorno i želite li zaista shvatiti drugu osobu.

- Ako i prije prave obrade informacija već u glavi imate spreman odgovor, sigurno ne vodite produktivne razgovore - kaže Raza.

Foto: Getty Images

Ne bavite se dovoljno svojim emocijama 

Jeste li često iznervirani, nestrpljivi ili frustrirani? Možda vašim emocijama pridonose neki vanjski čimbenici poput toksičnog radnog okruženja, šefa koji ne upravlja dobro ljudima ili kolega koji ne rade svoj dio posla, napominje stručnjak.

- Bez obzira na razlog, s vremena na vrijeme morate doći do pravog uzroka svojih negativnih emocija i s njim se pozabaviti - dodaje.

Kako to promijeniti:

Počnite pratiti svoje emocije - zapišite ih među bilješke na svom telefonu. Identificirajte svoje osjećaje i dokučite što ih je pokrenulo, kako biste mogli početi rješavati stvari, savjetuje Raza.

Govor tijela i ton glasa vam nisu onakvi kakvi mislite 

Možda kolegama šaljete krive signale, kaže Salman i pita 'jesu li vam ramena često napeta ili obrva naborana'? 

- U komunikaciji sudjeluje cijelo naše tijelo i ponekad samo mislimo da smo za nešto pokazali interes, dok nam govor tijela i izrazi lica zapravo poručuju da smo nepristupačni ili neprijateljski nastrojeni - objasnio je za Metro.

Isto tako, dodaje, često nismo svjesni ni tona svog glasa tijekom razgovora, pa možemo nenamjerno zvučati iznervirano ili ljutito.

- Uvijek budite svjesni svog tona, jer krivi ton često vodi do ozbiljnih nesporazuma - kaže Raza.

Kako to promijeniti:

Ljude kojima vjerujete zamolite da vam daju iskrene povratne informacije. Nakon neke interakcije ih pitajte kakav ste dojam ostaviti i nemojte se živcirati ili uvrijediti ako vam se odgovor ne svidi

- Kada shvatite gdje griješite, možete podesiti svoj ton ili promijeniti govor tijela kako biste djelovali pristupačniji - objasnio je Raza.

Posao iz snova: Traže ljude koji bi svako popodne spavali, a mogu se prijaviti i Hrvati!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije