Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najstariji dokument

Kako se vozio bicikl 1914.? Uz dozvolu!

'29.08.2013., Samobor -  Gradska knjiznica trazi i prikuplja stare dokumente, a s prikupljenom gradjom napravit ce se izlozba starih dokumenata. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
17.10.2013.
u 12:14

Više od tri mjeseca u samoborskoj knjižnici primaju stare dokumente i traže najstariji koji će potom izložiti na izložbi

Putovnica iz 1924. izdana na ćirilici prepuna pečata, majstorski ispit za krojača za izradu muških odijela položen za vrijeme NDH, otpusnica iz škole iz 1904., porezna opomena iz 1857., račun za šivaći stroj "singericu" iz 1907., stoljeće stari krsni i rodni listovi... dokumenti i isprave koje su izdala državna tijela, vojne ustanove, bolnice, škole, fakulteti, banke... stoje na hrpi u Gradskoj knjižnici Samobor.

Djelatnici ih prikupljaju već više od tri mjeseca ne bi li našli najstariju ispravu. Nakon što su lani pronašli najstariju knjigu, ovaj put su se orijentirali na isprave.

– Najviše smo dobili kupoprodajnih ugovora s početka 20. stoljeća. Ljudi nam donose ono što nađu na tavanu, neki i ne znaju što imaju i otkuda im, ali to su uglavnom dokumenti njihovih predaka – priča ravnateljica Mirjana Dimnjaković. Osobno ju je, kaže, najviše zainteresirala vozačka dozvola za bicikl iz 1914., vrijedi na području grada Zagreba, a izdalo ju je Kraljevsko redarstveno povjereništvo i odobrio tadašnji gradonačelnik Adolf Mošinski. Tada je vožnja biciklom bila dopuštena samo uz dozvolu.

Dosad je prikupljeno stotinjak dokumenata, a potom će velečasni Stjepan Razum, doseljeni Samoborac, povjesničar i pročelnik odjela Nadbiskupskog arhiva u Zagrebu, pregledati sve prikupljeno i napraviti prikaz života iz tog razdoblja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije