Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki utjecaj

Kako 5 situacija koje su se dogodile u djetinjstvu kasnije utječu na odraslu osobu

pedofilija,silovanje,zlostavljanje
Foto: Thinkstock
04.11.2015.
u 22:52

Studija iz 2007. godine pokazala je da je zdrava veza između oca i djeteta povezana s mogućnošću održavanja intimne veze kasnije u životu

Istraživanja su pokazala da djetinjstvo ima veliki utjecaj na to kakvi ćemo biti kad odrastemo. Business Insider donosi nekoliko situacija iz djetinjstva koje su vjerojatno ostavile utjecaja na formiranje u odraslu osobu.

1. Odnos s ocem može kasnije utjecati na intimnost s drugima u odrasloj dobi

Studija iz 2007. godine pokazala je da je zdrava veza između oca i djeteta povezana s mogućnošću održavanja intimne veze kasnije u životu.

2. Gledanje televizije kod djece može smanjiti šansu za produktivno učenje

Istraživanja pokazuju da je komunikacija majke i djeteta manje produktivna dok zajedno gledaju televiziju nego kada zajedno čitaju ili se igraju.

3. Seksualno zlostavljanje djece može dovesti do pretilosti u odrasloj dobi

Istraživanja su pokazala da žene koje su kao djeca bile žrtve seksualnog zlostavljanja imaju 27% više šanse za pretilost u odrasloj dobi. Za muškarce ta vjerojatnost iznosi 66 posto.

4. Djeca koja su pretrpjela maltretiranje imaju rizik da u odrasloj dobi budu manje funkcionalna

Istraživanje provedeno prije nekoliko godina pokazalo je da su maltretirana djeca izložena većem riziku oboljenja od depresije i anksioznosti. Isto tako mogu imati smanjen obrazovni razvoj i manje prihode.

5. Djeca koja su zlostavljana mogu biti podložnija razvoju depresije u odrasloj dobi

Studija iz 2011. pokazala je da za odrasle osobe koje su bile zlostavljane u djetinjstvu bilo dvostruko vjerojatnije da će imati problema s depresijom.

>> Problem je većine djece što su satima sama kod kuće

Komentara 9

Avatar komentatorx
komentatorx
00:55 05.11.2015.

Ovo je posve točno, pišem ovo iz vlastitog primjera.

Avatar Vuglec
Vuglec
08:03 05.11.2015.

Dobro, objavili ste to istraživanje. Sada mi recite kako su rezultati tog istraživanja u vezi sa nakaradnom sudskom praksom u Hrvatskoj temeljem koje se djeca u 90 % slučajeva automatizmom povjeravaju majkama nakon razvoda, a mnoge majke nakon toga uskraćuju djeci njihovo legitimno pravo na prisustvo oca u njihovom životu, bez ikakvih posljedica. Po ovome istraživanju vidimo da je to jako štetno za djecu! Zašto ne pišete o tome kakva šikaniranja prolaze očevi u centrima za socijalnu skrb i na sudovima pokušavajući djeci osigurati oba roditelja u njihovom životu?

LA
LANA555
23:19 04.11.2015.

Gluposti.Sve ovisi u tebi.Mozes imat super djetinstvo a bit kasnije katastrofa.Kolko djece ima sto su bez roditelja pa su ok.Ne slazem se stime.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije