Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pioniri malog hotelijerstva

Fine dining uz maslinik

Nikola Zoko/Pixsell
27.09.2023.
u 07:00

Baza večere u Vili Rova obitelji Krnčević maslinovo je ulje obogaćeno sa soli iz uvale u kojoj se smjestio hotel. Za potpuniji doživljaj Krka osmislili su i degustacijski meni "The bridge", obogaćen briocheom od žirova brašna, sirovog kvarnerskog škampa i ručno rađenih šurlica

Čim pređete most koji spaja kopno s otokom Krkom, zapravo ste zakoračili na poseban otok koji i u postsezoni nudi pregršt sadržaja za svakog gosta. Kad pitate domaće, reći će vam kako zapravo vole rujan i listopad na otoku jer temperature su niže, priroda je prepuna plodova, a gosti koji ih posjećuju su zahtjevniji i spremni isprobati nešto novo. Posebno ako za svoju bazu odaberu Vilu Rova.

Nalazi se u istoimenoj uvali u blizini Malinske, a gleda na more i na gradove Rijeku, Opatiju, kao i na samu Učku. Upravo ovdje na ovoj zemlji, djedovini, Ivica i Slavica Krnčević sagradili su 1996. godine pansion Vila Rova. Sedam godina kasnije, 2003. godine, pansion je "narastao" te postao mali hotel s tri zvjezdice. Bio je to tada jedan od prvih malih obiteljskih hotela u Hrvatskoj pa se s pravom ova radišna obitelj smatra pionirima malog obiteljskog hotelijerstva. Prije osam godina hotel je obnovljen EU novcem, tada hotel dobiva dodatni kat, wellness prostor, vanjski grijani bazen i jacuzzi i to u skladu s prirodom. Ugrađeni su solarni kolektori, senzor rasvjeta, sustav inteligentnih soba... Sve je to nagrađeno još jednom zvjezdicom koja je stavila točku na "i" procesu rasta i evolucije pansiona u danas najbolji mali obiteljski hotel u Hrvatskoj. Tu je titulu ovaj hotel dobio lani, kad je dobio Turistički cvijet, nagradu Hrvatske gospodarske komore i našao se među najboljim gospodarskim subjektima u turizmu.

- Malinska je mjesto s najviše obiteljskih hotela na otoku Krku. Upravo su obiteljski hoteli istinski ambasadori turizma jer je posvećenost gostu doista na prvome mjestu. U kontaktu i razgovoru s gostima uspijemo prenijeti dio običaja, kulture i baštine našeg otoka i Hrvatske. Povezujući se s gostom, pružanjem lokalnog autentičnog iskustva živimo održivi turizam. Tu je, naravno, i aspekt ekologije, u ovako lijepom okruženju na samome moru naša je dužnost poštivati prirodu i more te nastojimo koliko je to moguće živjeti po takvim standardima. I naši gosti cijene zelenilo koje ih okružuje, posebno ih zanima maslina, oleandar i ružmarin, biljke koje mogu pronaći oko hotela - kaže Danica, jedna od troje djece Krnčevića. Ona zajedno sa sestrom Maricom radi na promociji hotela, brat Petar vodi segment ugostiteljstva, dok su roditelji nositelji biznisa.

- Naš otac Ivica, porijeklom s otoka Vira, osoba je koja razumije ugostiteljstvo i odrađuje posao prirodnom lakoćom. Vidjevši njegov primjer, što znači uvijek biti nasmijan i na usluzi gostu, zaljubili smo se u posao te možemo reći da je raditi u turizmu lijepo i dinamično. Majka je također godinama radila dva posla, ujutro kao učiteljica u školi, popodne u administraciji i na recepciji hotela. Roditelji su nam pokazali što znači održivi rast, kako je moguće širiti posao, ali da je i osluškivanje gostiju i tržišta, kao i
ulaganje, potrebno i važno za napredak - kaže Danica. Hotel je prilično dobro popunjen i u posezoni, otvoren je od Uskrsa do sredine studenog, s planom cjelogodišnjeg rada u budućnosti, okrećući se i domaćim gostima. Ispred samog hotela je i maslinik ispod kojeg je javna plaža. Brojni gosti obožavaju ležaljke u tom masliniku, koriste ga kao sunčalište, a masline pružaju prirodni hlad i idealno su mjesto za čitanje knjige, slušanje glazbe i opuštanje gotovo pa u privatnosti. Maslinu kao namirnicu Krnčevići posebno poštuju, ona je predstavnik kraja u kojem žive, ali i ovog hotela. Upravo se maslinovo ulje iz ovih maslina koristi na stolu i početak je njihove fine dining večere u restoranu koji radi unutar hotela, zajedno s kruhom kojeg svakodnevno serviraju gostu. Kako bi okus bio bolji, tu se dodaje još par zrnaca domaće soli koju rade sami iz mora uvale u kojoj se smjestio hotel. Upravo to, Krčko maslinovo ulje, morska sol i domaći kruh predstavlja temelj nekadašnje kuhinje otoka Krka. Inspirirani maslinama ovaj je hotel uključen u projekt TZ Malinske pod nazivom Olive Touch, edukativni gastro i wellness program koji uključuje izlete u maslinike domaćih maslinara, a maslinu provlače kroz fine degustacijske večere kao i wellness program.

Foto: Nikola Zoko/Pixsell

Za potpuniji doživljaj Krka osmislili su i degustacijski meni „The bridge“, zamišljen kao fine dining večera u šest sljedova. Uvod u degustaciju je brioche od žirova brašna u čast kraju Dubašnici, koji je ime dobio po hrastu dubu. Njega serviraju upravo uz maslinovo ulje od maslina iz maslinika pored kuće. Zaplet krčke priče na tanjuru je sirovi kvarnerski škamp ukrašen uljem, cvijetom i listom dragoljuba iz njihova vrta, a vrhunac su ručno rađene šurlice u raguu od hobotnice s espumom od kravljeg sira, kao i sporo pečena krčka janjetina uz pire od celera i borovih iglica. - Meni prilagođavamo sezonalnosti namirnica. U ovom periodu nudimo i interpretaciju tradicionalnog krčkog deserta "presnac", kao i osvježavajuću, hladnu juhu od cikle i trešnje, domaće šurlice s raguom od kozlića: (tradicionalna domaća tjestenina / ragu od trganog kozlića / pesto od sušenih pomidora / chilli). Veselimo se jeseni i jesenskim plodovima koji će se naći na tanjuru restorana - opisuje Danica te dodaje da će zimsku pauzu iskoristiti za renovaciju interijera restorana.

Tko je zaslužan za gastro remek djela u Vili Rova? Samozatajan chef Marin Pleše rodom s otoka Krka, iz Malinske, koji je svoje kuharsko umijeće gradio u Konobi Pelegrini u Šibeniku s Michelinovom zvjezdicom te u zagrebačkom Manu pod šefovskom palicom Matije Bogdana, kojemu je bio sous chef. Da dobro zna što radi pokazao je kad se odlučio vratiti korijenima i preuzeti rad u ovoj kuhinji. Restoran na samom početku dobio priznanje Gault & Millau u nezavisnom kulinarskom vodiču Kvarnera za 2023. godinu. 

-Jesen nam je najdraže godišnje doba, posebice ako nas i priroda nagradi sunčanim i lijepim vremenom. Kroz rujan se gosti još aktivno kupaju, često u moru. U listopadu koriste grijani vanjski bazen i jacuzzi te unutarnji wellness. Šetnje uz more, bicikliranje po brojnim stazama otoka Krka omiljena su aktivnost. U listopadu smo aktivno uključeni u Olive Touch program, veselimo se branju maslina, isprobavanju mladog maslinovog ulja, masažama i gastronomiji - zaključuje Danica.
 

Hladna juha od cikle i trešanja
500 g pečene cikle
200 g trešnje
250 g soka od jabuke
300 g mineralne vode
20 g soka od limuna
80 g suncokretova ulja
20 g maslinova ulja
timjan
sol

Opranu ciklu, neoguljenu, zamotati u foliju zajedno s timjanom, malo maslinovog ulja i nekoliko kapi vode. Peći na 180°C, dok unutarnja temperatura cikle ne bude na 90°C. Nakon pečenja pustiti je u foliji da se ohladi na sobnu temperaturu. Nakon toga je odmotati i očistiti od kore. U mikseru miksati ciklu, svježe trešnje očišćene od koštica, sok od jabuke, mineralnu vodu. Miksati dok se ne postigne lijepa glatka tekstura, zatim emulzirati s maslinovim uljem. Začiniti sa soli i limunovim sokom.

Foto: Nikola Zoko/Pixsell

ŠURLICE KOZLIĆ
Sastojci:
kozlić težine 4 – 6 kg
3 luka
2 komorača
2 mrkve
3 glavice češnjaka
4 paprike
10 grančica ružmarina
10 grančica timjana
10 listova lovora
2-3 dl Sansigota
goveđi temeljac
domaće šurlice
ribani sir
maslac
za začinsku sol: sol, papar, ružmarin, timijan, lovor, češnjak
aceto balsamico

Priprema:
Kozlića težine izmedu četiri do šest kilograma trančirati na manje komade. Posoliti ga s jedan posto začinske soli od njegove težine. Začinsku sol napraviti tako da krupnu sol miksamo s ružmarinom, timjanom, lovorom i češnjakom. Držati meso nasoljeno oko osam sati. U velikom loncu dobro zagrijati suncokretovo ulje i zapeći dobro komade kozlića. Izvaditi ih van.
U taj lonac ubaciti krupnije narezano povrće i začine – luk, komorač, mrkvu, češnjak, papriku, ružmarin, timijan, lovorov list. Sve kratko prodinstati na jakoj vatri. Podliti s nekoliko decilitara vina sorte Sansigot. Kad vino iskuha, podliti s goveđim temeljcem i vratiti kozlića nazad u lonac. Kozlić mora biti gotovo uronjen u tekućinu. Preko pleha staviti foliju i peći u pećnici oko 8 sati na 95°.
Nakon pečenja meso izvaditi i očistiti od svih kosti, tetiva, žilica i opni. Tekućinu procijediti te iskuhati dok ne dobijemo jaki gusti umak. Skuhati domaće šurlice. Pomiješati ih s umakom i mesom. Završiti s ribanim sirom, maslacem, paprom, nekoliko kapi aceta balzamica.

Foto: Nikola Zoko/Pixsell

PRESNAC
Sastojci:
Crumble od badema:
50 g šećera
50 g brašna
50 g brašna od badema
50 g maslaca
prstohvat soli
Custard:
800 g vrhnja
150 g šećera
250 g žumanjaka
1 vanilija
limunova korica
ovčja skuta
gel od limunova soka

Za crumble od badema pomiješati sve da se dobije pijeskasta tekstura. Raširiti na pleh i peći na 160 stupnjeva, oko 20 minuta. Custard pripremamo tako da prvo grijemo vrhnje i šećer dok ne zavrije. Pomiješati sa žumanjcima, dodati vaniliju, koricu limuna te ostaviti oko sat vremena da se infuzira. Umiksati nekoliko žlica svježe ovčje skute. U kalup promjera 26 cm dobro utisnuti ohlađeni crumble da se napravi čvrsta baza. Preko crumblea preliti aromatizirano vrhnje i žumanjke. Staviti peći u pećnicu, sat i pol na 94 stupnjeva. Princip pečenja je sličan kao za cremme brulee i slične deserte. Izrezati desert te ga poslužiti s još mrvljene svježe ovčje
skute i gelom od limunova soka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije