Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČOKOTERAPIJA

Dorina i Kraš slatkim poklon paketima nagradili su svoje čitatelje

Čokolada
Foto: Kraš
1/4
29.05.2020.
u 10:53

Koja Dorina je tvoja najbolja čokoterapija i zašto? Tri najkreativnije odgovora žiri Kraša i Večernjeg lista, nagradili su Kraševim poklon paketom

Fale ti dosadna predavanja, znojenje na traci u teretani ili odlazak u ured u kojem od žamora kolega jedva čuješ svoje misli? Tko bi rekao da će ti sve to nedostajati?  Prema Googleovim podacima, u Hrvatskoj je nakon 8. ožujka zabilježen velik pad broja posjeta mjestima poput restorana, kafića i trgovačkih centara i to za čak 82 posto. Vidljiv je pad posjeta trgovinama i ljekarnama za 52 posto, a parkovima za 45 posto. Socijalno distanciranje i rad od kuće utjecali su na pad broja korisnika javnog prijevoza za čak 74 posto, a čak 50 posto tvrtki preselilo je svoje poslovanje u kućne urede zaposlenika.

Foto: Shutterstock

Škole i fakulteti prebacili su se na online nastavu, no ipak s popuštanjem restriktivnih epidemioloških mjera, život nam se polako vraća u normalu, iako i dalje trebamo ostati odgovorni i držati se uputa Stožera civilne zaštite. Mnogi su tijekom 40 dana izolacije olakšali dušu na društvenim mrežama pišući što im je najviše nedostajalo za vrijeme ostanka kod kuće. Neki su priželjkivali kvar tramvaja dok kasne na posao, drugi prosvjede na glavnom zagrebačkom trgu, treći pune terase kafića… Što god da nam je u tom periodu najviše nedostajalo, naše raspoloženje uvijek može popraviti malo čokoterapije uz najdraži nam okus Dorina čokolade.

Žiri Večernjeg lista i Kraša odabrao je tri najkreativnija odgovora na pitanje: Koja Dorina je tvoja najbolja Čokoterapija i zašto?

Dobitnici slatkih paketa su: Marina Srdoč iz Matulja, Željko Dragović iz Sesveta, te Ines Čurjak iz Karlovca. Čestitamo sretnim dobitnicima i želimo im da i dalje uživaju u Kraševim slasticama i ostanu vjerni čitatelji Večernjeg lista.

Što kažu znanstvenici, a što povijest?

"Čokolada sadrži brojne psihoaktivne tvari, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osjećaj boli, te nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja", zaključuju znanstvenici. Uglavnom, znanstvena zajednica složna je da čokolada može biti odlična terapija za više od 100 zdravstvenih stanja i bolesti, a njen neprikosnoveni terapijski učinak seže još iz doba Maja i Azteka, koji su kakao smatrali hranom bogova i koristili su ga kao valutu, preko španjolskih konkvistadora, koji su kakao donijeli u Europu u 16. stoljeću. U 19. stoljeću čokolada više nije bila rezervirana samo za bogate slojeve stanovništva jer je krenula proizvodnja čvrste čokolade kao i one mliječne.

Foto: Kraš

Da bi se dobilo nešto manje od pola kilograma čokolade potrebno je oko 400 zrna kakaa, a kakaovac se počeo uzgajati davne 1250. godine prije Krista. Iako kakaovac potječe iz sjevernih područja Južne Amerike i obalnoga područja Meksičkoga zaljeva, danas se 70 % te biljke uzgaja u Africi. Čokolada se otapa na temperaturi od oko 34 stupnja Celzijusevih zato se tako brzo topi u našim ustima pružajući nam poseban užitak.

Kombinacija mlijeka i bogatog okusa probranih zrna kakaa nalazi se u srcu svake Dorina čokolade. Uživaj u pjenastom, laganom mousseu, hrskavoj unutrašnjosti Dorina napolitanke, osvježavajućem efektu Dorine ledene ili nekom drugom od preko dvadeset primamljivih čokoladnih okusa. Dorina čokoterapija  nudi ti predah od svakodnevice, kada ti ništa ne ide od ruke, samo se sjeti da te na kraju puta čeka slasna Dorina čokoterapija.

Foto: Kraš

Sadržaj nastao u partnerstvu s Krašem.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije