Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprezno

Evo kako žvakanje žvakaćih guma može narušiti vaše zdravlje

Žvakaća guma
Foto: Thinkstock
1/3
11.07.2014.
u 10:30

Ovaj sindrom može kod osobe koja ga ima uzrokovati neugodne simptome poput glavobolja, bolova na jednoj strani lica te u vratu ili leđima, vrtoglavice, zujanja u ušima, nelagode prilikom žvakanja, bolova u uhu, ukočenosti čeljusti i lica i sl.

Chris Cullen jedan je od mnogih pacijenata kojem je pogrešno postavljena dijagnoza.

Zbog čestih simptoma vrtoglavica i glavobolja, osjećaja stalno začepljenih ušiju, Cullenu je dijagnosticirana depresija, a njegovo raspoloženje bilo je na dnu. No, Cullen nije bio depresivan. Imao je drugi zdravstveni problem koji se rijetko otkrije, a nerijetko je prouzročen učestalim žvakanjem gume za žvakanje.

Chrisu Cullenu iz Londona problemi su počeli 2011. godine. Otada je posjetio 15 specijalista, među njima i kardiologa, neurologa, kiropraktičara, a svi su oni dali različite dijagnoze – od niskog krvnog tlaka do problema s leđima, ali nitko nije mogao objasniti sve njegove simptome.

Godinu dana poslije ovaj 28-godišnjak postao je očajan. Liječnici su govorili da je riječ o depresiji i nudili mu antidepresive, ali on ih je odbijao jer je znao da nije riječ o tome. Radilo se o jednoj od čestih bolesti čeljusti – sindrom temporomandibularnog zgloba (TMZ) ili temporomandibularna disfunkcija, a čest uzrok ovog sindroma jest žvakanje gume za žvakanje i škripanje zubima, posebice noću. No, može ga uzrokovati i osteoartritis, reumatoidni artritis, kronično prenaprezanje i preopterećenje kao što je bruksizam, sportska ozljeda, nepravilan zagriz...

Foto: pixabay

Foto: Thinkstock

Ovaj sindrom može kod osobe koja ga ima prouzročiti neugodne simptome poput glavobolja, bolova na jednoj strani lica te u vratu ili leđima, vrtoglavice, zujanja u ušima, nelagode prilikom žvakanja, bolova u uhu, ukočenosti čeljusti i lica i sl.

Cullen je, već očajan, pomoć potražio na internetu. Pokušao je online pronaći rješenje svojih problema i naišao na objašnjenje spomenutog sindroma. Zanimljivo, tekst o tome napisao je jedan od specijalista kod kojih je bio i sam Cullen, ali kod njega to nije prepoznao. Nakon što se vratio specijalistu i dobio konačnu dijagnozu, u siječnju 2013. godine Cullen je imao operaciju čeljusti i danas je gotovo bez ikakvih simptoma.

– Sretan sam i osjećam se odlično. Ponovno sam počeo vježbati i voziti bicikl, moj život mi se vratio, rekao je Cullen, piše Daily Mail.

>>Ovo je sve ono što niste znali o gumama za žvakanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije