Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opatijske noći

Dama s kamelijama, moderna, živahna i romantična

opatija
Boris Scitar/PIXSELL
13.08.2013.
u 15:00

Noćni se život u Opatiji većinom odvija na hotelskim tersama uz koncerte jazz glazbe

Živopisno je to mjesto smješteno podno parka prirode Učka. Šetnja gradom prava je simfonija umirujućih zvukova mora i impozantnih pročelja koja stvaraju atmosferu nekih starih vremena. Opatijske noći nisu za lude klupske provode. Neka je tajna veza ovog kvarnerskog bisera i romantike. Noćni je život većinom koncentriran na hotelskim terasama uz virtuozne jazz koncerte. Stare austrougarske vile, znamenitosti, parkovi, ulica slavnih, nezaobilazna Djevojka s galebom... samo su dio ljepota Opatije koja već godinama privlači zavidan broj turista.

Ne iznenađuje stoga što slovi kao vodeće turističko mjesto za kongrese, seminare, festivale, koncerte, izložbe i slične sadržaje. Glavno šetalište Lungomare proteže se na dugačkih 12 kilometara. Tamo je i najpoznatije opatijsko kupalište Slatina. Iako nije klasična, nego betonska plaža, odlično je opremljena. Ima dovoljan broj svlačionica, sadržaja za djecu, ali i teren za odbojku na pijesku. Hlada nema ni za lijeka, ali ležaljke se mogu podesiti tako da jedan dio prekriva glavu štiteći je od sunca. Tuširanje na plaži košta dvije kune, a postavljeno je i nekoliko drvenih kućica u kojima se nudi masaža, pa tako, primjerice, za pola sata treba izdvojiti sto kuna. Pokraj kupališta je šarolik izbor štandova koji pozivaju na izlete, od Venecije, Trsta do Plitvica i Krka. Kome smeta slatinski beton, može se zaputiti u obližnju Mošćeničku Dragu poznatu po lijepim žalima. Miroslav Krleža, Vesna Parun, Nikola Tesla, Ivo Robić, Krešimir Ćosić, Janica Kostelić... samo su neka od imena na tridesetak mramornih zvijezda postavljenih duž poznatog šetališta. Opatijci su i ekološki osviješteni, pa se tako prije mjesec dana nekolicina mladih učenika organizirala i u dva dana iz mora izvadila više od 300 kilograma smeća.

Grad ima više od trideset hotela. Najstariji je Kvarner, izgrađen 1884. Lokalci kažu da je prvotno bio planiran kao sanatorij za plućne bolesnike. Jedan od najljepših hortikulturnih spomenika, u kojem raste više stotina biljnih vrsti, park je sv. Jakova kroz koji se protežu brojne krivudave staze što vode i do vrlo rijetke japanske kamelije. Dok turisti uživaju u vrevi samoga centra, Opatijci se od gužvi \"skrivaju\" u omiljenom kafiću Barić koji se nalazi pokraj tržnice.

>> Opatija: Grad dostojan i same Grace Kelly

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije