Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Taverna Riva

Ribu kupuju od domaćih ribara, a pjat mora biti pun

Foto: Srđan Hebar
1/5
28.07.2017.
u 13:28

Na šanku restorana Riva dočekuje me najmlađi član obitelji Eterović. Lovre, kojem je 18 godina.

Ovamo su me poslali – domaći. Restoran s pričom, jedan od dva u Bolu u kojem je – s koljena na koljeno, obiteljska tradicija.

Na šanku restorana Riva dočekuje me najmlađi član obitelji Eterović. Lovre, kojem je 18 godina.

– Djed Nikica otvorio je ovdje restoran, živio je dugo godina u Njemačkoj pa je sav novac koji je zaradio uložio u svom Bolu, sagradio kuću i otvorio restoran. Kasnije je posao prepustio sinu Josipu, a to je moj tata – kaže mi Lovre pa dodaje:

– Tradicija nam je adut! Eto, sad je 37. ljeto kako radimo. Ribu kupujemo od lokalnih ribara, s Brača, Visa, Hvara, Lastova. A cilj nam je – da pjat bude bogat.

Glavni im je kuhar Makedonac Zoran Krstevski, koji je zbog gužve na terasi samo kratko stigao mahnuti.

– Čeka me 27 tanjura, ne mogu sad nikako razgovarati... – nasmijao se i nestao u kuhinji. Ovo je restoran, koji je, za domaće, ipak – prilično skup. Juha s rajčicom 57 kuna, jela koja stoje više od 300 kuna. No strancima je omiljen.

– Oženili smo se! I sad u Bol došli slaviti – kaže Hrvat koji se oženio Australkom.

– Da, moja zaručnica i ja – počinje priču, a ona ga prekida:

– Ne zaručnica, žena!

– Da, da... Treba se naviknuti, friški smo.

Za stolom 15 ljudi, jedu, uživaju. Slave. Još u restoranu, svaku večer, gitarist tiho i nenametljivo svira. Turisti pjevuše. Ali, to ovdje treba i platiti.

Tuna s grila je 160 kuna, kao i sabljarka. Losos s pistacijama u umaku od škampa 205 kuna, a rolani lubin s lososom 235 kuna. Pohani sladoled 50 kuna.

S menija pažljivo biram – slane srdele (45 kuna) i mediteranske rezance (205 kuna).

JA TURIST

Šveđani su ludi za Bolom. Njihova TV serija “Božić na suncu”, koja je snimana ovdje, privukla je mnoge.

– Nikad čuli za tu seriju – veli bračni par iz Jönköpinga.

– Mi smo u Bol došli jer je najbliži suncu! Nama sa sjevera ono itekako treba. A u Hrvatskoj je ljepše nego u Italiji – kaže Agnetha Artursson. Kad sam je pitao jesam li dobro zapisao ime, ona je kazala: – Da, kao Agnetha iz ABBA–e! Suprug Roland se smije pa kaže:

– Cijene su nam vrlo pristupačne. Pijemo Karlovačko, puno je jeftinije nego u našem gradu, tamo su cijene alkohola otišle u nebo, nema pive ispod 70 kruna...

Pričaju mi kako su obišli Tajland, da su na odmoru bili na Jamajki.

– Biciklom smo prošli Španjolsku, Italiju, ma i penjali se na Alpe! – kaže Roland, a supruga ga ispravlja: – Ne biciklom, motorom.

– Da, da motorom! – ispravlja on svoj engleski (cycle – bike) pa kaže: – Više nismo mladi. Nema više motora. Idemo automobilom. I nije nam daleko. Do Bola imamo oko 2000 kilometara, prespavali smo dvije noći u Austriji i eto nas. Doći ćemo mi opet!..

Prekrasno aranžirano, baš da čovjek ogladni. A rezanci od bifteka, to se rijetko vidi na našim menijima... Fino je. Samo da je malo jeftinije, bilo bi idealno. No domaći turisti na našoj su obali ionako postali rijetkost. A stranima, pretpostavljam, nije preskupo. Uostalom, kad Šveđane, kojih je ovdje puno, pitate kako se snalaze s cijenama, oni kažu:

– Uživamo! Sve nam je pristupačno.

Nama, domaćima, baš nije tako veselo. Ali, to je već druga priča...

– Ekipa, je l’ može nešto kratko? Na kuću – pita konobarica neke Slovence koji žustro raspravljaju o boksačkom meču Mayweathera i McGregora. Popili su, eto, par rundi pa kuća časti. To je i za zagrebačke kvartovske kafiće neobično.

– Može! – vesele se oni pa jedan pita: – Je l’ može, umjesto žestice, mala piva?

– Može i velika – smije se konobarica. U kafiću pokraj morate čekati četiri konobarice da naplate račun, igraju s vama ping-pong. Odi do ove, odi do one, za poludjeti. A u Big Blueu – opušteno. Tu oni časte!

Iz zvučnika svira TBF, Mayales, Pipsi... Ako ste u Bolu, dođite ovamo, to je mjesto koje tražite.

1. Zlatni rat

2. Bili rat

3. Lovrečina

4. Paklina

5. Murvica

Komentara 1

DU
Deleted user
14:10 28.07.2017.

kupanje moze biti bilo gdje samo ako je more potpuno cisto koja razlika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije