Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONOBA DALMACIJA

Imaju pivo od tartufa, ali kuhaju fina jela naših baka

Turistička patrola Trogir
Foto: Srđan Hebar
1/3
26.07.2017.
u 13:36

Meni restorana slagao je poznati chef Franke Šerka, a na njemu se nalazi – odležani stripolin steak, odnosno ramstek od 300 grama punjen pršutom i sirom (150 kuna), zatim file lubina, sabljarke ili tune – svaki po 135 kun

Na trogirskoj rivi, tek tri metra od mjesta gdje jahtu Petaru svako ljeto veže Bernie Ecclestone, sjedim s vlasnikom Konobe Dalmacija – Ivicom Muslimom. Gladni smo, obojica. Bernieja zasad nema.

Ništa nije ‘fensi’

Ivica je mlad, nedavno je dobio kćer, a konobu je otvorio nakon što je zanat brusio u najboljem trogirskom restoranu.
– Kod nas je sve jednostavno, nije ništa “fensi”. Nema stolnjaka, nema pretjerivanja. Tek plavo–bijeli jastuci, more, kamen i – galeb! I turistu se do svidi. Naravno, ključ je u hrani – govori Muslim.
A Bernie?
– Ma lako za Bernieja! Nego imamo mi njegova dvojnika! Susjed Ive izgleda poput njega, čak je tako i ošišan. Pa ga, tu na rivi, turisti često zamijene za Ecclestonea, a on se s njima fotografira, druži, ne govori im da su ga zamijenili.
Redamo anegdote, čekamo da društvo iz kuhinje donese na stol – njemu domaće jadranske lignje, a meni gulaš s domaćim njokima, a on se sjeti još jedne:
– Godinama sam radio kao konobar. I često se dogodi da dođu turisti, a nikad nisu jeli škampe. Ja im donesem na stol i kažem – jedite rukama. Tako je zgodnije. Vratim se pokupiti tanjure, a nijedne ljuske! Prazni tanjuri. Čisti! I onda shvatim – pogledam – a ljudi krvavih usta, nepca, posječeni. Jeli su škampe a da ih nisu čistili... I još viču: “Super, super!” Takvima nikad nisam naplatio. Rekao bih: “Ljudi, kuća časti.” I sljedeći put upozorio goste: “Morate ih očistiti!”

Vinski gulaš, a nisi na svadbi

Hrana stiže na stol, okus odličan. Vinski gulaš, a nisi na svadbi, već na rivi. U “tećici” sa srcima, to jelu daje draž. Meni restorana slagao je poznati chef Franke Šerka, a na njemu se nalazi – odležani stripolin steak, odnosno ramstek od 300 grama punjen pršutom i sirom (150 kuna), zatim file lubina, sabljarke ili tune – svaki po 135 kuna.
– Pa sve je domaće! Maslinovo ulje, bili luk i morska sol. Panceta. Ma kažem ti, mora bit’ jednostavno. Egzotika je tek pivo od tartufa. Ili medica od bijelog tartufa. Ovo ostalo, pa tako su jele i kuhale naše bake...

Izbor i kvaliteta jela (do maks. 50 bodova): 48
Izbor i ponuda pića (do maks. 15 bodova): 14
Posluga i ljubaznost (do maks. 10 bodova): 10
Dojmovi i prostor (do maks. 20 bodova): 19 
Ukupnost ponude (do max. 5 bodova): 5
UKUPNO: 96

1. Okrug
2. Uvala duga
3. Stari Trogir Sevid
4. Krknjaši
5. Marina

Mjesto sa sjajnom pričom! U kući predaka, ljetnikovcu starom 450 godina, danas živi Trogiranin Vilim Halbarth. U dvorištu ima atelijer, a nedavno je otvorio i – bar. Vrlo ugodno mjesto, prošarano umjetninama, kipovima, ali i stolicama iz Ikee.
Radovi su svi samog vlasnika, i to od kamena, metala i drva. Mnogi domaći još ovdje nisu bili, već bar koji se nalazi u marini gledaju tek s rive iz staroga grada. Mjesto je lijepo, s pričom, ali cijene su nešto više nego drugdje. Kava s mlijekom 18 kuna, pivo 30 kuna, pelinkovac 20 kuna...
U gradu je in mjesto – kafić Galion, po uređenju isti već skoro četiri desetljeća.

Na autobusnoj stanici, u dubokom hladu, spas od sunca traže dvije djevojke iz Južne Koreje. Imaju šešire, mašu lepezama. Cure su simpatične.
– Ja sam Boram, a ovo je Sengiah! – kažu. Imaju 30 godina, u Hrvatskoj su prvi put. Bile su prije na odmorima u Vijetnamu, u Laosu, Kambodži, na Tajlandu...
– Deset sati letjele smo od Južne Koreje, zrakoplovne karte bile su oko tisuću dolara, a ostajemo deset dana. Idemo obalom, putujemo autobusima, bile smo u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu i Hvaru, poslije Trogira idemo i u Zadar! Želimo sve vidjeti! – govore oduševljeno.
– A gdje je ovdje plaža – pita me Sengiah.
Objašnjavam im da će morati naći neki prijevoz do najbliže plaže, a one kažu:
– Došle smo zbog reality showa koji se prikazivao u Koreji. Zvao se “The Romantic”, a radnja se odvijala u Dubrovniku. Radilo se o ljubavi, o spajanju parova, kako Korejci traže ljubav. I sad kad smo tu, puno je ljepše nego na TV–u!

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije