Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plaća im je 7326 kn

Blagajnice koje mogu 
ići na more

dm
Davor Višnjić/PIXSELL
20.03.2010.
u 21:00

Plaća im je 7326 kn, a dobiju i trinaestu i četrnaestu. Blagajnice su i prodavačice i čistačice, a iako se dućani otvaraju u devet, one dođu već u sedam sati.

Plaća im je 7326 kn, a dobiju i trinaestu i četrnaestu. Blagajnice su i prodavačice i čistačice, a iako se dućani otvaraju u devet, one dođu već u sedam sati. Direktor, kažu, ima visoko mišljenje o svima, bez obzira na to tko je poslovođa, a tko prodavač. Nudi se 20 kandidata dnevno...

Oni nisu poput Barice iz filma “Blagajnica hoće ići na more”. Ne razmišljaju čeznutljivo o tomu hoće li ove godine na zasluženi godišnji odmor te hoće li crkavica od plaće i ovaj mjesec kasniti. Iako se dućan otvara u 9 sati, žene i muškarci iz ove priče na posao dolaze u 7, i to s guštom. Rutinski i spretno vade robu i pune police, glancaju podove prije otvaranja, stignu popiti kavu, a kada kucne 9 sati – kupce dočekaju sa smiješkom.

Glavni su glumci u priči o DM-Drogeriemarktu, koji je prije nekoliko dana proglašen najpoželjnijim poslodavcem u 2010. godini. Na pitanje jesu li zadovoljni radom u DM-u, začuđeno će odgovoriti.

Natječaj najprije interni

– Kako ne bih bila zadovoljna! Imamo sve uvjete za normalan rad. Dugo tu radim i znam da puno ulažu u čovjeka i poštuju njegova ljudska i zakonska prava. Kad bi i druge tvrtke tako radile, ljudi bi bili puno zadovoljniji – odgovara Snježana Herman, poslovotkinja dućana u Garden Mallu u zagrebačkoj Dubravi.

U DM-u se zaposlila prije 13 godina u njihovu prvom dućanu u Dubravi. Iako je poslovotkinja, Snježana Herman radi sve što i prodavačice, od čišćenja, punjenja polica, rada na blagajni do narudžbi, preuzimanja robe od dobavljača, organiziranja rasporeda... Stroge hijerarhije nema.

– Tu je odlično raditi. Prije svega važna mi je sigurnost, a u svakom trenutku mogu se osloniti na svoju firmu – kaže Sandra Pongrac, zamjenica poslovotkinje.

Sigurnost radnicima DM-a daje i plaća, koja je natprosječna u Hrvatskoj, posebice u trgovačkom sektoru među “običnim” zaposlenicima.

– Najveći udio zaposlenih u DM-u čine zaposlenici u prodavaonicama, čija je neto prosječna plaća 7326 kuna, a trinaestom i četrnaestom isplatom i dalje stimuliramo svoje zaposlenike – poručuju iz uprave.

Regres im se isplaćuje u bruto iznosu plaće, a dobivaju i božićnicu. I to je razlog zašto prodavačice DM-a nisu nimalo slične Barici s početka priče.

– Idem na more, a mislim da ću se počastiti Tunisom, Marokom ili Turskom. Još ću vidjeti – kaže mlada Ivana Pezić. U DM-u je počela raditi u rujnu 2009. godine, nakon što je dvije godine honorarno radila kao student.

– Otvaranjem Garden Malla otvorila se mogućnost za zaposlenje i prihvatila sam je. Na studiju ekonomije prebacila sam se stoga na izvanredno studiranje – priča Ivana, koju prijateljice često pitaju može li im srediti posao u DM-u.

No, trenutačno nema otvorenih mjesta. A i da ima, politika zapošljavanja DM-a jest da se prvo otvara interni natječaj ako već postojeći zaposlenici žele napredak ili promjenu radnog mjesta unutar firme.

– Ako se na internom natječaju ne nađe nitko tko zadovoljava uvjete natječaja, razmatraju se pristigle molbe u DM-ovoj arhivi. Na dan primimo dvadesetak molbi. A javni natječaj objavljujemo ako se ni u arhivi ne pronađe zaposlenik koji odgovara traženom profilu – iz uprave objašnjavaju postupak zapošljavanja. Trenutačno DM ima 1057 zaposlenih u 121 dućanu diljem Hrvatske, a lani je otvoreno 219 novih radnih mjesta. Unatoč gospodarskoj krizi otpuštanja nije bilo. No, i inače su otpuštanja rijetka, kažu prodavačice.

– Otkaz se dobije zbog teže materijalne štete. Ali takvi slučajevi mogu se nabrojiti na prste jedne ruke – tvrdi Snježana Herman.

Titulu najpoželjnijega poslodavca prišili su DM-u upravo zaposlenici. Baš oni ocjenjivali su tvrtku u kojoj rade.

– Naši su zaposlenici dvije godine zaredom sami DM-u dali najbolje ocjene od svih ostalih zaposlenika u drugim tvrtkama i to u nizu kategorija, od plaće, odnosa prema zaposlenima, mogućnosti napredovanja, ulaganja u njihovu stručnu i osobnu edukaciju, komunikaciju unutar tvrtke... – kažu iz uprave.

Zadovoljstvo prodavačica s kojima smo pričali, vidljivo je.

Radnici bez kolesterola

– Nitko od zaposlenih u DM-u nema masnoće ni kolesterola – našalila se Sandra Pongrac misleći pritom na besplatne sistematske i stomatološke preglede koje zaposlenicima omogućava poslodavac.

– Jako je važna i radna atmosfera, jer ako je ekipa dobra, čovjek se uvijek dobro osjeća. A mi se svi odlično slažemo – kaže Sandra.

Upravo važnost radne atmosfere ističe u rijetkim intervjuima i Mirko Mrakužić, direktor DM-a za Hrvatsku, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Unatoč nastojanjima da razgovaramo s njim, nismo uspjeli. Često je izvan Hrvatske, a trenutačno je u Salzburgu. Završio je Kineziološki fakultet, a prije dolaska DM-a u Hrvatsku 1994. godine bio je privatni poduzetnik.

– Direktor je uvijek nasmiješen i djeluje pozitivno, ugodno ga je sresti. Ima visoko mišljenje o svima, bez obzira na to je li netko poslovođa ili prodavač – priča Sandra i pogledava na sat. Nova smjena na najpoželjnijem radnom mjestu u Hrvatskoj samo što nije počela...

Ključne riječi

Komentara 9

DO
doktorica
08:10 21.03.2010.

Pohvalno,ugledali se i drugi u njih

AP
apolitičar
01:18 21.03.2010.

Da, najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj je strana firma. I to me više ne čudi. Mislim da će tako biti još jako dugo. Baš dobro da smo ginuli stoljećima na desetine tisuća zbog toga da nam domaći vode poslove, hoću reći bogate se na nama. Jupi! I kako onda ostati ovdje, pogotovo ako se ne mora? haha

OB
-obrisani-
07:37 21.03.2010.

čestitam! bravo. od sada idem u dm.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije