Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
chef Nino Đurina

Bistro & bar Flores novo je mjesto na gastronomskoj karti istočnog dijela Zagreba

Foto: Nikola Zoko
1/12
23.05.2022.
u 15:30

Pripremamo jela s okusima i aromama Sredozemlja, dodajući im neke naše note

Istočni dio Zagreba dobio je zanimljivu gastronomsku lokaciju. Na kraju Branimirove, u poslovnoj zoni gdje se susreću Dubrava i Sesvete, otvoren je Bistro & bar Flores. Prostor u dvije etaže namješten je i uređen bez agresivnih i upadljivih detalja, oblikovan tako da može doista služiti kao otmjeni bar, restoran ili bistro više klase, na što Flores i pretendira.

 Savjeti za kuhanje jednog chefa koji će svima dobro doći: Ovo želite znati....

1/12

Po svemu onome što smo probali na 15. izdanju Vina uz žlicu, čini se prilično opravdano. Chef Nino Đurina ondje dobro radi svoj posao. Gastronomski nomadi sjetit će se Đurine iz Lažnog svjedoka, Kalelarge ili Lobbyja, diplomati pak iz švedskog veleposlanstva gdje je također radio.

- Pripremat ćemo ovdje jela mediteranskog štiha, mješavinu francuske, talijanske kuhinje, svega pomalo od onoga što inače prepoznajemo kao okuse i arome Sredozemlja, dodajući im neke naše note. Koliko god možemo sastojaka dobivamo iz OPG-ova, a surađujemo i s malim brojem mesnica, poput Medveda ili Baštijana od kojih uzimamo burgere i bifteke - opisao je Đurina ukratko temelje svoje kuhinje.

Foto: Nikola Zoko

Što vole Zagrepčani širok je pojam.

- Nažalost, puno je fast fooda, pizza, tjestenine, pa i mi držimo burgere, koji su se jako raširili i ušli u naš gastronomski mainstream. Ipak, počelo se nešto mijenjati prema finije postavljenom stolu s biftecima ili steakovima koji su se počeli probijati u posljednje dvije-tri godine, treba reći nažalost jer takva mesna jela imaju težak zadatak svladavanja navike roštilja koji je za mesnu kuhinju ovdje, dakle, uobičajen. Trebat će još vremena da ljude uvjerimo u kvalitete tih jela, ali trudimo se i nećemo odustati ukazivati ljudima da ima i drugoga osim roštilja - kaže Đurina.

Svima prihvatljivo

U Floresu, opet, neće nuditi “fine dining”, već želi kuhati u bistrou koji će cjenovno i okusima jela biti prihvatljiv svima.

- Želimo biti finijim bistroom, tako bih nekako opisao to što želimo. Cijene su od 60 kuna pa do najskupljeg bifteka od 150 kuna, mislim da u tom rasponu ima za svakoga ponešto. Da mogu jesti fino, ali ne za prevelik novac - govori Floresov chef, koji smatra da je po tome u istočnom dijelu metropole originalan te se nada da će gosti to i dugoročno prepoznati.

- Još se uhodavamo i navikavamo goste na ovu lokaciju jer nisu navikli da je na njoj kvalitetna ponuda hrane. Priču polagano gradimo, nadamo se za dulje vrijeme, pogotovo kada dostignemo ono što želimo. Na tom nivou mogli bismo priču i snažnije pogurati, iako je ljudi već pomalo prepoznaju - kaže Nino Đurina čiju je kuhinju došao podržati i znameniti naš chef Branko Ognjenović.

 

No, po onome što smo probali, ne čini se da bi poznati chef ondje više vremena mogao trošiti na konzumaciju nego na savjetovanje. Jer, na kao i obično dobro organiziranom Vinu uz žlicu mogli smo probati sedam sljedova iz Đurinine kuhinje koji su dolazili sparivani s vinima domaćih vinara s dodatkom još nekoliko proizvoda domaće radinosti.

Nakon uvoda u obliku paštete od pilećih jetrica s tartufima sparene s Petračevim priznatim pjenušcem Bregh ispraćenog rakijama i likerima destilerije Đanić iz Podgorača kod Našica, uslijedila je toskanska juha od rajčice. Ne bez razloga, u Floresu tvrde kako im je ovo jedno od popularnijih jela. Doista, istaknuta aroma te gustoća vrlo ukusne juhe čine to poznato jelo preporukom za svaki ručak u Floresu. Pilato Pinot bijeli 2021. dobro je kontrirao intenzitetu nota rajčice.

Foto: Nikola Zoko

Pritom svakako treba dodati da je juha bila spravljena od pasirane dalmatinske rajčice, proizvoda pod etiketom specijaliziranom za rajčicu, Šjora Pomidora, koji se pravi od ploda uzgojenog pod budnom pozornosti bračnog para Romea i Aleksandre Brizić u Sv. Filipu i Jakovu. U intermezzu između dva jela ne na jednom stolu uživalo se u Šjori Pomidori popraćenoj poznatim uljima s OPG-a Mladena Cesarca iz Stubičke Slatine.

Za nepce zahtjevniji dio večeri počeo je s rižotom s kozicama i vongolama s pestom od rikule. Bilo je to jelo koje je mahom dobilo pohvale zbog dobro balansiranih okusa i pravilno skuhane riže, uz koje je serviran Kutjevo Rosé Premium iz 2021.

Foto: Nikola Zoko

Bio je to sretan odabir jer je aromatični rose poštovao kvalitete laganog rižota otvarajući put novom slijedu - filetu orade s kremom od batata i fuziranim uljem od peperoncina. Svakako bismo istaknuli Graševinu 2018. Zlatnog brda iz baranjskog mjesta Zmajevca koja je, kada se o vinima posluženima te večeri radi, bila jedna od zvijezda te je treba pamtiti do sljedeće berbe koja će ponijeti ime Graševina Panonika.

Foto: Nikola Zoko

Sjajan Stroganoff

Što se jela tiče, zvijezde večeri bili su gnudi od skute na domaćoj šalši s čipsom od pršuta. Ovo intrigantno jelo čiji su temelj okruglice koje se rade od ricotta sira i parmezana u domaćoj su šalši funkcionirali doista sjajno, pri čemu bi se dalo složiti s tvrdnjom da vegetarijanska varijanta bez pršuta također ima svoju vrijednost. Pogotovo ako bi se sparila sa već spomenutom juhom od rajčice.

Foto: Nikola Zoko

Fino i lagano jelo, gnudi kuhani točno koliko treba odlično su se nadopunjavali s još jednom vinskom zvijezdom večeri a to je Pošip sv. Ivan selekcija 2021. vinarije Šain-Marelić. Vinariju su 1996. godine osnovale obitelji Šain i Marelić u Čarskom polju gdje imaju oko 25.000 čokota, od kojih godišnje proizvedu 25 do 30 tisuća boca. Pošip su nazvali po kipu svetog Ivana koji se nalazi u vanjskom prostoru njihove vinarije. Zaista sjajno vino ove vinarije iz Čare na Korčuli zaokružilo je bogatu večer, no ostalo nam je još probati glavno jelo. I vrijedilo ga je pričekati jer beef Stroganoff s rižotom od povrća iznimno nam je djelotvorno ponovno probudio nepce i ponudio note koje je davalo bogatstvo povrća u kombinaciji s podatnom govedinom, a sve se dodatno istaknulo u društvu s Bolfanovim Pinotom crnim primus 2017. Dodatak primus kod vina ovog našeg omiljenog vinara znači da se takvo vino ne radi svake godine, nego samo kada se zadovolje optimalni uvjeti.

Foto: Nikola Zoko

Na kraju je za desert bio jedan klasik, mousse od čokolade s bobičastim voćem koji je sjajno zaokružio bogatu večer, a sparivao se ne s vinom, već s džin-tonikom napravljenim od Natura Gina destilerije Đanić. Vrlo je dobro što istok Zagreba sada ima mjesto na koje se komotno može doći sa sigurnošću da će se dobro objedovati u ugodnom ambijentu nakon odabira između niza jela koja omeđuju povelik raspon aroma i okusa.

Megan (31) je dala otkaz kako bi provela posljednje dane sa svojim bolesnim psom: 'Želim s njom raditi sve što dosad nismo stigle' ❤

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije