Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastro patrola

Bili smo, probali i preporučujemo ove ugostiteljske objekte Liburnije i Kvarnera

Hotel Bevanda
Foto: Hotel Bevanda/Facebook
1/7
08.07.2016.
u 08:45

Gastropatrola Slanog&Slatkog donosi vam preporuke za dobre restorane, barove, konobe...

Ljeto nam se nećka, no turistička se scena na Jadranu smiješi unatoč sramežljivim temperaturama. S prvim danima srpnja kreće i prvi hrvatski val turista, a Gastropatrola Slanog&Slatkog u ovom broju donosi inventuru s Liburnije i Kvarnera.  

Deset objekata - barova, konoba, pizzeria i restorana malo je da bi se prikazala slika ove tradicionalno gurmanske regije. U preporukama su su uvelike pomogli najbolji poznavatelji regije, gradova i malih skrivenih mjesta - lokalni turistički vodiči. Osim svog nepresušnog znanja dobar dio njih su i gurmani koji iz prve ruke znaju gdje se dobro jede, kolike su porcije, koliko se čeka na stol te, ono što je našim turistima vrlo važno, može li se prići automobilom i kakav je omjer cijene i kvalitete. Krenemo li s Liburnije, ne možemo ne spomenuti jedno od kultnih mjesta, restoran, a danas i hotel Bevandu koji je obilježio posljednja tri desetljeća liburnijske gastronomije.

Danas u njemu suvereno kuhinjom vlada chef Andrej Barbieri, a o vinskom blagu skrbi Klaudio Jurčić. Najslađi dio Opatije je slastičarnica i riznica pralina u hotelu Milenij, a pedeseti rođendan slavi kultni hotel Ambasador koji u novu sezonu ulazi s novim chefom i oživljenom gastronomskom ponudom. Prošetali smo kroz oživljenu gurmansku scenu Rijeke koja se može pohvaliti s desetak novootvorenih marendarnica, bistroa i barova. Nepretenciozna mjesta za male zalogaje i druženje. Kastav tradicionalno njeguje visoku gastronomiju u Kukuriku restoranu, a u Loži se jedne domaća i provjerena  hrana. Na otocima valja birati ribu, osim ako niste ljubitelj janjetine za koju ljeto nije najbolja sezona. Putujete li s najmlađima, pizzerije su uvijek dobar izbor.  

Crikvenica, Bistro Corso  

Pizza od metar za  ekipu s dobrim tekom 
Strossmayerovo šetalište 48. Cijene su tipične za turističko mjesto, ali imaju nešto posebno - pizza od metra. znači, pizza koja u promjeru ima 1 metar i stoji 320 kuna. Na njoj možete kombinirati čak četiri vrste pizze i priloga. S obzirom na to da zauzme cijelu peć, treba se najaviti. Ne preporučujemo konzumiranje od manje od 8 osoba koje će se do sita najesti od ovolike pizze. Tijesto je fino, tanko, a priloga ima u izobilju. Idealno za rođendane, zabave, izlaske u brojnijem društvu. Cijene pića su primjerene pizzerijama i barovima. 

Rijeka, Placa 51

Na dobru i toplu  marendu kod Rade i Zemba  
Kada vam kuhaju s guštom, onda ćete to osjetiti u tanjuru - i rižota i maneštre i tripica, pa čak i samih gavuna. Rade i Zembo tik do riječke place otvorili su bistro Placa. Tijekom dana i u vrijeme marendi traži se mjesto više, a u ljetnim mjesecima isto je i navečer. Osim što ćete dobro pojesti, ondje se mogu, što je kod nas rijetkost, i gosti za sada još sa zadrškom prihvaćaju takav koncept, kupiti  specijaliteti iz gotovo cijele zemlje, od ulja, tartufa do suhomesnate ponude i sireva. Cijene obroka zaista su pristupačne, a izbor vina solidan. K tome, dijelite užitak gledanja pripreme hrane i možete birati salate i priloge. Atmosfera opuštena, uređenje vrlo moderno i s puno ukusa. Vrhunsko posuđe, čaše i pribor.  

Rijeka, Bar Bar, King's Cafe Food Pub  

Ujutro na zdrav doručak, navečer na pivo i burger

Bar Bar, Tapas bar i restaurant, Pod Kaštelom 3, Iako po nazivu bar, nude tapase, bruschette i puno ljudi dolazi tamo "zameziti". Simpatičan ugođaj, iznad arheološkog parka Principij, u Starom gradu. Petkom i subotom imaju živu glazbu i treba rezervirati stol, što je za barove u Rijeci presedan. 
King's Caffe Food Pub odličan je pub koji ima široku ponudu piva i hrane. Doručak im je odličan (zobena kaša, jaja Benedict), a popodne i navečer imaju burgere, burritose... 
Cijene su umjerene, primjerene ovakvim tipovima barova 

Krk, Volsonis  

Pogled u antičku dušu Krka

 U samim gradskim zidinama, gotovo pa u labirintu skriven, nalazi se ulaz u jedan posve neobičan svijet antičkog Krka. Mjesto je to koje će izabrati svi ljubitelji neformalnih druženja, odličnih koktela, malih zalogaja i atmosfere koja posve opušta. Nije bar za čistunce koji očekuju uštirkani stolnjak, već za one koji će sa zanimanjem razgledati instalaciju fontane od miješalice ili u jesen podijeliti s domaćinima posao kuhanja pekmeza od šljiva koje padaju sa stabala u dvorištu. S prvim mrakom zapalit će se baklje i počinje vrijeme dugih ljetnih večeri uz odličnu zabavu, sjajnu glazbu i nepretenciozno društvo. (Iz prve ruke potvrdili s Nedom Pinezićem i Natašom Jurinom)

Kastav, Kukuriku

Slow food, doživljaj za istinske gurmane  
Trg Lokvina, Kastav. Iako je restoran na vrhu Kastva, pogled ima samo na trg, ali je simpatično. Uz restoran je i butik hotel uređen  uz dizajnerski potpis. Slow food hrana - i riblje i mesno. Imaju poseban gril, najfiniji janjeći kotlet  za svaku preporuku. 
Ponuda vina je isto jako dobra, a posebna preporuka Hendrick's džin-tonik s krastavcem. Ali, ovo je mjesto koje dosta košta, cijene su poprilično visoke. "Mi kuhamo što bismo mi voljeli jesti. Imamo iskustva, a volimo jesti i piti, kažu iz Kukurikua. U njihovoj kuhinji svaki dan stvaraju se novi recepti, temeljeni na dnevnoj ponudi lokalne tržnice i plodova prirode kastavskog kraja.

Mali Lošinj, Artatore ili - Kod Janje 

Svježa riba i školjke, ali deserti obaraju  
Pogled i terasa su pola priče kada dođete u ovaj restoran o kojem se čuje sve do Zagreba. Popularno mjesto "Kod Janje" u uvali Artatore dobar je odabir za ljubitelje ribe. A što drugo na otoku jesti, ako niste ljubitelj janjetine. Špageti s jastogom, škampi na bijelu buzaru, palenta, školjke... Sve što iz mora stiže pripremljeno je s jednostavnošću koja ostavlja osnovni okus. Ne pretjeruju u kuhanju i začinima kojima restorani često prikivaju nedostatak svježine. A tek slastice... Domaće štrudle sa svježim i "pijanim" voćem i sjajna otočka torta s čokoladom i smokvama za svaku su preporuku. Vinska karta pada u drugi plan nakon što kušate domaće bijelo vino. Cijene optimalne za ovakav restoran, neusporedivo niže u odnosu na metropolu, a porcije obilne. 

Cres, Pizzeria Luna Rossa na rivi 

Porcija za koju treba imati dobar apetit 
Ljubitelji plodova mora doći će na svoje u pizzeriji Luna Rossa, u samom srcu Cresa. Odaberete li pizzu, bit će to siguran izbor, no odlučite li se za plodove mora s tjesteninom - tagliatellama, špagetima, šurlicama... bit će to pravi izbor.  Riba i školjke su svježe, a porcije bezobrazno velike. Spremite se za dugotrajno uživanje u sjajnoj tjestenini za pristojan novac. Osim solidne vinske karte poslužit će vam i vino kuće, a s obzirom na to da je otočko, ne možete pogriješiti. Restoran sa sjajnim pogledom za svaku preporuku. Ugodno iznenađenje. Vratit ćemo se. 

Opatija, Ružmarin 

Provjereno dobra hrana, od pizze do mesa, ribe i slastica 
Od pizza koje su u ponudi već tradicionalno, preko mesnih jela do ribe, ponuda je raznovrsna. Porcije su obilne, a cijene umjerene. Desert koji preporučujemo je čokoladni souffle s kuglicom sladoleda od vanilije. Vinska karta prati sve domaće vinare i ponešto stranih. Ambijent ugodan, a osoblje vrlo brzo, na raspolaganju za savjete. Primjereno čak i za veće grupe jer se nalazi tik do parkirališta za autobuse u Opatiji. Pješačka zona. Otvoren svaki dan od 10:00 do 01:00, a imaju i dostavu hrane u Opatiji. (Preporučila Danijela Šakan). 

Rijeka,  Konoba Fiume   

Na dobru  marendu i frišku ribu 
Ul. Vatroslava Lisinskog 12, točno preko puta ribarnice u Rijeci. Dnevni meni koji ovisi o dnevnoj ponudi ribe, ali moj uvijek dragi izbor je crni rižoto ili šurlice s kozicama. Blitva s maslinovim uljem je za prste polizati. Cijene su pristupačne, naročito marende. 
Proširili su prostor nedavno jer bi u vrijeme marende ili poslije posla bila lutrija pronaći stol, što je odličan potez. Osim jednostavnih domaćih jela, prednost im je to što kuhaju isključivo od dnevno nabavljenih namirnica s tržnice.
(Preporučila: Bojana Mihajlović)   

>>Od Istre do Cavtata: Preporuke za dobre restorane, barove, konobe

Komentara 2

SQ
squalus
14:09 09.07.2016.

Ima puno boljih restorana i pizzeria koje ste izostavili. Npr. pizzeria Maslina u Rijeci, restoran Draga Di Lovrana u Lovranu, Mala riba u Kastvu, Tramerka i Plavi podrum u Voloskom itd.

DA
Damaprijesvega
14:30 10.07.2016.

Najnekulturnija osoba na svijetu. Beskorisno je sve ovo kad se gospođa koristi rijecnikom kocijasa. Pritom ju je ne moguce zadovoljiti uslugom jer ne mozes iznijeti koliko ona moze pojesti. Zalosno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije