Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jozefina Birindžić

Bakina kuharica iz 19. stoljeća puna je delicija

Jozefina Birindžić
Foto: Vedran Balen
09.01.2015.
u 13:12

U staroj bilježnici na njemačkom jeziku

Vrsna kuharica Jozefina Birindžić iz Slavonskog Broda s puno ljubavi čuva staru, krasopisom pisanu bilježnicu s receptima na njemačkom jeziku.

Poklon je to suprugove tete, čija baka ju je pisala krajem 19. stoljeća. Jozefinine čudesne torte, poput one s ribizom, učinile su nezaboravnim rođendane djece njezinih prijatelja. Upoznala ju je i cijela Hrvatska, kad ju je napravila u čast ulaska Hrvatske u EU. Sve je počelo 90-ih godina, dok je živjela u Njemačkoj.

– Prijateljice su stalno od mene tražile recepte za torte i druga jela koje sam im prevodila s njemačkog. Kultura kuhanja tada nije bila previše razvijena, pomislila sam kako bih svojom stranicom mogla pridonijeti njezinu oživljavanju. Mladi recepte ne traže u klasičnim kuharicama, već na internetu – govori Jozefina.

Udomaćeni recepti

Stara njemačka kuharica, na koju je ponosna, sadrži 429 recepata za najrazličitija slana i slatka jela – od juhi i variva preko ragua i mesnih specijaliteta do torti i kolača. Neki od recepata odavno su se udomaćili i u hrvatskoj, posebno slavonskoj kuhinji. Suprugova je baka po receptu iz kuharice za blagdane redovito pripremala jelo od divljači, umak à la wild, njoj među omiljenima, i usto knedle. I Jozefina često priprema ovaj specijalitet, svi koji su ga kušali kažu da je “za prste polizati”. Kod nas je prilično zastupljen i njemački stil u pripremanju slastica. Uglavnom je riječ o prhkim tijestima punjenim voćem.

– Riječ je zapravo o austrougarskoj kuhinji. Kod nas je ta kuhinja veoma popularna, a mnogi naši specijaliteti zapravo potječu iz tog podneblja – kaže.

Voli eksperimentirati

U Njemačkoj je Jozefina upoznala i neke nove namirnice i začine kojima je eksperimentirala i puno naučila. Svi koji su kušali njezina jela bili su oduševljeni, a kažu da bi joj u pečenju kolača mogli pozavidjeti i profesionalni slastičari. To je ono što je najviše motivira da ustraje u svom poslu. Već je održala nekoliko edukacijskih radionica za djecu, a uskoro planira i za odrasle.

– Ako želimo kuhati kvalitetna jela, najbolje je pratiti godišnja doba i pripremati ono što u tom trenutku dozrijeva u lokalnim vrtovima. No ne treba se bojati ni eksperimentiranja jelima i začinima dalekih krajeva – savjetuje Jozefina Birindžić.

>>Zagorski chef dodirnuo londonski vrh gastronomije

Komentara 2

Avatar Bakina Kuharica
Bakina Kuharica
09:10 03.03.2015.

Pozdrav Bakinoj kuharici iz 19 stoljeća od Bakine kuharice s početka 20 stoljeća.

Avatar Bakina Kuharica
Bakina Kuharica
12:41 03.03.2015.

baka živi na www.bakinakuharica.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije