Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drvo, kamen, keramika...

Alkoholni je ocat svestrano sredstvo za čišćenje, ali neke ga površine baš ne podnose – evo koje

Shuttershock
01.03.2021.
u 07:00

Ocat se ni razrijeđen ne bi smio koristiti za čišćenje drvenih podova jer kiselina može nagristi završnu obradu. Podove zato radije prebrišite vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje drvenih površina.

U mnogim se kućanstvima alkoholni ocat koristi kao sredstvo za čišćenje i uklanjanje različitih vrsta mrlja, izbjeljivanje svijetlog rublja, uklanjanje masnoća i čišćenje različitih površina. Ipak, onaj tko ga drži u ormariću uz kupovna sredstva, treba uvijek imati na umu da je, za razliku od njih, ocat kiseo – pa neke materijale i površine može nepovratno oštetiti.

Evo za što ga sve ne biste trebali koristiti:

1. Mrlje od jaja

Možda zvučati čudno, no ocat je zadnja stvar s kojom biste trebali tretirati mrlje od jaja jer kiselina iz octa može pokrenuti proces koagulacije jaja: prelazak iz tekuće u krutu tvar, što će vam ozbiljno otežati posao.

Umjesto nanošenja octa, krute ostatke jaja uklonite s površine nožem ili žlicom. U dvije šalice tople vode ulijte dvije žlice deterdženta za pranje suđa i bijelom krpicom ili mekanom stranom spužve prebrišite sluzavi trag od jaja; nježno tapkajte dok mrlja ne nestane.

2. Čvrsti drveni podovi

Foto: shutterstock

Premda neki umisle da ocat ne bi trebao ostaviti trag na drvu, mnogi kažu da se razrijeđeni ocat ne bi smio koristiti za čišćenje drvenih podova jer kiselina može nagristi završnu obradu. Zato pod radije prebrišite vlažnom (ne mokrom) krpom i sredstvom za čišćenje drvenih površina.

Društvene mreže bruje! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?

1/3

3. Pegla

Možda ćete doći u napast da s octom očistite dno pegle i male rupice u kojima se nakuplja kamenac, no za njeno čišćenje radije slijedite upute proizvođača.

4. Kamene i keramičke pločice

Ocat i limun mogu oštetiti sve vrste kamenih i keramičkih površina pa ih treba izbjegavati, a umjesto tih kiselih sredstava koristite deterdžent namijenjen čišćenju takvih materijala. 

Foto: Shuttershock

5. Tvrdokorne mrlje

Sam ocat vjerojatno neće očistiti mrlje koje se teško skidaju, poput mrlji od tinte, trave ili vina. Možda ćete trebati nešto više od octene otopine za čišćenje.

Za njih prije pranja površine upotrebite neku od kupovnih otopina kojima se tretiraju takve mrlje.

6. Mramor i granit

Slično kao i drvo, ocat može uništiti i nagristi mramor i granit, pa čak i skinuti boju s njihove glatke površine. Za čišćenje mramornih i granitnih pultova i drugih površina radije koristite blagi deterdžent za suđe razrijeđen u toploj vodi, savjetuje Express.co.uk.

Cijelo vrijeme pogrešno stavljate maskaru: Pogledajte mnogo bolji način!

Komentara 1

MO
montello
18:47 01.03.2021.

dobro čisti mrlje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije