Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon duge bolesti

Preminula legenda suvremenog plesa Milana Broš

milana broš
19.12.2012.
u 00:10

Milani Broš 2007. dodijeljena je Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje te ujedno kao i priznanje za ostatak izvedbenog kolektiva.

U Zagrebu je nakon duge bolesti umrla Milana Broš, pionirka hrvatskog suvremenog plesa, koreografkinja i pedagogija koja je oblikovala hrvatsku plesnu scenu.

Njeni prvi plesni koraci bili su vezani uz folklor i balet. Usavršavala se u Sieni kod para Sacharoff te u Parizu, plesala je u baletu HNK-a i ansamblu Lado. Samostalnim istraživanjem plesnog pokreta počela se baviti u Pionirskom kazalištu (danas Zagrebačko kazalište mladih), a 1962. godine pokrenula je Eksperimentalnu grupu slobodnog plesa, koja se kasnije tranformirala u legendarni Komorni ansambl slobodnog plesa - KASP.

Hrvatski institut za pokret i ples izdao je DVD \"Milana Broš: Kaspomanija\", uz kojeg je objavljen i prigodan tekst kojim je naglašeno da nasljeđe KASP-a ostaje nezaobilazna činjenica povijesti ne samo suvremenog plesa u Hrvatskoj, nego i avangardnih tendencija cijele polovice prošlog stoljeća.

 U sjećanju ljubitelja plesne umjetnosti ostat će koreografije Milane Broš \"Pjev mladića u gorućoj peći\" (K. Stockhausen), \"Ionizacija, Integrali\" (E. Varese), \"Pisaće mašine + Jazz\" (R. Liebermann), \"Bajka\" (D. Detoni), \"Prizori za pet šetača\" (M. Kagel), \"Enantodromija\" (R. Moran), \"Opera-serija\" i druge.

 Milani Broš 2007. dodijeljena je Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje te ujedno kao i priznanje za ostatak izvedbenog kolektiva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije