Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagreb film festival

Gledat ćemo pobjednike Venecije, Sundancea, Cannesa i pet kandidata za Oscar

"Kraljica Bronxa"
ZFF
05.11.2021.
u 10:54

19. Zagreb Film Festival održat će se od 14. do 21. studenog u Kinu SC-a, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385.

 Čak 134 filmova u pet natjecateljskih i četiri popratna programa igrat će na 19. Zagreb Film Festivalu koji će se održati od 14. do 21. studenoga u Kinu SC-a, kinu Tuškanac, Teatru &TD, Uraniji i HUB-u 385, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

– Nakon prošlogodišnjeg online izdanja uzbuđeno čekamo ponovni susret s publikom u kinima. Osim Zagreba, dio programa donosimo u dvadesetak gradova, ali i online u cijeloj Hrvatskoj. Nedostatak kapaciteta u gradskim kinima i zatvaranje kina Europa razlog su što se nakon više od deset godina vraćamo u SC, a to nam, vjerujem, svima budi lijepe uspomene – rekao je direktor Boris T. Matić.

Zanimljivo je da tri laureata najvećih svjetskih festivala iz ZFF-ova glavnoga natjecateljskog programa dugometražnog filma potpisuju autorice: Audrey Diwan svojim je feminističkim “Događajem” pobijedila u Veneciji, “Košnica” Blerte Basholli prvi je film u povijesti koji je istovremeno osvojio nagradu za najbolji film, režiju te nagradu publike na Sundanceu, a nasilni erotski horor “Titan” u režiji Julie Ducournau osvojio je Zlatnu palmu Cannesa. I Hrvatice ove godine imaju što pokazati, pa će ZFF biti mjesto domaće premijere dugo očekivane “Zbornice” Sonje Tarokić, ovjenčanog posebnim priznanjem žirija i priznanjem ekumenskog žirija u Karlovym Varyma.

– Broj i kvaliteta filmova koje smo uzimali u obzir za ovogodišnje izdanje pokazali su kako, unatoč pandemiji, nije stalo snimanje na globalnoj razini i kako su iza nas dvije filmski izrazito produktivne godine, a pred publikom ZFF-a jedan od najjačih glavnih programa dosad s nikad većim brojem debitanata nagrađenih na A festivalima. Pet od ukupno 12 filmova iz natjecateljskog programa dugometražnog filma odabrani su kao predstavnici matičnih zemalja u utrci za Oscare kao najbolji strani film – istaknuo je Matić.

Na festivalu će izvan konkurencije biti prikazana i komedija “Deset u pola” Danisa Tanovića, jedan od najzapaženijih filmova ovogodišnjeg Sarajevo film festivala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije