Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTTO I HRVATI

Austrijski vizionar koji je zaslužan za samostalnost Hrvatske i njen ulazak u EU

Galerija: Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Otto i Hrvati"
Snježana Herek
21.11.2018.
u 17:04

Bečkom premijerom „Otto i Hrvati“ oduševljeni i Habsburgovci

U sklopu obilježavanja 106. rođendana sina posljednjeg austrijskog cara, pokojnog nadvojvode Otta von Habsburga i pete godišnjice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, brojnim okupljenim Austrijancima i Hrvatima, te članovima obitelj Habsburg u hrvatskom Veleposlanstvu u Beču, u utorak navečer premijerno je prikazan dokumentaran film scenarista i redatelja Vanje Vinkovića „Otto i Hrvati / Otto und Kroaten“.

Film govori o životu Otta von Habsburga, od habsburškog kraljevića do vizionara ujedinjene Europe s posebnim naglaskom na njegovu privrženost, veze i pomoć Hrvatima i Hrvatskoj, za- i u vrijeme Domovinskog rata, te na njenom europskom putu.

Eminentne goste i uzvanike uvodno je pozdravila hrvatska veleposlanica u Austriji dr. Vesna Cvjetković, istaknuvši kako je projekcija filma u Beču „mali znak zahvalnosti Otti von Habsburgu, „velikom i dokazanom prijatelju Hrvatske i zagovorniku njenog ulaska u EU, koji joj je pomagao kada joj je bilo najteže“. Napomenula je kako je Oto do kraja svoga života „ostao vjeran ideji ujedinjene Europe“.

Kratke osvrte na privrženost Otta von Habsburga Hrvatima dali su prof. dr. Pavo Barišić, glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije, akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije i nadvojvoda Georg Habsburg, sin pokojnog Otta von Habsburga.

Galerija: Premijerno prikazivanje dokumentarnog filma "Otto i Hrvati"
1/5

„Današnje okupljanje je svojevrstan homage na Otta von Habsburga, velikog čovjeka, političara, vizionara i europarlamentarca, koji je zaslužan za samostalnost Hrvatske i njen ulazak u Europsku uniju, čije petogodišnje članstvo obilježavamo i projekcijom ovog dokumentarnog filma u Beču“, rekao je prof. Barišić. Ispričao je neke zanimljivosti iz Ottinog obraćanja zastupnicima Hrvatskog sabora 2002. godine, koje je znalački uspio uvjeriti da moraju podnijeti Zahtjev za članstvo u EU žele li se ukrcati u „posljednji vlak“ u smjeru EU, što je dva mjeseca kasnije i učinjeno.

Čuli smo i kako je rezolutni nadvojvoda Otto, tada zdvojnim hrvatskim zastupnicima rekao: „Pa, dokle ćete rađe slušati neprijatelje, nego svoje prave prijatelje koji vas savjetuju da je došlo vrijeme da krenete prema članstvu u Europskoj uniji?“. 

„Danas vidimo koliko su to bile vidovite i vizionarske riječi“, konstatirao je prof. Barišić posebno naglasivši velike zasluge Otta von Habsburga u promicanju istine o Hrvatskoj u Europi i svijetu.

Isto mišljenje dijeli i akademik Ježić, koji je rekao kako se je nadvojvoda Otto „iskreno i vrlo angažirano“ zalagao za Hrvatsku, čiju je putovnicu imao i osjećao se Hrvatom. Istako je njegovu veliku i nesebičnu humanitarnu pomoć tijekom Domovinskog rata i česte posjete ratnoj Hrvatskoj u to vrijeme. „Velika je povlastica bila kao predsjednik Hrvatske paneuropske unije dva desetljeća raditi i surađivati s tim divnim čovjekom, od kojeg se je mnogo toga moglo naučiti i koji je nevjerojatno savjesno shvaćao svoju dužnost, ne propustivši niti jednu sjednicu Europskog parlamenta.

Doista mnogima može biti veliki uzor!“, ustvrdio je akademik Ježić, posebno istaknuvši „vrlo oštroumne političke procjene i promišljanja Otta von Habsburga i njegovu dojmljivu „konstruktivnost i optimizam“.

„Upravo taj očev optimizam i oštroumnost jako mi nedostaju“, rekao je nadvojvoda Georg von Habsburg, istaknuvši značajan doprinos njegovog oca Otta današnjoj ujedinjenoj Europi. „Zato hvala hrvatskoj veleposlanici što nam je omogućila da ovdje u Veleposlanstvu RH u Beču, uz projekciju sjajnog filma „Otto i Hrvati“ zajedno proslavimo pet godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji i 106. očev rođendan“, dodao je.

Napomenuo je kako je Otto volio sve zemlje habsburške krune, no najprivrženiji je bio Hrvatskoj zbog njenog teškog ratnog i poratnog položaja, ali i njenih „iskrenih i marljivih ljudi“.

Nakon filmske projekcije publici se je obratio i scenarist i redatelj Vanja Vinković, zahvalivši članovima obitelji Habsburg i nazočnom nadvojvodi Georgu Habsburgu te brojnoj austrijskoj i hrvatskoj publici na dolasku.

„Ovo je bilo izvan svih mojih očekivanja. Veselim se ovom uspjehu, jer nije se bilo lako uhvatiti u koštac s ovim zahtjevnim i kompleksnim projektom u čijem je središtu ovakva europska i svjetska povijesna osobnost, čiji je impresivan, gotovo stogodišnji život trebalo predočiti u samo 120 minuta“, rekao je Vinković za Večernji list, napomenuvši kako je film podijeljen u pet poglavlja, u kojima uz Ottu Habsburga i dokumentacijske zapise i videa, više sugovornika svjedoči o njegovom životnom putu.

„Povod za nastanak filma bio je ulazak Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine. Film prati život Otta von Habsburga, nasljednika habsburške krune i velikog zagovornika Hrvatske u međunarodnim političkim krugovima, hrvatskog domoljuba koji je uvijek isticao da je Austrijanac, Mađar, Čeh i Hrvat. Njegova privrženost Hrvatskoj posebno je bila izražena 90-tih godina kada se je Hrvatska borila za svoju samostalnost“, istakao je redatelj filma, dodavši kako o tim posebnim vezama i prijateljstvu s Hrvatima dovoljno govori i simboličan naslov filma „Otto i Hrvati“ .

Napomenuo je kako je Otto bio i „prvi stranac koji je ušao u ratom porušen Vukovar, dok je još bio pod patronatom Ujedinjenih naroda“.

Za intervju koji je vodio prije 10 godina s Ottom von Habsburgom, Vinković je rekao da će ga cijeli život pamtiti i da je vjerojatno jedan od zadnjih za života sina posljednjeg austrijskog cara, čime i „vrijedna povijesna građa“.

Komentara 2

CI
cinbenik
18:30 21.11.2018.

Zašto je nama Tribala "veza"za samostalnost i EU,a ne i Sloveniji koja je dobila samostalnost,temeljem AVNOJa,sa najmanje mogućim ratom,a u EU su ušli puno prije nas...Znaci,više nisu zaslužni ni branitelji,a Partizani nisu odavno,što živimo u AVNOJ,Hrvatskoj,a lažni domoljubi je mrze iz dna duše.

GO
goran2hr
20:51 21.11.2018.

Znači prvo zaslužan za samostalnost Hrvatske, a zatim i za gubitak samostalnosti Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije