Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borbena skupina EU

Krstičević potpisao ulazak Hrvatske u 'višegradsku' borbenu skupinu EU

Hrvatska Vojska
Davor Javorovic/PIXSELL
20.11.2018.
u 15:57

Ministar obrane Poljske trebao bi u siječnju posjetiti Hrvatsku kad će se i potvrditi ulazak Hrvatske u borbenu skupinu Europske unije s zemljama Višegradske skupine.

Ministar obrane Damir Krstičević danas je u Bruxellesu potpisao notu kojom se Hrvatska pridružuje zemljama Višegradske skupine u formiranju jedne borbene skupine Europske unije koja će djelovati u prvoj polovici 2019. godine.

- Do desetak naših stožernih časnika sudjelovat će u toj borbenoj skupini Europske unije zajedno s Poljacima, Česima, Slovacima i Mađarima. Cilj je unaprijeđenje znanja, interoperabilnosti, povezivanja vojski. Nakon toga, 2020., bit ćemo opet u borbenoj skupini pod vodstvom Njemačke, s time da tada sudjelujemo u jednoj cijeloj satniji. Sve je to dobro za Hrvatsku i jako sam sretan da idemo u tom smjeru - rekao je Krstičević novinarima u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU u formatu ministara obrane. 

Ministar obrane Poljske trebao bi u siječnju posjetiti Hrvatsku kad će se i potvrditi ulazak Hrvatske u borbenu skupinu Europske unije s zemljama Višegradske skupine. 

VIDEO Obalni ophodni brod

Na sastanku u Bruxellesu razgovaralo se i o radu novog mehanizma stalne strukturirane suradnje na području obrane u EU, poznatijem kao PESCO, a ministar Krstičević rekao je novinarima kako Hrvatska od ranije sudjeluje u 5 PESCO-projekata, a od danas u još jednom.

- Zajedno s Austrijom, Slovačkom i Mađarskom pokrenuli smo još jedan PESCO-projekt, čiji je cilj obrana od nuklearno-kemijsko-bioloških prijetnji. To je prilika i za sposobnost Hrvatske vojske i za hrvatsku obrambenu industriju - rekao je ministar obrane. Upitan o ideji formiranja stvarne vojske EU, o kojoj su govorili i francuski predsjednik i njemačka kancelarka proteklih tjedana, hrvatski ministar obrane kaže da je interes Hrvatske da sve što se radi na području zajedničke obrambene politike EU bude kompatibilno s NATO-om. 

- Vrlo je bitno snažiti transatlanske odnose. SAD je nama (Hrvatskoj, op.a.) ključan partner i saveznik u području obrane - rekao je.

Na naše pitanje što se čeka s potpisivanjem ugovora o kupnji borbenih zrakoplova F-16 Barak od Izraela, o čemu je Vlada donijela odluku ali ugovor još nije potpisan, ministar Krstićević je odgovorio:

- Mi smo finalizirali ugovor, na tome smo radili preko 5-6 mjeseci, a ono što se sada čeka je odobrenje vlade SAD-a vladi Države Izrael za isporuku aviona i to je isključivo obveza države Izrael. Inzistiramo da sve bude transparentno i zakonito, naglasio je ministar.

VIDEO Vojska EU

Komentara 103

PP
pp
16:22 20.11.2018.

Podržavam. Moramo surađivati i povezivati se sa prijateljskim zemljama, a Višegdarske zemlje to jesu.

Avatar Mi sami
Mi sami
16:08 20.11.2018.

Hrvatska po svemu više spada u Višegradsku skupinu nego u suludu EU.

Avatar Mirko224
Mirko224
16:35 20.11.2018.

Sa svima osim sa srbijancima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije