Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
04.10.2010. u 12:00

Hoće li Slavonija ipak prodisati? Možda, ako vrh vlasti skrene pogled i prema tom kraju.

Više od dva mjeseca prošlo je od trenutka kad je u javnost buknula priča o pokušaju kruga prijatelja Branimira Glavaša, osuđenog za ratne zločine, da novcem i utjecajem preokrenu sudbinu dugogodišnjega slavonskog gazde, do dana kad su akteri priče – direktor najmoćnije tvrtke Drago Tadić, političar Ivan Drmić i novinarka i urednica Sanja Marketić – privedeni u policiju na obavijesni razgovor.

Neugodno dugo vrijeme za sve organe progona, policiju i tužiteljstvo, jer da je bilo tko drugi snimljen u takvu pokušaju, sasvim je sigurno da ne bi dobio tako dug “grace” period i ne bi čekao čak 70 dana do prvog poziva na obavijesni razgovor u policiju. No, ovdje je u igri bio krug oko zacijelo i dalje najmoćnijeg čovjeka u Slavoniji, još moćnog unatoč tome što je osuđen i što će izdržavati zatvorsku kaznu. Naravno, prije suda ne može se nikoga proglasiti krivim, no prema svemu što je do sada poznato, bilo koje druge osobe davno bi bile pozvane u policiju. Naročito kad sam predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin prijavi da je Tadić s njim pokušao neprimjereno razgovarati o presudi.

U krugu oko Glavaša najmoćniji su ljudi u Slavoniji, koji pod kontrolom drže gospodarstvo i državne poslove, pa i politiku i medije... Nakon što su se novine danima bavile pokušajem utjecaja na suce Vrhovnog suda, u međuvremenu su buknule i nove afere, a nikakve reakcije organa koje za to plaćamo nije bilo, u Osijeku je ponovo gotovo zavladalo beznađe i strah, poput onoga s početka devedesetih godina. Vremena kad je predsjednik suda hodao u uniformi i naoružan, kad je šef policije imao vlastitog roba, a odnosi vlasti s novinarima se rješavali šamarima.

Koliko je danas bolje i drugačije? Radi li tamošnja policija svoj posao kako valja, čije kaznene prijave prihvaća, a čije ne, pokušava li tko utjecati na suce, tko sređuje državne poslove uz obaveznih pet posto? Odgovori na ta pitanja možda daju neke argumente za tezu da je u Slavoniji i dalje praktično na djelu Divlji istok, da ta regija prednjači u svemu onome što tišti Hrvatsku, svemu onome što nam ne da disati poput preteškog pokrivača. Hoće li Slavonija ipak doći do daha? Možda, ako vrh vlasti u Zagrebu konačno skrene pogled i prema tom kraju, ne ostavljajući ga na milost lokalnim moćnicima.

Nameće se i pitanje koliko veza sami osumnjičenici u ovom slučaju imaju s organima progona, jer, primjerice, prilično je neugodna za mnoge aktere činjenica da je 24. srpnja “provaljeno” da se neke osobe iz Glavaševa kruga prate i snimaju, da su to same te osobe doznale i tako je akcija zaustavljena. Zbog tog curenja najpovjerljivijih informacija, prema svemu sudeći, nije ni realiziran “posao”, što bi tužiteljima – ako do optužnice dođe – olakšalo posao.

Prema onome što je dosad poznato, policija bi uskoro konačno mogla podnijeti kaznenu prijavu protiv umiješanih osoba zbog udruživanja radi počinjenja kaznenih djela. Kako je u središtu priče jedan od najvažnijih sudskih procesa u Hrvatskoj, Glavašu i ostalima, koji je ipak uvjerljivo okončan, i kako ni pokušaj utjecaja na suce Vrhovnog suda valjda nije bagatelno djelo, nadajmo se da sljedeći nastavak nećemo opet čekati mjesecima...

Komentara 14

DU
Deleted user
20:43 04.10.2010.

Post festum je uvijek tako lako moralizirati, ali zaboravimo načas moral i ratno pravo pa konstatirajmo da je baš na Divljem Istoku skršena motorizirana gardijska brigada iz BG koja je bila u statusu \"gotove snage\" (za slučaj napada na SFRJ, dakle instant jedinica) i što je neizravno priznao u zapovijedi i gen. Kadijević (doslovno stoji da brigadi treba dulji oporavak i prestrukturiranje, a što znači da je razbijena k´o zvečka oko Vukovara). I da nastavim misao - možemo mi sada osuđivati, presuđivati i moralizirati o ratnicima u tzv. vučjim vremenima ranih 90-ih, slati ih u Den Haag ili pak pred domaće suce koji će im \"zviznuti\" kazne ili pak slušati predsjednika Josipovića (NULA dana u ratu!) kako ih između redaka osuđuje i tepa partizanskim kapama. Međutim, tamo gdje je Hrvatska pokazala očnjake i gdje su često svirepi lokalni zapovjednici jasno dali neprijatelju do znanja što ih čeka ako krenu naprijed - ti gradovi nisu pali. A radi se o Osijeku, radi se o Gospiću, radi se o Sisku i još ponekim gradovima koji su bili na samoj crti (Pakrac). Kolike bi bile hrvatske žrtve i koliko bi bilo imovine uništeno da lokalni zapovjednici nisu tako postupali, ponekad i surovijim i brutalnijim metodama nego što ih propisuje ratno pravo? To je pitanje svih pitanja... Lako se sada rugati Glavašu, dok je na putu u kapezen´ca, ali što bi bilo da je oklopna brigada ušla u Osijek? Tako da je rat kao takav lakrdija za pravnike jer sudi se samo za neke izabrane epizode iz rata, a neki druga zbivanja, iste razine brutalnosti ili čak i krvaviji događaji, ostaju bez sankcioniranja pravne države. Na dobrobit se pak posve zaboravilo! Koliko je ljudskih života sačuvano recimo u Gospiću i što bi bilo s gradom da je pao, a bio je na rubu provalije - i što je to u usporedbi s kaznama koje je sudac \"zviznuo\" Norcu!?

OB
obadius
08:58 05.10.2010.

Ovaj tekst je naručio i platio HDZ novcem koji je isisao iz državnih poduzeća.

MM
Mladen Miletić
18:00 04.10.2010.

Kasna privođenja na Divljem istoku, šta je sa Bakanskim zapadfom nema li i tamo neprestalnog privođenja zatvaranja i stalno sličnog sranja ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?