Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zašto mora otići direktor zagrebačkog aerodroma?

Kalmeta smjenjuje Matkovića

06.04.2009.
u 18:35

Izvanredna sjednica Skupštine Zračne luke Zagreb koja bi se trebala održati 15. travnja ima samo dvije točke dnevnog reda: smjena Boška Matkovića, dugogodišnjeg direktora, i imenovanje Tončija Peovića, trenutačnog šefa dubrovačke zračne luke, novim direktorom zagrebačkog aerodroma.

Dovoljan Kalmetin glas
Članovi Skupštine ZLZ-a predstavnici su vlasnika, a to je uime države ministar Božidar Kalmeta, Grada Zagreba gradonačelnik Milan Bandić, Zagrebačke županije župan Stjepan Kožić te Velike Gorice gradonačelnik Tonino Picula. Budući da je RH 55-postotni vlasnik zračne luke, Kalmetin glas bit će dovoljan za Matkovićevu smjenu, iako će se tražiti i Bandićeva potpora.

U Ministarstvu prometa potvrđuju smjenu, ali o razlozima ne žele govoriti. Matkoviću se i nema što puno prigovoriti jer ZLZ dobro posluje, ima ušteđeno 30 milijuna eura za novi terminal, a kad je prije osam godina preuzeo zračnu luku, izvukao ga je iz minusa te riješio kredita. Ali, Matkovićeva smjena navodno je u interesu Croatia Airlinesa i IGH, a za nju je navodno uvelike lobirao Miomir Žužul, predsjednik nadzornog odbora nacionalne zračne kompanije i savjetnik direktora IGH.

Jezgra za IGH
Osim što je IGH pobijedio na natječaju za idejno rješenje nove putničke zgrade, ta moćna tvrtka kojom upravlja Jure Radić želi koncesijom i graditi novi terminal, što su u više navrata javno i rekli. Instaliranjem Tončija Peovića na aerodromu se želi dobiti osoba bliska IGH. Zapravo, želi se stvoriti jezgra koja neće imati ništa protiv da IGH preuzme zračnu luku.

Peović je i bio vanjski suradnik te tvrtke pri izradi projekta novog terminala, konkretnije radio je na unutarnjem prometnom rješenju putničke zgrade. Antagonizam između Matkovića i Ivana Mišetića, šefa Croatia Airlinesa, poznata je stvar. On se mogao iščitati i iz njihovih intervjua u Večernjaku.

Želite prijaviti greške?