Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA TV U petak se prikazuje prva epizoda novog kriminalističkog magazina

'Istraga' snimila kamatara na djelu

ekr_istraga_tx1.jpg
import
22.09.2005.
u 10:35

Istražujte s nama mračnu stranu Hrvatske - bit će slogan, svojevrsan lajt-motiv, emisije "Istraga" koja će se u programu Nove TV pojaviti u petak. Bit će to 45-minutni kriminalistički magazin producentske kuće "Core media" u kojem će se istraživanjem raznih slučajeva s naslovnica, čiji je zajednički nazivnik to da se njihovi akteri i događaji uglavnom nalaze s onu stranu zakona, baviti urednik Andrej Rora, voditelj Robert Valdec i magistar kriminalistike Romeo Vrečko.

Budući da će pod istraživačko povećalo uzimati stvarne i konkretne slučajeve, radi što boljeg ulaženja u same događaje, u emisiju će biti pozivani inicijatori tih događaja, svjedoci, policajci, privatni istražitelji, odvjetnici, kriminalisti... Kako bi se gledateljima zapleti onkraj zakona prenijeli na što jednostavniji i prihvatljiviji način, mnogi će slučajevi biti uprizoreni u kratkim igrano-dokumentarnim formama.

- Tako ćemo tom emisijom dobiti ne samo pretresanje stranica crne kronike već zadiranje i otkrivanje društvene kronike, jer se sve u Hrvatskoj može povezati s nezakonjem. Naprosto, našom zbiljom dominira mračna strana - tim je riječima emisiju tematski usidrio Andrej Rora.
A "Istraga" će biti sastavljena od pet priloga. Jedan će činiti rubrika "Crnih sedam" (tjedni pregled crnih vijesti), a ostalo će biti teme i slučajevi.

U grebanju što dublje ispod površine od velike će koristi biti znanje, iskustvo i savjeti Romea Vrečka. Već u prvoj epizodi gledatelje će uputiti kako što bolje pomoći pri izradi foto-robota, koje pojedinosti tijekom pljačke ili ubojstva (na čijim su se mjestima možda slučajno zatekli) treba osobito upamtiti, te u čemu pri opisivanju počinitelja tih djela treba posebno paziti kako bi opis, a i kasniji foto-robot, bili što vjerniji. Sve to ilustrirat će se kratkom igranom pričom u kojoj će muškarac od dviju njemu nepoznatih žena na prepad tražiti da mu budu jamci. Zatim će se izrađivati foto-robot na osnovu opisa pri šoku, kako bi uslijedila izrada lika jednog od najutjecajnijih političara u državi.

Usto, večeras će se moći vidjeti i prilog novinarke Ivane Mandić o - kamatarima. Točnije, Ivana je, pronašavši njihove brojeve telefona, u oglasnicima nazvala dvojicu kamatara tražeći novac na posudbu. Uvjeti jednog od njih su bili: mjesečna kamata deset posto, u zaloga dati zlato (može i briljante, iako ih ima već toliko da je napunio cijelu škrinu), ovjeravanja toga njihova dogovora nema, te Ivana i on znaju tko je komu što dužan...

- Potom smo otišli u policiju gdje nam je rečeno da se protiv kamatara po zakonu ništa ne može učiniti sve dok posuđen novac ne počnu utjerivati fizičkom silom. Znači, ispada da je kamatarenje legalno i da se čovjek koji se time bavi može reklamirati i na HTV-u. To je definitivno rupa u zakonu i naš cilj je da kroz ove emisije te rupe ispravljamo, upozoravamo javnost i rasvjetljavamo razne slučajeve - pojasnio je Rora.

Svjestan je kako se mnogim slučajevima koji su još u sudskoj obradi neće moći podrobnije baviti, ali u takvim prilikama gdje ima mnogo nejasnoća i nerazjašnjenih okolnosti, Vrečko će otkrivati gdje je došlo do greške u istrazi. K tome, prema Rorinim riječima, već uspostavljena suradnja s policijom vrlo brzo mogla bi rezultirati zajedničkim premetačinama i inspekcijama koje bi bile praćene kamerama.

Vođa te novinarske istrage bit će Robert Valdec. On će kao glumac sudjelovati i u igranim prikazima sadržaja mimo zakona, dok će vođenje cijele emisije s najavama onog što slijedi obavljati na terenu. Otkad se pročulo za emisiju u kojoj je on jedan od glavnih stvaralačkih likova, telefon mu ne prestaje zvoniti.
- Ljudi me zovu nudeći teme - otkriva Valdec. - Javljaju se i oni s dobre i oni s loše strane. Svi me uvjeravaju u istinitost svoje priče.

Na upit pribojavaju li se prijetnji i mogućih ucjena ako upiknu u nešto što bi nekoga moglo razbjesniti, Rora priznaje da takvo što očekuju. Ali i dodaje, ako policija dvije godine ne može riješiti neki slučaj, teško je vjerovati da će to umjesto njih učiniti jedna nezaštićena novinarka ili novinar. Na isto Vrečko uzvraća kako ozbiljnih prijetnji dosad nikad nije imao. Nada se da i neće.
- Tijekom svoje policijske karijere ispitao sam 5500 ljudi. Od toga su 1000 bili krivi, pa imam 1000 nezahvalnih i 4500 zahvalnih - obrazložio je svoj optimizam Vrečko.
No, da se ne bi pomislio kako će "Istraga" vatru potpaljivati samo pod onima koji su sigurno krivci, njezine minute bavit će se i ljudima neutemeljeno optuženima za razna nedjela. Tako se za jednu od idućih emisija priprema prilog o lažno optuženom pedofilu.

- Valdec će ga najaviti iz praznog parka za djecu, jer moramo biti vrlo oprezni zato što se ne smije vidjeti niti jedno dječije lice - kazao je na kraju urednik Andrej Rora.


Petkom u 21 sat

"Istrazi" kao novom programskom adutu Nove TV neće biti nimalo lako. Naime, emisija čiji sadržaj gledatelje treba tek početi osvajati i privlačiti dobila je tremin prikazivanja u kojem je već prilična gužva u šesnaestercu. RTL TV u to vrijeme u izravnom prijenosu objavljuje tko napušta "Big Brother" kuću uz nominacije onih koji bi istim putem mogli krenuti tjedan kasnije. Da se to gleda, već je svima znano. I HTV tada udara snažno. Na Prvom programu prikazuje dobar strani film, dok na Drugom za što opušteniji i nasmijaniji početak vikenda nude Pervana i njegove polaznike "Večernje škole". Kao gledatelj već ste i s tim dovoljno na mukama - što odabrati. Na ovako opasnu bitku s konkurencijom, kojoj ishod i nije teško predvidjeti, Andrej Rora odgovara: - Bit će iznimno teško nadmetati se u takvoj konkurenciji. No odluku o terminu kao i o mogućoj promjeni termina donosi programsko vodstvo Nove TV. Na meni je kao uredniku pokušati napraviti što bolji proizvod.


Poznati na detektoru laži

S vremenom ekipa "Istrage" emisiju namjerava obogaćivati novim rubrikama. Jedna od njih bit će osobito intrigantna. Riječ je o tome da bi se na ispitivanje poligrafom "privodile" svima dobro znane osobe. Time bi se moglo saznati tko je od poznatih, pri suočavanju s raznim pa i škakljivim pitanjima, skloniji istini a tko lažima i muljanju. Pri tom otkrivanju neće se koristiti samo poligraf već i traster, analizator stresa glasa. Uz to što će ta rubrika sasvim sigurno pobuditi veliko zanimanje gledatelja, za početak će biti i više nego zanimljivo vidjeti tko će se od poznatih pristati prikopčati na detektor laži.

Želite prijaviti greške?