Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbenik, pjevač

Vlado Kalember

VLADO KALEMBER
Foto: import
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Kalember je prvi bend Helium osnovao 1973. godine i otad nije stao sa svirkom. Srebrna Krila su u Bugarskoj u samo četiri dana dogovorili 30 stadionskih koncerata. Nakon jedanaest albuma, 1987., Srebrna krila su se raspala te je Kalember je otišao u solo vode. 2012. Vlado je ponovo okupio Srebrna krila.

Hrvatski pjevač Vlado Kalember rođen je 26. travnja 1953. u Zagrebu. U ranoj mladosti sanjao je o slikarstvu, ali je počeo svirati.

Put mu je olakšala starija sestra Mia koja je tada bila popularna pjevačica i tada popularne glazbenike dovodila doma. Vlado je od njih tražio da mu pokažu akorde, stalno bi ih nešto ispitivao.

Kad bi ga roditelji pitali čime će se baviti u životu, odgovarao je da će svirati. -Dobro, to je u redu, ali što ćeš raditi za život?- pitali su ga roditelji.

Kalember je prvi bend Helium  osnovao 1973. godine i otad nije stao sa svirkom.

Svirao je i u raznim drugim bendovima. No,  1978.  je osnovao Srebrna krila, isključivo gitarističku grupu budući da je orgulje imalo Bijelo dugme, a klavir grupa COD.

-Nikad se ni jedan bend na našoj estradi nije tako dobro družio kao Krila. Kako onda, tako i danas - priča Vlado.

Godinama je nosio snimke u ondašnji Jugoton gdje ga nisu doživljavali. Onda je našao vezu,  tajnicu Ljerku Lekić, koja ih je spojila s Đorđom Novkovićem.

VLADO KALEMBER
1/4

Snimili su „Anu“ , međutim, Jugoton ih je opet odbio.

Na kraju je Novković reagirao jer je glavešinama u Jugotonu obečao da će osobno podmiriti svaki dinar minusa koji nastane ako to snime. Tako je snimljena „Ana“ koja se za 30 dana prodala u 30 tisuća primjeraka., bez obzira što nitko nije čuo za Srebrna krila.

S "Anom" su imali višestruke zlatne tiraže no da bi snimili singl morali su imati još jednu pjesmu. I sljedeća pjesma, l "Ja nisam kockar" također se dobro prodavala. Iznimnu popularnost  Srebrna krila su imala u Bugarskoj  gdje su u samo četiri dana dogovorili 30 stadionskih koncerata. Bugarima su bili „prozor na Zapad“.

U vrijeme najveće popularnosti Kalemberu su nudili glavnu ulogu u filmu "Vedro nebo". Kad je pročitao scenarij rekao je redatelju kako bi glavni lik trebao biti frajer, a ovako ga film podsjeća na nešto dokumentarno.

Kako je film financirala vojska, a glavni lik se trebao ošišati i slušati naređenja, Vlado nije prihvatio ulogu. 1984. godine nastupio je na Pjesmi Eurovizije u duetu s Izoldom Barudžijom. Pjevali su "Ciao, amore" s kojom su osvojili 18. mjesto. Zbog slobodnijih scena snimanih na Crnogorskom primorju spot za tu pjesmu bio je  zabranjen na turskoj televiziji.

Nakon jedanaest albuma, bend se razišao 1987.

Po raspadu Srebrnih krila Kalember je otišao u solo vode. Snimio je "Vino na usnama" hit koji mu je olakšao odlazak iz benda. Bendu je savjetovao da nastave s pjevačicom kako je nitko ne bi mogao uspoređivati s njim i tada je u Krila došla Lidija Asanović.

Bio je član grupe "4 asa" u kojoj su bili i Jurica Pađen, Rajko Dujmić i Alen Islamović .

Godine 2012. Vlado je ponovo okupio Srebrna krila. Danas je u sretnom braku s violončelisticom Anom Rucner s kojom ima sina Dariana.

Komentara 2

IM
Ivanka Marković
00:54 18.12.2019.

Dogovorite se prije gdje je Vlado rođen. Imam podatak da je rođen u Strumici.

AJ
ajam
18:46 05.04.2015.

Rodjen 1953 u Zagrebu !!!!!!!!!!!!!!! Kome treba oba izmisljotina ili bolje receno , kome koristi ovaj lazan podatak o mjestu rodjenja V. Kalembera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije