Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pjevač, zabavljač

Mladen Grdović

mladen grdović
Foto: pixsell
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Već kao četverogodišnjak je pjevao uglavnom napolitanske pjesme, a prva su mu publika, u kuhinji, bili otac Bepo, majka Vera, brat Paulo, setra Luiza, te njihovi rođaci i susjedi. Sa sedamanaest godina Grdović u tadašnjem "Jugotonu" izdaje prvu singl ploču. Na njoj je pjesma Đorđa Novkovića "Ona sad živi daleko". Od tada svake godine izdaje po jedan singl.

Mladen Grdović rođen je 28. srpnja 1958. godine u Zadru. Kad je imao šest godina otac mu je kupio gitaru. Već kao četverogodišnjak je pjevao  uglavnom napolitanske pjesme, a prva su mu publika, u kuhinji, bili otac Bepo, majka Vera, brat Paulo, setra Luiza, te njihovi rođaci i susjedi. Zvali su ga Robertino, po ondašnjoj talijanskoj pjevačkoj zvijezdi, "čudu od djeteta". U mladosti je, uz glazbeni, imao i sportsku karijeru. Bio je kormilar u čamcu slavne zadarske braće Bajlo. Danas čuva više od 30 zlatnih medalja. U osnovnoj školi je bio odličan do šestog razreda.

- Pao sam šesti razred jer nas 20-ak nismo išli u školu. Bili smo svuda naokolo. Pokojni me ćaća ubio od batina – izjavio je Grdović.

Završio je nižu , a kasnije i srednju glazbenu školu. Sa samo trinaest godina krenuo je s javnim nastupima, popularnim gažama. Potom su uslijedili nastupi na Gitarijadama u Jazinama, a s njima i prve nagrade. S petnaest godina ima je prvi bend, svirali su I pjevali u Crvenoj luci. Repertoar su mu bile talijanske kancone i svjetski evergreeni.

Prvi sastav zvao  se Dalmati.

Sa sedamanaest godina Grdović u tadašnjem "Jugotonu" izdaje prvu singl ploču. Na njoj je pjesma Đorđa Novkovića "Ona sad živi daleko". Od tada svake godine izdaje po jedan singl. U to doba u Zadru se snima poznati film i dramska serija "Zadarski memento".

Arsen Dedić, koji surađuje na tom projektu, pozvao ga je da pjeva sa Gabi Novak.

Godine 1977. Đorđe Novković napravio mu je prvu ploču "Između poljupca dva".

Mladen započinje I suradnju s tad već slavnim Zadraninom, pjevačem i pjesnikom Tomislavom Ivčićem. Nastupaju kao "Duo Pegla" i izdaju kazetu koja se prodaje u rekordnih četristo tisuća primjeraka. Najveći hit bio im je "Mi imamos mnogos problemos".

Svoj prvi samostalni album Grdović objavljuje 1988. godine. S prvijencem "Doviđenja" odmah osvaja Zlatnu ploču i seli u Zagreb. U iznajmljenom stanu na Knežiji deset godina živi sa suprugom Brankicom, ženom koja ga je uvijek podržavala i bila uz njega. Vjenčali su se 1996. u Las Vegasu, a kum mu je bio Stojko Vranković.

Šest godina kasnije imao je izvanbračnu vezu s Eminom Šimurinom u kojoj se 2002. godine rodila kćer Sara. Mladen je izjavljivao da je presretan kad vidi koliko je Brankica voli.

mladen grdović
1/4

Počinje sve češće odlaziti na turneje po Austriji, Švicarskoj, Njemačkoj,  potom i po Americi i Australiji, kasnije i Kanadi. Hrvatski su ga iseljenici oduševljeno prihvatili. On im je u svojim pjesmama donosio slike, mirise i okuse Zadra, Dalmacije, Hrvatske...

Zaredali su se i nastupi na festivalima zabavne glazbe, kao i nagrade. Njegov najveći hit  je "Dalmatinac sam", kojemu je on i autor glazbe.

U duetu sa Bepom Matešićem,  zadarskim tenorom nastupa na Splitskim festivalima i izvodi svoje svima znane hitove: "Nije u šoldima sve" i "Tu je moj dom". Ujedno, postaje i kralj Torcide i nastupa na Poljudskom stadionu na početku mnogih nogometnih derbija Hajduka i Hrvatske reprezentacije.

Surađuje sa vodećim hrvatskim glazbenim producentima i skladateljima: Stipicom Kalođerom, Hrvojem Hegedušićem, Remijem Kaznotijem... Stvorio je ili sudjelovao u stvaranju oko dvjesto trideset pjesama.

Uz njega se vežu mnoge afere o opijanju i bezbroj pokušaja liječenja od alkohola. Nije mu, prema izjavama, krivo ni što je slupao svoje skupe automobile: „pošteno je za njih radio, pošteno ih kupio i pošteno slupao“. Tek mu je zbog slupanog  Ferrarija  bilo malo žao jer je za njega izdvojio 120 tisuća eura.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije