Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glazbenik

Mate Bulić

Mate Bulić
01.12.2016.
u 00:00

Poznati hrvatski pjevač koji je u vrlo kratkom roku postao "kralj dijaspore". S Markom Perkovićem Thompsonom je prijatelji i međusobno su se povezali kumstvom koje im je sveto.

Hrvatski pjevač Mate Bulić rođen je u Blatnici 28. veljače 1957, selu u srcu Hercegovine, u blizini Međugorja. Otac mu se zvao Vinko, majka Ana, a imao je i mlađeg brata. Školovao se u Čitluku, srednjoškolske dane proveo je u Mostaru u srednjoj elektrotehničkoj školi, a potom je želio studirati elektrotehniku.

Prijatelji s kojima je odrastao danas ga opisuju kao mirnog i povučenog mladića koji je uvijek volio pjevati i igrati nogomet: Mate je u mladosti bio vratar nogometnog kluba "Boksit", pa je njemu bliskim ljudima slika Mate kao inženjera elektrotehnike već tada činila nestvarnom.

Kao pjevač debitirao je još u sedmom razredu kad se samoinicijativno, bez pristanka roditelja, prijavio na glazbeni festival. Doduše, njegov djed Stjepan obožavao je unukovu boju glasa, pa je “naredio” svom sinu Vinku, Matinu ocu da odvede malog po nagradu. I zaista, Mate je osvojio prvo mjesto publike i žirija i dokazao da je djed bio u pravu.

U srednjoj školi Mate je već osjetio težak kruh glazbenika, a snove o elektrotehnici zamijenili su oni o ekonomiji. Diplomirao je u roku i odmah dobio svoju prvu poslovnu ponudu: angažman profesora teorije politike na Ekonomskoj srednjoj školi u Mostaru. Na iznenađenje svojih roditelja, ponudu je odbio i 1981. godine odselio u Frankfurt.

Obitelj je bila uvjerena da Mate želi zaraditi novac, no pravi razlog njegova odlaska bila je ljubavna priča koja je uskoro završila brakom. U iduće dvije godine, naime, Mate i njegova Zdravka dobili su dvije djevojčice, Anu i Katju, a pjesmu i gitaru Mate je zamijenio radom na baušteli.

- Zdravka je ljubav mog života. Uza sebe imam osobu u kojoj imam sve ono što mi je potrebno. Moja je supruga odlična kućanica, ona me uvijek tjerala naprijed, dala mi je potporu kad sam počeo pjevati, ona se brine o mom odijevanju, odgojila mi je dvije prekrasne i uzorne kćeri - ponosno će i danas Bulić.

Mate Bulić
1/4

No, u Njemačkoj je trebalo  preživjeti, a tamo se to može samo ako se radi. Priznali su mu Nijemci diplomu, međutim, prepreka je bio jezik. Mate je stoga radio na baušteli kao fizički radnik. No njegovu sreću, Bulić se  vratio  pjevanju te je ubrzo postao "kralj dijaspore". Mate je u svojoj karijeri odradio mnoštvo koncerata a kruna njegove 40-godišnje karijere je koncert u Mostaru na prepunom stadionu NK "Zrinjski".

Popularni kralj dijaspore iza sebe ima devet albuma: "Gdje ste noćas prijatelji stari" (1994.), "Dodijalo pajdo" (1997.), "Hrvatske narodne pjesme" (1998.), "Pjevajte sa mnom" (1999.), "Sve najbolje" (2001.), "Gori borovina" (2003.), "Megamix" (2004.), "Kako mi je tako mi je" (2007.), "Domu mom" (2011.).

Početkom 90-ih i upoznao se s Markom Perkovićem Thompsonom i od tada su prijatelji. Međusobno su se povezali kumstvom koje im je sveto. Marko je krizmani kum Matinoj mlađoj kćeri, a Bulić je kum Markovu mlađem sinu Anti.

U kraju odakle potječu, kum je dio obitelji. Jer, ne daj Bože da se roditeljima djeteta nešto dogodi, kum će se, govorio je Mate Bulić, skrbiti za svoje kumče. - Nas dvojica smo godinama nastupali, Marko je vidio kako ljudi reagiraju na moje pjesme i jednog dana me nazvao rekavši mi da imam hit. Radilo se o pjesmi "Gori borovina", nakon koje je napisao još osam izvanrednih pjesama za mene - govori Mate.

Komentara 1

ZS
zspanco
14:41 06.07.2022.

Odakle je Mulac Bulić hrvatski pjevač. Niti živi u HR niti plaća porez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije