Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJEST SE MIJENJA

Egipatske sfinge su imale lavlje lice?

09.12.2008.
u 21:31

Ne samo da su prethodna vjerovanja o izgledu sfinge možda bila potpuno pogrešna, britanski istraživači tvrde da su ovi monumentalni spomenici mnogo stariji nego se to do sada mislilo.

Egiptolozi se već dugo spore oko toga jesu li sfinge uistinu nastale odmah nakon prvih piramida prije otprilike 4500 godina. No geolog Colin Reader je otkrio erozije koje upućuju kako su ovi spomenici nastali mnogo godina prije toga.

Pronašli su i dodatne dokaze da su u tom području postojale aktivnosti i prije gradnje piramide, a sam stil gradnje pokazuje da je spomenik stariji od ostalih grobnica tamo. Također se pretpostavlja kako su kasniji stanovnici prilagođavali i mijenjali izgled sfinge.

Istraživači naime tvrde kako su sfingino tijelo i glava neproporcionalni što je po njihovu mišljenju znak da izvorno na lavljem tijelu nije bila faraonova glava.

Povjesničar i arheolog dr. Jonathan Foyle koji je surađivao na ovom projektu smatra kako je u originalu na tijelu Sfinge bila lavlja glava s obzirom na to da je u ranih Egipćana lav imao mnogo jaču simboliku nego lice čovjeka.

(mbb/daily mail)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?