Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Avangarda u Istri

Dvorana u Balama među 10 najboljih u istočnoj Europi

Dvorana Bale
Damir Fabijanić
31.01.2011.
u 15:30

Dvorana je osvojila je prvu nagradu u kategoriji sportskih objekata na Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni. Konkurenti su bili arena Wembley u Londonu, olimpijski bazen Watercubea i Teniski centar u Pekingu

Arhitekt Adel Zakout, direktor OpenBuildings.com, priredio je za američki Huffington Post svoj izbor najboljih zgrada u istočnoj Europi, od Slovenije do Bugarske. U najomiljenija arhitektonska rješenja Zakout je uvrstio i sportsku dvoranu u Balama. Inspiracija za ovu građevinu bila je tradicionalna istarska kamena kućica (kažun) u kojoj su pastiri nalazili zaklon od vrućine i zime.

"To je sjajan primjer građevine koja ne kopira arhitektonsku baštinu nego se njome inspirira", komentira Zakout.

Dvorana u Balama, kao što je već poznato, osvojila je prvu nagradu u kategoriji sportskih objekata na prvom Svjetskom festivalu arhitekture u Barceloni 2008. godine. Konkurenti za ovu prestižnu nagradu bile su joj građevine poput arene Wembley u Londonu, olimpijskog bazena Watercubea i Teniskog centra u Pekingu. Dobila je još jedno značajno priznanje - broncu na IAKS / IOC Award 2009. u Kolnu. Međunarodni olimpijski odbor i Međunarodna udruga za sportske i rekreacijske objekte te Međunarodni paraolimpijski savez dodijelili su nagradu najboljim ostvarenjima namijenjenim sportu i rekreaciji te nagradu za projekte koji su posebno prilagođeni sportašima i gledateljima s invaliditetom. Na natječaj je bilo prijavljeno 117 arhitektonskih ostvarenja iz 26 zemalja.

Dvorana u Balama, koja je pored crkve najveća građevina u mjestu, projekt je zagrebačkoga projektnog studija 3LHD, a sagrađena je uz financijsku pomoć Plinija Cuccurina, čelnika Ladonje, koji je za gradnju ovog objekta donirao 4,5 od deset milijuna kuna koliko je stajala gradnja.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
damirtankovic
00:25 02.02.2011.

Čudim se kak nisu napisali da je Plinio novce pošteno zaradil u TDR-u i u Adris grupi, pa da još malo reklamiraju bandu lopovsku iz Adrisa i TDR-a. A nas iz TDZ-a su ti \"poštenjaci\" hitili na ulicu i srušili nam tvornicu. Da Bog da im se dvorana srušila kod prvog potresa!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?