Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob sa SAD-om

Castro: Spremni smo još 55 godina živjeti pod embargom!

Raul Castro
Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
22.12.2013.
u 08:47

- Ne tražimo da SAD promijene svoj politički i socijalni sustav, niti ćemo mi pristati pregovarati o našem - rekao je Castro zastupnicima u parlamentu.

Kubanski predsjednik Raul Castro pozvao je da se uspostave "civilizirani odnosi" sa SAD-om te je dodao kako dvije države moraju poštivati razlike među njima, piše BBC.

Castro smatra kako bi SAD trebale odbaciti svoj zahtjev za promjenom komunističkog režima na Kubi. U rijetkom javnom govoru, Castro je kazao da su se kubanski i američki dužnosnici susreli nekoliko puta u posljednjih godinu dana kako bi raspravljali o praktičnim problemima, kao što je imigracija i ponovno uspostavljanje poštanskog prometa.

- To pokazuje da odnosi mogu biti civilizirani - objasnio je Castro, ali i upozorio da ukoliko dvije države žele napraviti napredak moraju početi poštivati svoje različitosti i naučiti se živjeti "mirno s njima". - U protivnom, mi smo spremni živjeti još 55 godina na ovaj način - kazao je Castro.

SAD je 1961. godine prekinuo sve veze sa Kubom te svih tih godina otočnu državu drži pod ekonomskim embargom. - Ne tražimo da SAD promijene svoj politički i socijalni sustav, niti ćemo mi pristati pregovarati o našem - rekao je Castro zastupnicima u parlamentu.

>>'Čestitam Raulu što je Obami kazao: Ja sam Castro!'

>>Deseci tisuća ljudi odali počast: Mandela spojio Obamu i Castra

Ključne riječi

Komentara 2

PA
patria
10:56 22.12.2013.

Šteta što su komunisti napravili od Kube, upropastili su jednu nekada solidno razvijenu zemlju kojoj je falilo samo malo više reda i napravili još jedan u nizu tužan primjer neuspješnog i skupog komunističkog promašenog eksperimentiranja. Cijela desetljeća razvoja su uzaludno prokockana, Kuba je jedna diktatura sa skromnim i neučinkovitim gospodarstvom koja se nalazi praktično pred nosom najbogatijoj zemlji svijeta u kojoj njena dijaspora ostvaruje neusporedivo veći dohodak i uživa nemjerljivo veće slobode nego siromašni Kubanci u svojoj vlastitoj zemlji koja ih koči u ostvarenju svojih punih ljudskih potencijala i sloboda na sve moguće načine zbog svoga zaostalog i tlačiteljskog sustava u koji tobože ne treba dirati jer je valjda dobar za one na vlasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?