Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
analiza

Za spas banaka Sloveniji treba 4,8 mlrd. eura

Alenka Bratušek
Foto: Saša Despot/Žurnal24/PIXSELL
13.12.2013.
u 07:26

Ljubljana i Bruxelles sigurni su da Slovenija neće trebati pomoć izvana u obliku bailout programa, već da može sama sanirati banke.

U slovenskim bankama postoji rupa od 4,8 milijardi eura, pokazali su jučer rezultati nezavisne analize slovenskog bankarskog sektora, a službena Ljubljana i Bruxelles dočekali su te rezultate tvrdnjom da Slovenija neće trebati pomoć izvana u obliku bailout programa, već da može sama sanirati banke.

– Danas je jasno da Slovenija može nastaviti sanirati financijski sektor bez traženja financijske pomoći od europskih partnera – rekao je potpredsjednik Europske komisije Olli Rehn.

Slovenski dužnosnici objavili su da će uplatiti oko tri milijarde eura u tri najveće banke (NLB, NKMB, Abanka), a rupa od dodatnih 441 milijun eura zatvorit će se tako što će vjerovnici tih banaka otpisati potraživanja (tzv. bail-in).

Ostalih pet manjih banaka kojima je potrebno dodatnih milijardu eura morat će taj novac same namaknuti na financijskim tržištima do lipnja. Time je, smatra slovenska vlada, problem riješen bez potrebe traženja pomoći izvana. No o reakciji financijskih tržišta još ovisi hoće li zaista tako i biti.

Prve reakcije bile su pozitivne jer su prinosi na slovenske obveznice pali na najnižu razinu u proteklih devet mjeseci, što je znak optimizma zbog toga što je izbjegnut program u kojem je dosad završilo pet zemalja eurozone.

– Uvjeren sam da će slovenske vlasti iskoristiti vlastiti suvereni kapacitet kako bi pokrile financijske potrebe bankarskog sektora – rekao je Jeroen Dijsselbloem, nizozemski ministar financija i predsjednik Eurogrupe.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar morski covik 3
morski covik 3
16:47 13.12.2013.

Samo 5 milijardi eura... Bravo Slovenci, to cete Vi zacas namaknuti.

MO
modovisisajteMaraschino
15:28 14.12.2013.

potrošila se lova koju su pokrali pa sad moraju sami platiti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije