Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štajerske Raiffeisen banke

Više tisuća kredita hrvatskih klijenata pod istragom

euri
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
10.08.2014.
u 23:40

Riječ je navodno o više tisuća kredita, uglavnom hipotekarnih, koje su štajerske Raiffeisen banke odobravale hrvatskim građanima od 2005. do 2012. godine, na brz i jednostavan način i pod znatno povoljnijim uvjetima od onih u Hrvatskoj.

Nakon brojnih pritužbi  hrvatske klijentele o prijevari, nezakonitom potkradanju i otimanju nekretnina od strane „malih“ regionalnih Raiffeisen banaka u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, koje nemaju nikakve veze s „velikom“ Raiffeisen Bankom Austrija, te snažnog pritiska na nadležne austrijske organe vlasti, štajerska Udruga Raiffeisen banaka, kao krovna organizacija postavila je Michaela Spitzera za posebnog koordinatora za rasvjetljavanje kreditnih plasmana u Hrvatskoj. On će, kako su javio austrijski dnevni list „Die Presse“, usko surađivati s austrijskim i hrvatskim istražiteljima u provjeri optužbi.

Riječ je navodno o više tisuća kredita, uglavnom hipotekarnih, koje su štajerske Raiffeisen banke odobravale hrvatskim građanima od 2005. do 2012. godine, na brz i jednostavan način i pod znatno povoljnijim uvjetima od onih u Hrvatskoj. Ali, bez dozvole  Hrvatske narodne banke za poslovanje u RH.
Kad su se brojni kreditni dužnici iz Hrvatske pobunili da ih posrednici štajerskih banaka protupravno potkradaju, a neki da im otimaju nekretnine pod hipotekom, pokrenuta je istraga o navedenom austrijskom financiranju Hrvata.

„Ispostavi li se, da je došlo do nepravilnosti, naravno da će se snositi potrebne konzekvence“, rekao je čelnik štajerske Udruge Raiffeisen banaka Heinrich Herunter. Dodao je kako su svi klijenti već izvješteni „pismom pojašnjenja“.

„Činimo sve što nam je u našoj mogućnosti, stvoriti transparentnost, jer i sami imamo veliki interes, da se ta stvar  potpuno razjasni“, istakao je Herunter.

List piše da Austrijsko državno tužiteljstvo za pokrajinu Štajersku u Grazu vodi istragu protiv jedne od poslovnica štajerskih Raiffeisen banaka i kako se hrvatsko Državno tužiteljstvo još nije očitovalo o navedenom slučaju. Istraga se vodi protiv šest osoba, koje poriču optužbe.
Die Presse navodi kako štajerska Krovna udruga Raiffeisen banaka „ne može isključiti mogućnost da je kod bivšeg direktora jedne od poslovnica Raiffeisen banke došlo do nepravilnosti u poslovanju i da je pritom posebno oštećena dotična banka“. Dodaje kako za navedenog menadžera vrijedi pravilo nevinosti dok mu se ne dokaže suprotno. Ističe kako prema informacijama iz Krovne udruge nema osnova da se moguće nepravilnosti bivšeg direktora povezuju sa svih oko 3.000 kreditnih slučajeva štajerskih Raiffeisen banaka.

>> Austrijske tvrtke strahuju za u Rusiji uložene milijarde

Komentara 7

DU
Deleted user
00:11 11.08.2014.

Ali, bez dozvole Hrvatske narodne banke za poslovanje u RH. Ohoho pa to i banke posluju nezakonito.Građanima se u ovakvim situacijama presuđuje po kratkom postupku. Dragi klijenti dignite nove kredite i pokrenite tužbe. Pametnom strategijom ovo morate dobiti. Uzmite advokatevokate iz Engleske i oni će vas još obogatiti. Ma ovo je kao dobitak na lutriji.

Avatar Vladimir Huber
Vladimir Huber
11:42 12.08.2014.

Hrvatski odvjetnici koji zastupaju Raiffeisenbank eGen ( eGen: čitaj proizvodno - prodajna zadruga ) smišljeno i namjerom postavljaju lažno pitanje HNB: Ako je Ugovor o kreditu zaključen u Austriji i ako je to austrijski pravni posao da li je trebalo odobrenje HNB. Pa naravno da nisu trbali imati odobrenje HNB. U svome pitanju HNB odvjetnici su namjerno izostavili, da su krediti nuđeni preko posrednika na teritoriju RH i ugovori o kreditu potpisivani na teritoriju RH s tim da većina hrvatskih korisnika kredita u Austriji se pojavila tek kod preuzimanja novca, pa u tom slučaju austrijske zadruge trebale su odobrenje HNB i osnovati podružnicu na teritotiju RH. Već postoje pravomoćne presude da su krediti s austrijskim zadrugama ništavni. Pokrenute su istrage a nakon provedenih kaznenih postupaka u Austriji i RH utvrdit će se i da su zasnovani na kaznenim djelima gdje se austrijske zadruge istovremeno pojavljuju kao davatelji kredita, ovrhovoditelji i kupci nekretnina na javnim dražbama direktno ili putem registriranih tvrtki-kćeri u Hrvatskoj, a sve putem korumpiranih hrvatskih odvjetnika: Tihomir Horvat i Kristijan Zebec Darinka Đurović Dražan Crnković Verica Šoster i drugih, koji će kazneno odgovarati zbog zlouporaba položaja i ovlasti, krivotvorenja, zlouporabe povjrenja, posredovanja i pomaganja u kaznenim djelima s austrijskim zadrugama. Corpus delicti i Modus operandi svih 21 zadruga je isti, kao međunarodno organizirani kriminal. Imam sve dokaze o iznešenim činjenicama u civilnom i kaznenom postupku protiv Raiffeisenbank Unterpremstatten eGen, kao i za ostale austrijske zadruge, pa neka se oštećenici jave i pridruže: Vladimir Huber 10430 Samobor Velika Rakovica, Travnički put 10 mob 00385 (0)92 2893160 e-mail marshall.huber@gmail.com

Avatar Vladimir Huber
Vladimir Huber
13:05 12.08.2014.

Naslov vašeg članka glasi: Štajerske Raiffeisen BANKE, što je obmana javnosti, jer ne radi se o bankama, nego o PRODAJNO- PROIZVODNIM ZADRUGAMA, koje su registrirane kao eGen ( u prijevodu: ZADRUGA ), mbH ili GmbH društvo ograničene odgovornosti. U Austrijiji banka mora biti registrirana najosnovnije kao A.G. društvo. Osnivači austrijskih zadruga su privatne osoba iz nekoliko sela pokraj Graza: Unterpremstatten, Feldkirchen- Kalsdorf i dugih, kao sela pokraj Leibniza i sl. Među osnivačima austrijskih zadruga nema "prave" Raiffeisen bank Austria A.G. nego su dobile franšisu "prave" banke. Obzirom da "prava" Raiffeisen bank Austria d.d. diljem Austrije ima svoje legalne podružnice, pa davanje franšise austrijskim zadrugama nema nikakvog smisla, osim za provođenje nezakonitih poslova, a sumnja se u pranje novca. Austrijske kreditne zadruge preko posrednika u Hrvataskoj su se predstavljale kao "prave" Raiffeisen bank Austria d.d., te tako navlačile hrvatske građane na kredite, a radile su bez odobrenja HNB i osnovane podružnice na teritoriju RH. Hrvatski građani mislili su da imaju posla s "pravom" Raiffeisen bank Austria A.G. jer na Ugovorima o kreditima i dokumentima logotip je "prave" banke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije