Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi

Šefu HUP-a Ergoviću pod prozore dolazi 146 radnika Bilokalnika

Bilokalnik Drvo (1)
Marijan Sušenj/PIXSELL
28.03.2012.
u 19:51

Zaposlenici Bilokalnika-Drva za stečaj optužuju Ivana Ergovića te u pismu Milanoviću i Čačiću navode da ih je tri mjeseca obmanjivao

Radnici koprivničkoga Bilokalnika-Drva iz sastava grupe Nexe za ponedjeljak su najavili prosvjed pred sjedištem Hrvatske udruge poslodavaca, pod prozorom Ivana Ergovića, šefa HUP-a i uprave našičkog proizvođača građevinskog materijala.

“Lažna obećanja”

Razlog je prosvjeda stečaj Drva, a nezadovoljstvo 146 radnika koji ostaju bez posla usmjereno je prema Ergoviću, koga optužuju da ih je tri mjeseca obmanjivao obećavajući im isplatu plaća te ponovno pokretanje proizvodnje prekinute u prosincu. HUS-ov sindikalist Emanek Demeter u srijedu je novinarima pročitao pismo koje su radnici poslali premijeru Milanoviću i potpredsjedniku Vlade Čačiću upozoravajući ih da je na čelu HUP-a u Vladinu timu za investicije i u savjetodavnom timu za gospodarstvo predsjednika Josipovića gospodarstvenik koji obmanjuje radnike.

– Lani nam je smanjio plaće, božićnicu nismo vidjeli godinama, radnička prava stalno su se smanjivala. Gospodine Ergoviću, kupovali ste vrijeme lažnim obećanjima o dolasku novih vlasnika, o tome da ćete nam isplatiti zaostale plaće. Kakva obmana, kakva sramota! To ne priliči predsjedniku HUP-a. Tražimo da ispunite obećanja i isplatite nam naš novac – kazao je Demeter.

– Želimo upozoriti javnost, premijera i predsjednika kakvi ih ljudi savjetuju – nadovezao se Franjo Veble iz SSSH-a. S druge strane, grupa Nexe tvrdi kako je učinila sve da zadrži proizvodnju u Drvu te kako je u koprivničko poduzeće u posljednjih nekoliko godina uložila šest milijuna eura. No, dramatično stanje na tržištu, nedostatak posla, nemogući uvjeti financiranja i izostanak poticajnih mjera koje bi olakšale izlazak iz krize nisu omogućili da Drvo stane na noge i posluje samostalno – poručili su iz Našica.

Grupa Nexe kupila je gubitaša Bilokalnik-Drvo 2006. godine “u paketu” s profitabilnom Bilokalnik-Igmom, koja raspolaže vrijednim koncesijama za eksploataciju šljunka. U nekim poslovnim krugovima tada se spominjalo kako našički div nije zainteresiran za drvoprerađivački dio te akvizicijske priče, nego isključivo za Igmu.

Kaznena prijava

Sindikalisti sada optužuju poslovodstva Drva da se nisu ponašala u duhu dobrih gospodara te da su smišljeno radila na gašenju proizvodnje. Knjigovodstveno tvrtka vrijedi oko 70 milijuna kuna, a dubioze su narasle na više od 200 milijuna kuna, u čemu je najveći dug Našicecementu od oko 140 milijuna kuna. Veble je kazao kako je prije dva tjedna podnio kaznenu prijavu protiv uprave Bilokalnika-Drva zbog sumnje u gospodarski kriminal, ali nije želio konkretno reći o čemu je riječ. Nemogućnost grupe Nexe da financira poslovanje jednoga od svojih manjih poduzeća sugerira da je Ergovićeva kompanija i dalje pogođena krizom u građevinskoj branši.

Nexe je lani izdao najveću tranšu korporativnih obveznica u povijesti hrvatskog tržišta kapitala u iznosu od 750 milijuna kuna, čime je refinancirao prethodno izdanje obveznica. Bez obzira na to, potkraj prošle godine pročulo se da Ergović traži kupce za dijelove svoje grupacije jer mu je potreban novac za tekuće obveze. No, Nexe je to bio oštro demantirao.

Komentara 6

DZ
dzukaficuka
21:14 28.03.2012.

IKEA samo jedna u ZG a cekajte kad dode u druge Gradove koliko ce crvi ostat bez posla

CR
crnaguja1950
21:49 28.03.2012.

na čelu tog HUP-a su redom najveći neznalice,lopine,muljatori i neradnici.izgleda da je to jedina referenca za doć tamo na vlast

Avatar puky
puky
22:41 28.03.2012.

... ovaj ergović je bio jedan od većih komunističkih navijača prije izbora a sada vidimo i zašto ... isto prakticira socijaldemokraciju kao i komunisti čačić, linić pa i cijela ova jugo-komunistička vlada ... strava ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije