Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Burza

Šaranović kupuje i šuti, Pivci i Kraš ESOP u zajedničku ponudu za preuzimanje dionica

Kraš
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
26.09.2019.
u 20:16

Srbijanski poduzetnik do sada kupio 90 posto dionica kojima se trgovalo što je platio najmanje 240 milijuna kuna kako bi stekao nešto manje od 20 posto Kraša

Porukom da ne namjerava preuzeti Kraš, Nebojša Šaranović, srbijanski poduzetnik koji već dva tjedna kupuje sve dionice Kraša koje mu se ponude, zbunio je ponovno cijelu investicijsku javnost. Do ponedjeljka do kada je stekao 16,68 posto udjela u konditorskoj industriji kupivši 250 tisuća dionica potrošio je oko 200 milijuna kuna. Nastavio je kupovati, ali još se ne zna koliki je dio ukupne trgovine pokupio. Zna se tek da se u tri dana trgovanja prodalo 50.139 dionica koje su koštale 52 milijuna kuna.

Cijena dionice 1500 kuna

Ako se ponovio trend iz prethodnih dana po kojem je srbijanski kralj papira, kako Šaranovića nazivaju u Srbiji, kupio 90 posto dionica kojima se trgovalo on je do sada uložio najmanje 240 milijuna kuna da bi stekao nešto manje od 20 posto Kraša.

Nema nikakve logike trošiti novac na Kraš ako iza toga ne postoji neki konkretan plan.

Namjere Šaranović ne otkriva. Odbija danima dati izjavu za medije, a nije kontaktirao ni s dva najveća postojeća dioničara, MI braća Pivac i Kraš ESOP-om pa je njegovo ponašanje krajnje neobično. Njegov interes ne posustaje. Iako je promet u četvrtak bio slab u odnosu na prethodne Dane, a naročito ponedjeljak kada je Kraš postigao promet od 72 milijuna kuna Kappa Star, tvrtka u vlasništvu srbijanskog poduzetnika, dala je nalog za kupnju ukupno 50 tisuća dionica, a limitirali su cijenu na 1050 kuna. Dioničari koji u rukama imaju jedan od najtraženijih papira na tržištu kapitala su se posljednjih dana pomamili pa ne žele prodavati po toj cijeni već pojedini traže i gotovo 1500 kuna po dionici, što je daleko od realne cijene.

Ne može do većinskog udjela

Podsjetimo, prije početka rujna kada se Šaranović pojavio, na Zagrebačkoj burzi dionica Kraša postizala je cijenu od otprilike 382 kune. Tržišna kapitalizacija Kraša narasla je na 1,6 milijardu kuna, dok je tržište prije pojave Šaranovića Kraš procjenjivalo na 572 milijuna kuna. Srbijanski poduzetnik ima porijeklo imovine jer je nedavno prodao jednu od svojih tvrtki, ali poslovna zajednica procjenjuje da na raspolaganju u ovom trenutku ima oko 100 milijuna eura pa ih čudi da bi četvrtinu svog novca plasirao u tvrtku u kojoj ne može do većinskog udjela.

Nije ostalo još puno dionica na tržištu pa ova šoping manija ima smisla jedino ako se o prodaji svog paketa dogovori s najvećim pojedinačnim dioničarom Kraša Mesnom industrijom braće Pivac ili ako mu Kraš ESOP odluči prodati dionice uz visoku cijenu. Ipak ta dva dioničara koji drže premoć u Krašu i imaju većinu glasova nemaju nikakav dogovor sa Šaranovićem već se, upravo suprotno, drže čvrsto zajedno u pokušaju da otkupe što veći broj dionica s tržišta i učvrste svoje vlasničke pozicije.

Zato su krenuli u zajedničku ponudu o preuzimanju dionica koju su najavili uoči zahuktavanja Šaranovićeve akcije. Kraš ESOP tek treba održati skupštinu 30. rujna na kojoj treba potvrditi odluku da u ponudu za preuzimanje krenu s Pivcima, ali nas uvjeravaju da je to stvar formalnosti. Pivcima bi mogao ponuditi svoj paket koji bi im osigurao potpunu kontrolu nad Krašem, ali je malo vjerojatno da bi mu za 20 posto dali više od 250 milijuna kuna kada s Kraš ESOP-om već imaju kontrolu nad svim odlukama u kompaniji.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar antimaterija
antimaterija
07:39 27.09.2019.

Kada je u pitanju novac više nema nacionalizma pa tako papirnato najveći katolici i najveći domoljubi sada prodaju dionice Kraša, ništa novoga u malenoj Hrvatskoj.

PR
prajdali100
20:48 26.09.2019.

Ovaj Šaranović je neki mutan igrač.Pokušaj neprijateljskog preuzimanja !??

BA
barbaizamerike
21:57 26.09.2019.

Nemojte mislit da su Todoric Kutle Sanader Mamic Vidisevic I mnogi drugi slucajno I nepovezano izvlacili novce iz HR a i mnogi drugi.Tako je bilo u svim drzavama koje su nastale raspadom Juge.Velika kolicina novaca stigla na Kipar I sadd se ti novci preko raznih investicijski fondova vracaju I njima se kupuje. I To sve nije slucajno KOS ima prste

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije