Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS CIJENA I 1060 KN

Šaranović već ima preko 16 % dionica Kraša!

Kraš
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/5
24.09.2019.
u 18:17

Tržišna kapitalizacija Kraša narasla je na 1,6 milijardu kuna, dok je  tržište prije pojave Šaranovića Kraš procijenjivalo na 572 milijuna kuna.

Samozatajni srbijanski poduzetnik Nebojša Šaranović od početka mjeseca u kupovinu dionica Kraša uložio je oko 200 milijuna kuna.

Neslužbeno nam je potvrđeno da je kupio više od 250 tisuća dionica Kraša, pa je u ponedjeljak posjedovao više od 16 posto udjela u toj konditorskoj kompaniji. Njegov paket dionica po cijenama postignutima na Zagrebačkoj burzi vrijedi 265 milijuna kuna.

Svoje planove ne otkriva, odbija dati izjavu za medije, a cijela investicijska javnost ostaje bez odgovora je li ovo pokušaj neprijateljskog preuzimanja Kraša ili samo špekulativni manevar. Da bi s pozicije drugog najvećeg dioničara Kraša istisnuo male dioničare i radnike okupljene u Kraš ESOP nedostaje mu manje od 30 tisuća dionica tvrtke, a u utorak je na Zagrebačkoj burzi prodano oko 20 tisuća dionica tako da je potpuno izgledno da će u ovom tjednu zasjesti na tu poziciju.

Šaranović ne pita za cijenu pa je danas kupovao dionice za 1060 kuna, a to nema poslovne logike jer je svojim interesom povećao vrijednost tvrtke za 2,8 puta. Tržišna kapitalizacija Kraša narasla je na 1,6 milijardu kuna, dok je  tržište prije pojave Šaranovića Kraš procijenjivalo na 572 milijuna kuna. Srbijanski poduzetnik ima porijeklo imovine jer je nedavno prodao jednu od svojih tvrtki, ali poslovna zajednica procijenjuje da na raspolaganju u ovom trenutku ima oko 100 milijuna eura pa ih čudi da bi četvrtinu svog novca plasirao u tvrtku u kojoj ne može do većinskog udjela.

Naime, na tržištu je još oko dvadesetak posto slobodnih dionica koje bi Šaranović eventualno mogao kupiti, ali ostatak je u rukama dioničara koji ne pokazuju želju za prodajom ni po cijeni od 1000 kuna. Stoga ova šoping manija ‘kralja papira’ kako u Srbiji tepaju Šaranoviću ima smisla jedino ako se o prodaji svog paketa dogovori s najvećim pojedinačnim dioničarom Kraša Mesnom industrijom braće Pivac ili ako mu Kraš ESOP odluči prodati  dionice uz visoku cijenu. 

Ipak ta dva dioničara koji drže premoć u Krašu i imaju većinu glasova nemaju nikakav dogovor sa Šaranovićem već se, upravo suprotno, drže čvrsto zajedno u pokušaju da otkupe što veći broj dionica s tržišta i učvrste svoje vlasničke pozicije. Zato su krenuli u zajedničku ponudu o preuzimanju dionica koju su najavili uoči zahuktavanja Šaranovićeve akcije. Kraš ESOP tek treba održati skupštinu 30.rujna na kojoj treba potvrditi odluku da u ponudu za preuzimanje krenu s Pivcima, ali nas uvjeravaju da je to stvar formalnosti. Ipak 1000 kuna po dionici primamljiva je ponuda koju će teško biti odbiti.

Pivcima je s druge strane Šaranović potpuno pomrsio račune jer bi morali  iskeširati ogroman novac za dionice. Šaranović bi sigurno tražio prostor za zaradu pa im svoj udio ne bi prodao za manje nego ga je platio, a to znači da bi morali osigurati barem 250 milijuna kuna. Za taj su pak novac prije Šaranovića mogli kupiti pola Kraša.

U trećem scenariju Pivci bi mogli prodati Šaranoviću svoj udio i na taj način ostvariti ‘zaradu života’ jer bi u džep mogli spremiti gotovo pola milijarde kuna, ali to je malo izgledno jer Pivci ničim nisu pokazali želju za izlaskom iz Kraša već upravo obratno u njemu žele ostati. 

Komentara 10

BA
barbaizamerike
18:38 24.09.2019.

Izvuceni novci iz svih republika bivse Juge i prebaceni na Kipar i sad se nazad ulazu ko ulaze?KOS tajna sluzba bivseJNA

FR
Franciskofranko
18:44 24.09.2019.

UDBA ide ubrzano do zida kojeg ćemo staviti na izborima.Samo desno, malo Hrvatsko pleme.Svoj na svome.

BB
Bicikl Biz d.o.o.
09:10 25.09.2019.

Ovo oko Kraša zove se slobodno tržište. Na njemu se odnosi utvrđuju novcem odnosno njegovom količinom. Koliko je tko spreman platiti za nešto, njegova je stvar. I na kraju, Kraš je privatna firma izlistana na Burzi. Toliko o svim gornjim komentarima i njihovim komentatorima zaostalim u povijesnim bespućima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije