Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Profil prevaranta: zaposlen u tvrtki koju vara, ima od 36 do 45 godina...

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
26.02.2014.
u 20:03

Sposobnosti počinitelja neprestano se razvijaju, pa se u skladu s tim mijenja i njegov profil. Primjerice, zbog korištenja tehnologije

Prevaranti su najčešće zaposlenici tvrtke koju su oštetili i u kojoj su u prosjeku šest godina, većinom su na vodećim pozicijama, u dobi između 36 i 45 godina i svoj pothvat planiraju u dogovoru s nekim. Pretežito je riječ o nekome u koga se ima povjerenje i cilj im je prije svega doći do financijske koristi, iako ima i onih koji žele pokazati “da oni to mogu”. Neke su to od karakteristika prevaranta prema studiji “Profil prevaranta” koju je izradio KPMG International.

Studija otkriva da su tri “tradicionalna” pokretača prijevare – motivacija, prilika i ostvarivanje vlastite koristi – i dalje aktualna. Međutim, sposobnosti počinitelja neprestano se mijenjaju i razvijaju, što dovodi do stalne promjene profila prevaranta.

– Intrigantna je stvar u vezi s prijevarom to da ona stalno doživljava preobrazbu, kao soj gripe kojem možete izliječiti današnju inačicu, no već sutra razvija se u nešto jednako loše, ako ne i gore – kaže Phil Ostwalt, globalni koordinator za istrage unutar grupe Globalne forenzičke prakse u KPMG-u te voditelj Odjela istraga u SAD-u.

Jedna od značajnijih promjena je i sve veća upotreba tehnologije pri prijevarama, i to ne samo u tehnološki naprednim zemljama. Analiza o promjenjivosti prirode prijevara i prevaranta može pomoći tvrtkama u zaštiti od kriminala, iako je predviđanje prijevare, prije njezina počinjenja, barem zasad, predmetom znanstvene fantastike – kaže Dean Friedman, voditelj Istražne mreže KPMG-a.

>> Vjerovali Vici Varalici pa ostali bez novca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije