Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U ZEMLJI VINA I RAKIJE

Pravilo nula promila za vozače novi udar na vinare i ugostitelje?

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
15.04.2021.
u 19:00

Industrija pića u krizi je već i zbog pandemije

Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa 2020.-2030. mogao bi biti dodatan udar na vinare, proizvođače alkoholnih pića te ugostitelje. Predlaže se promjena graničnih vrijednosti dopuštene količine alkohola u krvi vozača i to na 0,0 promila, a provedba bi mogla početi već ove, ili najkasnije 2023.

Sadašnja regulativa dopušta 0,5 promila alkohola u krvi uz iznimku profesionalnih i mladih vozača za koje vrijedi granica 0,0 promila.

– Već nakon jedne do dvije čaše vina vi imate 0,5 promila alkohola u krvi, a kao ugostitelj vidim kako ljudi sve više koriste taksije popiju li malo više i tada niti ne razmišljaju o sjedanju za volan. Kontrole su kod nas općenito problem pa tako i u ovom slučaju, a ona bi trebale biti osnova. Trebamo i dalje imati mogućnost da uživamo u čaši vina nakon obroka – tvrdi Zlatko Puntijar, potpredsjednik Udruženja ugostitelja Zagreb.

Sličnog su stava i istarski vinari koji podržavaju odgovorno konzumiranje alkohola i zalažu se da na snazi ostane sadašnja regulativa.

– Smatramo da bi naša zemlja trebala uskladiti propise s vinskim zemljama poput Italije i Francuske u kojima je dozvoljeno 0,5 promila, dok je primjerice u Velikoj Britaniji dozvoljeno 0,8 promila u krvi – ističe Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

U Nacionalnoj udruzi ugostitelja i u pomicanju granice na 0, 0 vide pozitivne strane.

– U prometu su problem veći promili, i vjerujem kako 0,0 i 0,5 ne čine toliku razliku. Ipak, uvede li se 0,0 promila, svi će biti mirniji, možda će čak i više piti i opustiti se jer znaju da je dozvoljeno 0,0. Uz to, nakon tog poteza taksisti bi mogli još bolje raditi – tvrdi Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja. 

VIDEO: Istraživanje odgovorilo: Tko su antimaskeri u Hrvatskoj?

Komentara 3

Avatar YUKA1962
YUKA1962
19:57 15.04.2021.

Ništa od 0,0 promila!!!!!!!!

BF
bf23
08:06 17.04.2021.

Nema veze,učlaniti se u neku stranku i mirni ste

Avatar prahrvat
prahrvat
22:52 15.04.2021.

kalvih nula promila. ne mozes kod prijatelja popit jednu-dvije rakije pojest i popit tri deci vina. pijanstva nema, a možeš biti bezveze kažnjen

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije