Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grčki sindrom

Podivljali dugovi u EU 27 u zadnjih 10 godina

Grčka1
AFP
27.05.2010.
u 10:30

Italija prednjači u dugovima sa 116 % BDP-a, a irski je deficit čak 4,5 puta veći od dopuštenog.

Grčki sindrom prijeti mnogim gospodarstvima Europske unije, pokazuju najnoviji podaci o rastu zaduženosti i proračunskog deficita. Zaduženost članica EU 27 dramatično se povećala u posljednjih 10 godina, a na ljestvici uvjerljivo vode Italija, čiji su dugovi iznosili 116% bruto društvenog proizvoda, i Grčka sa 115 % na kraju prošle godine. Samo su te dvije zemlje zadužene iznad vrijednosti vlastita BDP-a, a najbliža im je Belgija s dugom od 9 7% BDP-a.

Italija, Grčka i Belgija su tradicionalno najzaduženije članice EU, još 2000. godine imale su dugovanje veće od 100 % BDP-a. Zaduženost raste u većini zemalja.

Najviše je u ovom desetljeću narasla u Irskoj, sa 38 % na 64 % BDP-a. Slijedi Velika Britanija koja je zaduženost uvećala golemih 66 %, sa 41 % u 2000. na 68 % u udjelu BDP-a u 2009. godini. Čak 13 od 27 zemalja članica EU zaduženo je iznad gornje granice koju je propisala Europska komisija, a iznosi 60 posto udjela u BDP-a. Prije 10 godina gornji limit premašilo je samo pet zemalja. Uza spomenute Italiju, Grčku i Belgiju, dugovanja iznad 60 posto BDP-a imale su Austrija i Bugarska. Veći izdaci države za poboljšanje socijalnih prava najveći su razlog naglog rasta dugovanja zemalja EU u proteklom desetljeću. Po najnovijim podacima, čak 15 zemalja EU od njih 27 nije se držalo projekcija državnog duga od uvođenja eura.

Međutim, ima i nekoliko zemalja koje su smanjivale dug u proteklih 10 godina. To su Švedska, Danska, Španjolska, Slovačka i Bugarska, zemlja koja je najviše smanjila zaduženost, sa 74 % u 2000. na 15 % BDP-a u prošloj godini. Najpoučniji i najzanimljiviji je primjer Švedske. Tadašnji premijer Hans Göran Persson proveo je bolne strukturne reforme u gospodarstvu početkom ovoga milenija kada se država nalazila u teškoj krizi, tako da je Švedska danas, usprkos najvišim socijalnim pravima, i dalje najstabilnija zemlja EU po svim pokazateljima. Dug Švedske smanjen je od 2000. s 54% na 42% BDP-a u prošloj godini. Gledajući proračunski deficit, Švedska je također neprikosnovena s minusom od samo 0,5% u odnosu na ukupni BDP.

Najveći proračunski deficit u odnosu na BDP ima Irska. Zemlja čije je gospodarstvo najviše poraslo u proteklih 20-ak godina imala je proračunski minus 14,3 posto BDP-a u 2009. godini. Drugi najveći deficit ima Grčka, 13,6 posto BDP-a. Još dvije zemlje imaju budžetski minus veći od 10 posto BDP-a, a to su Velika Britanija (11,5 %) i Španjolska (11,2 %). Iako je Europska komisija propisala da je gornja granica za probijanje proračunskog deficita 3 posto BDP-a, taj limit premašile su čak 22 od 27 zemalja EU. Uz već spomenutu Švedsku, proračunski deficit manji od 3 posto BDP-a lani su imali još samo Luksemburg, Estonija, Finska i Danska. Na granici od 10 posto je i Portugal čiji se deficit popeo na 9,4 posto BDP-a. Portugal planira odgoditi neke velike javne projekte, a time ubrzati smanjenje deficita u ovoj godini. Portugalska vlada u ovoj godini namjerava smanjiti proračunski manjak na 8,3 posto BDP-a. Odgodom javnih projekata proračunski manjak dodatno bi se smanjio na 7,3 posto BDP-a, a do 2013. u planu je smanjenje na ispod tri posto, kroz zamrzavanje plaća u javnim službama, ukidanjem dijela poreznih olakšica, podizanjem poreznih stopa za bogate te uvođenjem poreza na kapitalnu dobit, kako je predviđeno Sporazumom o stabilnosti i rastu.

Podivljali dugovi i proračunski deficiti u posljednjih 10 godina ozbiljna su prijetnja gospodarstvu EU, ionako pogođenom najvećom ekonomskom krizom u posljednjih 80 godina.

Koliko je europsko gospodarstvo krhko najbolje pokazuje primjer Grčke. Iako je grčko gospodarstvo prilično malo, s BDP-om vrijednim 237 milijardi eura, što predstavlja samo 2,5 posto gospodarstva EU 27, grčka kriza srozala je euro na najniže razine i pokolebala investitore u cijelome svijetu. Iz navedenih podataka očito je da i mnoge druge članice EU nisu daleko od grčke sudbine. Nije stoga čudno da su najveće članice EU, Njemačka i Francuska, osnovale fond za spas eura i eurozone, vrijedan 750 milijardi eura. Švedski primjer pokazuje da je kriza pravo vrijeme za strukturne reforme u cijeloj EU.

Hrvatski državni proračun za 2010. planira 112,8 milijardi kuna prihoda, a rashode 121,4 milijarde kuna. Proračun je rađen na projekciji blagog rasta BDP-a za 0,5 posto, a predviđeni deficit proračuna središnje države bio bi 2,5 posto BDP-a.

Proračun je veći 904 milijuna kuna u odnosu na 2009. No, uzme li se u obzir to da ove godine treba izdvojiti znatna sredstva za prilagodbu EU, ukupno 3,4 milijarde kuna, očito je da se podosta rezalo u svim ministarstvima. Najveći su gubitaši u proračunu za iduću godinu poljoprivreda i brodogradnja s obzirom na smanjene subvencije za 695, odnosno 180 milijuna kuna. Međutim, ekonomski stručnjaci upozoravaju da će rast BDP-a biti manji od predviđenih 0,5 posto, tako da će biti nužan rebalans proračuna. Koliko je Hrvatska uronila u krizu najbolje govori gotovo dostignuta brojka od 320.000 nezaposlenih u ožujku ove godine, nakon čega je Vlada donijela hitne mjere gospodarskog oporavka, o provedbi kojih uvelike ovisi budućnost Hrvatske.

Prema posljednjim podacima HNB-a, bruto inozemni dug Republike Hrvatske na kraju 2009. iznosio je 44,6 milijardi eura, što je milijardu eura više nego na kraju studenoga, odnosno 4,6 milijardi eura ili 11,6 % više nego na kraju 2008. godine, a udio duga u BDP-u popeo se na 98,5 posto.

Ključne riječi

Komentara 8

SP
Spezispezi
10:56 27.05.2010.

Jedna stvar mi u svemu ovome nije jasna. Svi pišu i pričaju o ekstra zaduženosti, mnogih zemalja europe i svijeta. Riječ je o nebrojenim milijardama eura, dolara i drugih valuta. Samo nitko da objavi kome se to duguje toliki novac, tko je taj ili tko su te institucije koje su zgrnule i zgrću i dalje ogromne sume novaca i cijeli svijet drže u dužničkoj šaci ???

OB
-obrisani-
11:25 27.05.2010.

hehehehehehhe kad komunisti i crveni kmeri preuzmu upravljanje drzavom, onda je 50% sigurno da se ide k vragu, prije nek su i poceli, crveni kmeri znadu racunat po komunisticki: oduzimanje, hehehehhhee

MA
MahnitiTapir
13:43 27.05.2010.

@Dario i laketaho To je ukupni dug. Dug države je otprilike 1/3 tog iznosa, ostalo su građanstvo i gospodarstvo. I ne bi se složio da je dug-dug. Istina je da bilo kakav dug u određenom smislu predstavlja problem državi. Ipak,pak, nije isti dug za kredit koji je država podigla kako bi financirala izgradnju autoputa kao i kredit koji je npr. Šuker podigao u dolarima kada je dolar bio 4,8 kn (uz kamatu 7%; dolar je danas 5,9kn), kako bi refinacirao dospjele dugove. A to sve skupa nije isto što i kredit koji Jozo, Joža ili Joško podignu kako bi kupili automobil ili veš mašinu. Isto tako je priča za sebe kredit koji podigne neki d.o.o. kako bi kupio stroj koji će kasnije stvarati nekakvu vrijednost. Dakle, glavni problem je upravo u strukturi duga. Kada bi Hrvatski duga 90% bio utrošen u financiranje proizvodnih ili drugih gospodarskih projekata a ne u kupovanje socijalnog mira, taj dug bi bio vrlo pozitivna stvar. Na žalost, hrvatski novinari ili ne znaju ili su jednostavno toliko preopterećeni \"kvotama\" što i koliko trebaju natipkati svaki dan da jednostavno ne stignu ulaziti u dubinu priče. U tom kontekstu mi nije jasno zašto za takve stvari ne uzmu \"vanjske\" kolumniste koji bi bili u stanju secirati stvar i senzibilizirati javnost u pravom smjeru (\"što\" i \"kako\" su ključna pitanja a ne \"koliko\"). Vjerojatno je jednostavnije samo proizvoditi halabuku uz minimalan trošak i tako prodavati novine. U svakom slučaju sramotno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije