Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za putnike

Air Serbia na letovima za 6 hrvatskih gradova nudi čak 165.000 sjedala

Air Serbia
Foto: Borna Filic/PIXSELL
27.01.2019.
u 06:58

To znači da će oko 1,5 posto svih hrvatskih putnika u zračnom prometu putovati preko Beograda – kaže Šćuric

Srbijanski nacionalni avioprijevoznik Air Serbia u ovogodišnjem ljetnom redu letenja u mrežu svojih destinacija dodala je još dva hrvatska grada – Zadar i Rijeku. Zadar će s Beogradom biti povezan sezonski dok će glavni srbijanski grad s Rijekom imati cjelogodišnju zračnu liniju.

Air Serbija je već otprije ovela sezonske letove iz Beograda za Dubrovnik, Split i Pulu dok za Zagreb leti tijekom cijele godine. Tako će od ovog ljeta srbijanski avioprijevoznik svojim letovima pokriti cijelu hrvatsku jadransku obalu plus Zagreb.

Zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric kaže da će Air Serbija ove godine u ljetnom redu letenja imati čak 31 let tjedno za Hrvatsku što je 4,5 leta dnevno dok će izvan sezone imati 12 letova tjedno. Ukupno će na svojim letovima za Hrvatsku, napominje Šćuric, ta aviokpomanija imati oko 165.000 sjedala na godišnjoj razini u oba smjera.

To znači da će oko 1,5 posto svih hrvatskih putnika u zračnom prometu putovati preko Beograda – kaže Šćuric. Iako se od naših turističkih djelatnika može ćuti da te linije prvenstveno služe za dovođenje srpskih turista na Jadran, Šćuric smatra da će 70 posto tih putnika preko Beograda putovati na druga odredišta na koja lete zrakoplovi Air Serbije.

S druge strane, hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines ljeti ima samo jednu liniju za Srbiju odnosno Beograd i to iz Splita na kojoj nudi ukupno oko 5800 sjedala. Tako će zasad i ostati.

U Croatia Airlinesu su nam kazali da je Beograd već dulje vrijeme dio redovitih evaluacija kompanijskog odjela planiranja mreže letova, ali i da su nove linije koje su uveli u zadnje tri godine u svim analizama pokazivale veću potražnju te su sukladno tome dobile prednost prigodom otvaranja novih ruta.

U Croatia Airlinesu tako podsjećaju da su u posljednje tri godine proširili svoju mrežu međunarodnih letova uvođenjem 10 novih odredišta, odnosno 12 novih linija. Tako su 2016. uvedeni izravni letovi iz Zagreba u Lisabon, Milano, Prag i Sankt Peterburg, a u 2017. letovi iz Zagreba u Stockholm, Oslo, Helsinki i Bukurešt.

Lani je Croatia Airines uvela letove iz Zagreba u Dublin i Mostar te sezonske linije Split – Kopenhagen i Dubrovnik – München. Iz hrvatske aviokompanije poručuju da će na svim tim linijama letjeti i tijekom ovogodišnje turističke sezone. U ovoj godini pak Croatia Airlines ne planira širenje mreže europskih odredišta jer za to, kako navode, postoje ograničenja u raspoloživom kapacitetu flote, a koju čini 12 vlastitih zrakoplova i dva zrakoplova koji će se unajmiti za potrebe turističke sezone.

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Za bilo kakav daljnji iskorak i otvaranje novih linija Croatia Airlines trebao bi dodatne zrakoplove, a upravo je u Nacionalnom programu reformi Vlade RH istaknuto da je za proširenje mreže letova i povećanje tržišnog udjela potrebna dokapitalizacija tvrtke - poručuju iz Croatia Airlinesa.

Zrakoplovi hrvatskog avioprijevoznika ove turističke sezone letjet će u ukupno 39 odredišta u 24 države u redovitom putničkom prometu.

Air Serbija će pak ove godie uvesti devet novih linija i to sedam cjelogodišnjih i dvije sezonske. Ukupno će ovog ljeta letjeti u 49 destinacija. Croatia Airlines je lani prevezao ukupno 2,16 milijuna putnika, a Air Serbija sa flotom od 21 zrakoplova njih 2,6 milijuna.

>> Pogledajte video i saznajte koliko vrijede vozačke dozvole

 

Ključne riječi

Komentara 33

Avatar Snijeg
Snijeg
07:53 27.01.2019.

bravo! Radujem se boljim vezama izmedju Hrvatske i Srbije...

Avatar navijač
navijač
09:49 27.01.2019.

Normalno da malo ljudi ide iz HR za SR , zato što tamo ni nemaju razloga ići a i oni koji putuju idu poslovno ili idu kod rodbine. A ovi iz srbije dolaze kao turisti , pa lete svojom kompanijomjom , koja je uzgred rečeno i naj gora po svemu gledajući u Europi.

DU
Deleted user
10:30 27.01.2019.

Sa prosječnom plaćom od tristotinjak eura to malo srba što dolazi u hrvatsku na odmor nisu vrijedni spomena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije