Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTCRO

Turski MB Holding predstavio svoja iskustva ulaganja u Hrvatsku

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/7
04.12.2019.
u 12:30

Prema riječima potpredsjednika za energetiku MB Holdinga Alija Ergüna Özdemira, projekt je započeo 2015., završen je početkom ove godine

Turski MB Holding, koji je prije dvadesetak dana svečano u Velikoj Cigleni pored Bjelovara otvorio prvu geotermalnu elektranu u Hrvatskoj vrijednu 325 milijuna kuna, predstavio je svoja iskustva ulaganja u Hrvatsku.

Prema riječima potpredsjednika za energetiku MB Holdinga Alija Ergüna Özdemira, projekt je započeo 2015., završen je početkom ove godine. Vrijednost projekta dosegla je 45 milijuna eura od čega su 70 posto odradili domaći podizvođači i dobavljači roba i usluga.

Nakon dobivanja dozvole Ministarstva energetike i puštanja u komercijalni rad u veljači dosad je elektrana isporučila više od 50 gigavatsati u mrežu, uz mjesečni prosjek od 7 gigavatsata. “Među prednostima geotermalne energije u odnosu na ostale obnovljive izvore energije su manje potrebe za korištenje zemlje”, kazao je Özdemir. Domaća kompanija kćer, MB Geothermal, ima koncesije za istraživanje četiriju geotermalnih područja na području sjeverne Hrvatske.

1/49

Turski holding, koji trenutno zapošljava oko 1000 radnika, od kojih je 25 u Hrvatskoj, planira novih 100 megavata iz geotermalnih izvora u sjevernoj Hrvatskoj u bližoj budućnosti. Tijekom izgradnje bilo bi otvoreno 5000 radnih mjesta, a 80 posto investicije u vrijednosti 400 milijuna eura nabavilo bi se od nacionalnih dobavljača.

“Godišnja proizvodnja energije ekvivalentna je 500.000 barela uvezne nafte, a bit će tu nove poslovne prilike za lokalni, veoma kvalificirani sektor nafte i plina”, rekao je Özdemir.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije