Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naj kompanije

Istočna Hrvatska: Išli korak po korak, širili se pomalo bez kredita

Miroslav Jurić
Branimir Bradarić/VLM
28.09.2012.
u 16:00

Počeli su s proizvodnjom grickalica, nastavili s tovom svinja, danas, a imaju silos, poljoprivredne ljekarne...

Od tvrtke koja je počela 2002. u dnevnoj sobi i uz dječji krevetić tek rođenog djeteta, uspjeli postati jedna od uspješnijih u Hrvatskoj. Kaže da je važno da nisu radili pogreške u koracima. Počeli su s proizvodnjom grickalica, nastavili s tovom svinja i veleprodajom, da bi danas imali nekoliko kooperacija, moderan silos, četiri poljoprivredne ljekarne, a bave se i proizvodnjom žitarica.

– Račun nam nikad nije bio blokiran, ne dugujemo ni kunu – kaže vlasnik Miroslav Jurić o svojoj tvrtki koja zapošljava 10 radnika i koji su zaslužni za sve što su postigli.

– Uspjeli smo jer smo uvijek išli korak po korak, širili smo se koliko smo mogli. Poslovali smo bez kredita, tek smo nedavno za gradnju silosa uzeli kredit HABOR-a – kaže Jurić.

Ciprijanović: Namještaj iz pogona u kukuruzištu po ukusu EU

Tvrtka Ciprijanović osnovana je 1989. godine kao obiteljsko poduzeće. Tvrtka je nositelj brojnih priznanja, a zapošljava oko 180 radnika. Osnivač Dinko Ciprijanović u tvrtku je prenio svoja iskustva koja je stekao obrađujući drvo u jednoj austrijskoj pilani.

– Počeli smo s jednim tokarskim strojem u garaži pokraj obiteljske kuće. Radili smo elemente za stolce i posao postupno širili, a poslije smo na mojim kukuruznim poljima sagradili sve proizvodne pogone – prisjeća se Dinko, sada prokurist u tvrtki.

Cjelokupan tehnološki proces zaokružen je tako da imaju primarnu preradu drveta te suvremenu obradu i proizvodnju gotovih proizvoda. Danas imaju desetak tisuća četvornih metara proizvodnog prostora u osam hala te sušaru i niz natkrivenih prostora, a godišnje proizvedu 1500 tona briketa, 13.000 komada masivnog namještaja, 125.000 stolaca te 3000 prostornih metara masivnih ploča.

– Drvo hrasta, bukve, oraha i jasena, osnovne sirovine, nabavljamo u našoj zemlji, ponajprije od Hrvatskih šuma, a zahvaljujući sofisticiranoj tehnologiji i individualnom pristupu zahtjevima kupaca, osvojili smo mnoga tržišta pa sada 80 posto proizvoda izvozimo u zemlje EU – ističe Ciprijanović te dodaje da imaju razvijenu poslovnu suradnju s dvadesetak poznatih tvrtki.

U tvrtki misle i na budućnost. Grade i opremaju nove kapacitete za sušenje drva i kotlovnicu, što će stajati više od 10 milijuna kuna. Smatraju da drvoprerađivačke tvrtke moraju same utvrditi i provoditi razvojne procese i tržišnu prilagodbu, bez prevelike pomoći institucija.

UTD Ravlić: Slavonski proizvođači kobasica ulažu u tehnologiju i povjerenje kupaca

S oko 115 milijuna godišnjeg prihoda osječki UTD Ravlić među najuspješnijim je slavonskim tvrtkama. Proizvode i prodaju meso i mesne prerađevine, a zapošljavaju 250 radnika. Počeli su 1960. godine, s restoranom u Osijeku.

Nova zgrada klaonice na cesti između Petrijevaca i Josipovca pokraj Osijeka ima kapacitet za klanje 160 svinja i 35 goveda na sat. Samo 2010. godine proizveli su više od 1000 tona kobasičarskih i drugih autohtonih slavonskih proizvoda koje plasiraju u velike trgovačke centre.

– Vizijom o tehnološki naprednoj prehrambenoj industriji i fokusiranjem na povjerenje kupaca stekli smo prednost pred konkurencijom – kaže Zlatko Ravlić, direktor i vlasnik tvrtke koja dogodine planira proširiti maloprodajnu mrežu i uložiti 10 milijuna eura u objekt za rasijecanje i pakiranje mesa.

Metalco: Vodeći sakupljač otpada u regiji: Nikad nisam dizao kredit, sad se vidi da sam bio u pravu

– U razvoj tvrtke treba ulagati isključivo svoj novac. Da sam u pravu, vidi se u krizi. Ne opterećuju me krediti i kamate – kaže Pakračanin Zdenko Ružička. Njegov Metalco vodeća je regionalna tvrtka za primarnu preradu sekundarnih sirovina. Zapošljava 14 radnika.

– Mjesečno prikupimo oko 600 tona otpada u krugu od najviše stotinu kilometara – kaže Z. Ružička. Ekološki svjestan, 50.000 eura uložio je u betonirano skladište. U tvrtku stalno ulaže. Sebi je lani prvi put u životu kupio novi automobil.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije