Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uvod u studiju

INA odabrala tehnologiju za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji nafte

Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/3
28.02.2014.
u 15:46

Riječ je o tehnologiji priznatoj po odličnim ekološkim i ekonomskim pokazateljima na ekološki osjetljivim lokacijama kao što je Rijeka

Dosadašnja ulaganja u riječku rafineriju omogućila su proizvodnju goriva iznimno visoke čistoće i najviših europskih standarda kvalitete i znatno su unaprijedila ekološke standarde u rafineriji -  kazao je Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine na današnjem potpisivanju ugovora o izradi baznog dizajna za postrojenje za obradu teških ostataka u riječkoj Rafineriji nafte.

Riječ je o tehnologiji priznatoj po odličnim ekološkim i ekonomskim pokazateljima na ekološki osjetljivim lokacijama kao što je Rijeka. Bazni dizajn važan je element u studiji izvodljivosti na temelju koje će se, nakon njezine izrade, donijeti odluka o ovome investicijskom projektu u riječkoj Rafineriji nafte.

Ugovor su potpisali Zoltán Áldott i Dan Olsen predsjednik BHTS, u nazočnosti primorsko-goranskog župana  Zlatka Komadine, riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela i načelnice općine Kostrena Mirele Marunić. Odluku o daljnjem ulaganju očekujemo tijekom 2014., kazao  je Áldott napominjući da će studija pripremljena kao rezultat ovoga ugovora biti od ključne važnosti.

-  Drago nam je što je INA izabrala ThruPlus koking tehnologiju. Korištenje ThruPlus tehnologije, uz naše poznavanje procesa prerade teških ostataka nafte povećat će efikasnost Rafinerije nafte Rijeka te istovremeno smanjiti proizvodnju  mazuta - izjavio je Dan Olsen, predsjednik Bechtel Hydrocarbon Technology Solutions. BHTS je pobijedio na međunarodnom natječaju na kojemu su  sudjelovale  tri tvrtke, a ugovor je vrijedan  više milijuna kuna. Spomenuta tehnologija u skladu je s Ininim ciljem daljnjeg razvoja sustava riječke  rafinerije, a to je povećanje udjela proizvodnje visokokvalitetnih proizvoda, dok bi se u isto vrijeme smanjila proizvodnja i upotreba teškog loživog ulja s visokim udjelom sumpora.  

Postrojenje za obradu teških ostataka omogućilo bi da se od teških ostataka, odnosno sirovine manje kvalitete, dobiju proizvodi visoke kvalitete i vrijednosti. Ovom bi se investicijom dodatno smanjio utjecaj Rafinerije na okoliš.

>> Ina: Imat ćemo manje novca za investicije; Vrdoljak: Ne radimo ništa što ne radi Mađarska

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije