Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIRENJA Na Trgovačkom sudu u Zagrebu 13 nagodbi u samo dva mjeseca - završen i spor vrijedan 13 milijuna kuna

Hrvati manje svadljivi

pos-hrvati-txt.jpg
import
30.05.2006.
u 19:01

Umjesto da svaki spor prepuštaju sucima, Hrvati se naveliko počinju miriti! Eksperimentalno uvođenje mirenja na Trgovačkom sudu u Zagrebu donijelo je u manje od dva mjeseca čak 13 sudskih nagodbi. Najvredniji spor vodio se zbog čak 13 milijuna kuna i uspjelo je završio mirenjem, navodi glasnogovornica Trgovačkog suda u Zagrebu sutkinja Draženka Deladio.

Ne samo što je postupak tako sasvim sigurno kraći nego se i u tako skupim sporovima mirenjem štedi i na sudskim pristojbama, koje se plaćaju prema vrijednosti spora, a manji su i troškovi odvjetnika. I sudovima se tako smanjuje opseg posla, a valja znati da među mirenjem završenim parnicama na zagrebačkom Trgovačkom sudu ima i onih starih, čak i iz 1995. godine!

Sud tako nije mogao riješiti nešto što se u sastanku riješilo za nekoliko sati... Svakoga dana mirenja se održavaju od 12.30 do 15.30 sati, ukupno ih je bilo 31. Samo su 4 vraćena u parnicu, a u 14 predmeta dogovoren je novi sastanak. Ukupno je u mirenje poslano 155 predmeta, a provode ih ne samo suci Trgovačkog suda u Zagrebu nego i Visokog trgovačkog suda.

Do kraja ove godine po cijeloj Hrvatskoj širit će se i mogućnosti mirenja na sudu. Boris Koketi, pomoćnik ministrice pravosuđa, otkriva kako će se mirenje uvesti na još 8 sudova. Bit će to općinski sudovi u Bjelovaru, Varaždinu, Rijeci, Zadru, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Zagrebu.

Iako je riječ o općinskim sudovima, kako nisu posrijedi sudski postupci, moguće je i na njima ući u mirenje i za trgovačke sporove. Posebno usavršavanje proći će i suci, kako bi im bilo lakše u novoj ulozi u kojoj više nije najvažnije doći do što pravednije presude nego posredovati kako bi spor bio riješen i završen.

Gospodarska komora, pak, na listi miritelja ima čak 139 imena. Među njima su suci, pravnici u državnoj upravi i gospodarstvu, odvjetnici, direktori, profesori na fakultetima, bivši i sadašnji suci Ustavnog suda...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije